Εντείνεται το τελευταίο διάστημα η λήψη πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με το Υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει ήδη τα σχετικά νομοσχέδια που μεταξύ άλλων θα αυστηροποιήσουν τις ποινές με διπλασιασμό και των σχετικών προστίμων.

Μέτρα που κάποιοι εντάσσουν και στο πλαίσιο αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Τα σχετικά μέτρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται εξάλλου να συζητηθούν και στην επόμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος,  όπως δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά και όπως απαιτούν οι εργοδοτικές οργανώσεις με τοποθετήσεις τους στον «Φ» χωρίς επί της αρχής να διαφωνούν με τις σχετικές εξαγγελίες.

Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Υπουργικό Συμβούλιο  γνωστοποίησε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου στις 26 Απριλίου, παραδεχόμενος ότι το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας εντείνεται το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει και από τις σχετικές επιθεωρήσεις, ενδεχομένως και λόγω των αλλαγών που υπήρξαν όσον αφορά την αυστηροποίηση του πλαισίου για εργοδότηση αιτητών ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε πως θα υπάρξει αυστηροποίηση και των μέτρων κατά της αδήλωτης εργασίας με κύριο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση τον διπλασιασμό των προστίμων προς εργοδότες για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας μισθωτού που θα εντοπίζεται.

Για το διπλασιασμό των προστίμων όπως και για άλλα μέτρα που προωθούνται θα χρειαστεί και νομοθετική τροποποίηση, εξού και η ανάγκη κοινωνικού διαλόγου. Όσον αφορά το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ο Υπουργός εξήγησε πως πρόθεση είναι αυτό από 500 ευρώ σήμερα, να αυξηθεί στα 1000 ευρώ για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας. Περαιτέρω προωθείται όπως το πρόστιμο από διοικητικό να καταστεί εξώδικο, εξέλιξη που πρακτικά θα σημαίνει επίδοσή του αυτόματα και επί τόπου χωρίς τις διαδικασίες που σήμερα ορίζει η νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Νομοσχέδια θα χρειαστούν και για άλλα μέτρα που ανακοινώθηκε όπως αυτό για τη συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας, αλλά και για την ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Σε σχέση με την απογραφή, σημειώνουμε ότι υπήρξε ήδη διάλογος και πως το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Για αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί αρνητικές παρενέργειες στην αγορά εργασίας και στο ΤΚΑ, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων το Υπουργείο Εργασίας θα αυξήσει επίσης τις επιθεωρήσεις του.

Ζητείται διαβούλευση

Όπως αναφέρθηκε επί της αρχής οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις γνωστοποιήσεις που έγιναν τονίζοντας όμως την ίδια ώρα – κυρίως η ΟΕΒ-την ανάγκη επαρκούς διαβούλευσης. Μιλώντας στον «Φ» ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής εξέφρασε πως πάγια θέση του Επιμελητηρίου είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας τόσο για σκοπούς σωστής καταγραφής και εικόνας αλλά και για να υπάρχουν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού. Όσον αφορά τα πρόστιμα εκτίμησε πως εάν μια επιχείρηση είναι νομοταγής και συμμορφώνεται με τους εκάστοτε νόμους και κανονισμούς γύρω από την εργασία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Την ίδια ώρα, όμως, επανέλαβε τις επιφυλάξεις που διατηρεί το ΚΕΒΕ για τυχόν ταλαιπωρία και προβλήματα όσον αφορά την απογραφή των εργαζομένων για την οποία όπως είπε ο κ. Τσιακκής το Επιμελητήριο δεν είναι αρνητικό.

Την ανάγκη επαρκούς διαλόγου πριν την οριστικοποίηση αποφάσεων τόνισε από πλευράς του ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου διευκρινίζοντας πως ο οργανισμός μαζί με τον ΟΣΕΟΚ ήταν μπροστάρης στη λήψη μέτρων κατά της αδήλωτης προ 15ετίας. «Τότε πήραμε πρωτοβουλία και προωθήσουμε μέτρα με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας άρα επί της αρχής είμαστε χωρίς επιφύλαξη υπέρ του στόχου να παταχθεί η αδήλωτη εργασίας η οποία πλήττει εξ’ ορισμού τα δικά μας τα μέλη που είναι οργανωμένα και που τηρούν τις υποχρεώσεις τους, τις νομικές και τις συμβατικές», ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Αλλά πρόσθεσε πως η ΟΕΒ θεωρεί επιβεβλημένο να γίνει εξαντλητικός και ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση ουσίας πριν να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις διότι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα και ότι δεν θυματοποιούν καλόπιστους και αθώους επιχειρηματίες.