Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στην αντιμετώπιση Κυπρίων και ξένων επενδυτών.

Το γεγονός ότι οι Κύπριοι επενδυτές καλούνται να καταβάλουν εισφορά για την άμυνα επί των μερισμάτων, σε αντίθεση με τους ξένους, οι οποίοι δεν πληρώνουν τη συγκεκριμένη φορολογία, δημιουργεί επενδυτές δύο ταχυτήτων, σημειώνουν αρκετοί Κύπριοι επιχειρηματίες.

Το θέμα είχε θίξει προ ημερών ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΒΕ, επιχειρηματίας Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι ενάντια στις ξένες επενδύσεις, διευκρίνισε ότι αναλογικά αυτές δεν συνεισφέρουν το ίδιο στην οικονομία, όσο οι εγχώριοι επενδυτές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως αν για παράδειγμα δύο μέτοχοι της ίδιας εταιρείας λάβουν μέρισμα από χίλια ευρώ ο καθένας, ο Κύπριος μέτοχος θα καταβάλει 17% συνεισφορά για την άμυνα, ενώ ο ξένος δεν θα καταβάλει οτιδήποτε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πλέον να θίγουν και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούν είτε την κατάργηση της συγκεκριμένης φορολογίας, είτε παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει το θέμα που προκύπτει, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ξεκαθάρισε αρχικά τι ισχύει. Όπως είπε, όλοι καταβάλλουν τον εταιρικό φόρο του 12,5%. Από εκεί και πέρα, οι Κύπριοι επενδυτές θα καταβάλουν την ειδική συνεισφορά για την άμυνα επί των μερισμάτων, που ανέρχεται στο 17%, στην περίπτωση κατά την οποία η εταιρεία δεν παραχωρήσει μέρισμα για δυο χρόνια, επί του 70% των κερδών.

Όπως είπε ο κ. Τσιακκής, θα πρέπει Κύπριοι και ξένοι επενδυτές να βρίσκονται στην ίδια μοίρα και να μην υπάρχουν επενδυτές δύο ταχυτήτων. Σε ερώτηση τι θα πρέπει να γίνει, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι η συγκεκριμένη φορολογία είναι άδικη για τους Κύπριους επενδυτές και θα πρέπει να καταργηθεί. Ενδεχομένως μια επιλογή, είπε, είναι να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, όμως αυτό θα επηρεάσει τους ξένους επενδυτές και φυσικά δεν επιδιώκουμε τη φυγή των ξένων. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πρόσθεσε.

Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη συνάντηση της 30ης Μαϊου, οπόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με 50 επιχειρηματίες για να συζητήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ ασφαλώς θα κατατεθούν και εισηγήσεις για καλύτερη λειτουργία του επιχειρείν.