Μετά από μήνες στασιμότητας, η αντιπολίτευση επαναφέρει το πάγωμα των εκποιήσεων, ασκώντας παράλληλα πιέσεις για συζήτηση των 13 προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οποίες βρίσκονται στα συρτάρια της Βουλής.

Χθες το ΕΛΑΜ κατάθεσε νέα πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων, έτσι ώστε να ανασταλούν οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Μάιου του 2023. Με το πάγωμα των εκποιήσεων για ένα περίπου χρόνο, το ΕΛΑΜ επιδιώκει να δώσει χρόνο στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για να εξετάσουν τις 13 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο σφυρί 288 ακίνητα, πωλήθηκαν μόλις 28

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΕΛΑΜ που υπογράφουν την πρόταση, καθημερινά χιλιάδες πολίτες δέχονται ασφυκτική πίεση, απειλές και εκβιασμούς από τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για την εκποίηση της περιουσίας τους. Να σημειωθεί πως 12 από τις προτάσεις νόμου,  προνοούν αλλαγές στον νόμο για τις εκποιήσεις και άλλη μία αφορά την πρόσβαση των δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, με τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας γνωστού δικαστηρίου εκποιήσεων. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ενοποιήσουν τις προτάσεις νόμου για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τον Απρίλιο του 2021 και συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με την προηγούμενη σύνθεση της ,οι 13 προτάσεις νόμου περιλαμβάνονται στην ατζέντα.

Η συνεδρία της Ολομέλειας ήταν επεισοδιακή καθώς άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα τελικά στην πράξη.  Μετά από διαβουλεύσεις και πάρε- δώσε των κομμάτων,  αρχικά εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ με την οποία οι εκποιήσεις είχαν ανασταλεί μέχρι την 31η Ιουλίου του 2021.  Μάλιστα, το πάγωμα κάλυπτε και ακίνητα μεγάλης αξίας. Συγκεκριμένα είχαν ανασταλεί οι εκποιήσεις, της κύριας κατοικίας αξίας €500 χιλ., της επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατ. και 10 εργαζόμενους και των αγροτεμαχίων ύψους €250 χιλ. Λόγω της έγκρισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, όταν τέθηκαν προς έγκριση οι υπόλοιπες 13 προτάσεις, το ΔΗΣΥ ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση τους και αυτές να επανέλθουν στη νέα Βουλή. Αίτημα με το οποίο συμφώνησαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Η στάση αυτή των τριών κομμάτων προκάλεσε την οργή της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης με αποτέλεσμα οι βουλευτές της να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Τότε με τις 13 προτάσεις νόμου είχαν διαφωνήσει η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, να αναφερθεί πως πέρσι το καλοκαίρι η Βουλή ενέκρινε άλλη πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021. Αρχικά έγινε αναπομπή του νόμου και στη συνέχεια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.