Εξωφρενικές είναι πλέον οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται παρόλο που η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ παραμένει σταθερή λίγο πιο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι. Δικαιολογημένα ανησυχούν οι καταναλωτές που φοβούνται ακόμα και να εισέλθουν εντός των πρατηρίων, αφού με τα διαθέσιμα χρήματα που έχουν στις τσέπες τους προμηθεύονται καύσιμα για να κερδίσουν ακόμα μερικά χιλιόμετρα.

Η τιμή της βενζίνης και ιδιαίτερα του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Κύπριος οδηγός το καλοκαίρι του 2020, οπόταν εν μέσω μέτρων κατά την πανδημία του κορωνοϊού, με €1 αγόραζες περισσότερο από 1 λίτρο καύσιμα κίνησης. Από χθες οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν περαιτέρω. Άλλα 4 σεντ η τιμή του πετρελαίου και επιπλέον 7 της βενζίνης. Αποτέλεσμα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 να διαμορφωθεί στα €1,561 ανά λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή διαμορφώνεται στα €1,793 ανά λίτρο. 

Μετά και τις χθεσινές αυξήσεις, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν τις εκμεταλλεύτηκαν όλοι οι πρατηριούχοι, παρατηρούνται τεράστιες διακυμάνσεις στην αγορά. Αποτέλεσμα η αμόλυβδη να πωλείται από €1,505 έως και €1,690 ανά λίτρο, δηλαδή διαφορά €0,185 ανά λίτρο, ενώ η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης διατίθεται από €1,711 έως και €1,865, δηλαδή η διαφορά είναι €0,154 ανά λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από €1,212 έως και €1,370 με μέση τιμή €1,268 και διαφορά ακριβότερο από το φθηνότερο πρατήριο €0,158 ανά λίτρο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου αναφερόμενος στις νέες αυξήσεις των καυσίμων εξέφρασε την ανησυχία του. Όπως είπε μόνο για τις αυξήσεις οι καταναλωτές πλήρωσαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα συνολικά €42,2 εκατ. Εκτιμά μάλιστα ότι τα έσοδα του κράτους για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2022 θα αυξηθούν περαιτέρω κατά €31,4 εκατ. Εξήγησε ότι για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου που μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν μόλις €15,4 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκανε λόγο ακόμα για μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα του κράτους από τις αυξήσεις στις τιμές και ιδιαίτερα λόγω του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ζήτησε επέκταση, για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες, της μείωσης στον φόρο κατανάλωσης στο χαμηλότερο επίπεδο που προβλέπει η ΕΕ.

Από την αρχή του 2022 υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων και δεν φαίνονται σημάδια ύφεσης σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων τον Ιανουάριο του 2022 ήταν €1,229 για να φθάσει σήμερα τα €1,581, δηλαδή αύξηση 35,2 σεντ ανά λίτρο και του πετρελαίου κίνησης από €1,419 τον Ιανουάριο έφθασε τον Μάιο στα €1,793 ανά λίτρο, δηλαδή αύξηση 37,4 σεντ ανά λίτρο. 

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται αυτή τη στιγμή στα 107 δολάρια το βαρέλι, ενώ πλησίασε και τα 139 δολάρια το βαρέλι. Στην Κύπρο οι τιμές παραμένουν σταθερά ανοδικές παρά τις αυξομειώσεις που παρουσιάζει η διεθνής τιμή. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δεν εισάγεται αργό πετρέλαιο αλλά έτοιμα πετρελαιοειδή όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης. Επομένως, η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται εξολοκλήρου μέσω εισαγωγής έτοιμων διυλισμένων προϊόντων. Για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου. Τονίζεται ότι το κάθε καύσιμο έχει τη δική του διακύμανση. Ως εκ τούτου, οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από έναν σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος.

Πηλείδου: Στο Προεδρικό με νέα μέτρα για αναχαίτιση των αυξήσεων

Γίνεται επεξεργασία για επέκταση των μέτρων που λαμβάνονται υπό το φως των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, δήλωσε χθες η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. Πρόσθεσε πως λόγω του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα βλέπουμε ότι είμαστε ένα από τα χαμηλότερα κράτη σε κόστος, μέσα στα φθηνότερα πέντε τους τελευταίους μήνες. «Σίγουρα όμως έχουμε όλοι δει την αισθητή διαφορά σε σύγκριση με το τι πληρώναμε πριν. Επομένως για όλα τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί, είτε αυτά αφορούν τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης γίνεται μια προεργασία και θα γίνουν συζητήσεις και σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε ποια επιπρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν», είπε η κ. Πηλείδου.

Επεσήμανε πως «σίγουρα με το νέο μας νομοσχέδιο για το Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞ.Ε προωθείται και μείωση του τέλους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό, στα τιμολόγια της ΑΗΚ, όπου θα μειωθεί αισίως ελπίζουμε με την ψήφιση του νόμου από 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα στο 0,1 σεντ ανά κιλοβατώρα το συγκεκριμένο τέλος». Και θα δούμε και ποια άλλα μέτρα μπορούν να ενταχθούν στην εργαλειοθήκη μας, δεδομένου ότι δυστυχώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσε.