Τέλη του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο στάδιο του Ενιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας (Tax For All).  Το νέο σύστημα αναμένεται να θέσει σε νέα βάση τη λειτουργία και την απόδοση του αρμόδιου Τμήματος Φορολογίας, ενώ θα αντικαταστήσει όλα τα υφιστάμενα συστήματα και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που λειτουργούν σήμερα.

Το Tax For All θα λύσει τα χέρια των φορολογούμενων και θα καταστήσει πιο απλοποιημένες τις διαδικασίες του Τμήματος Φορολογίας. Το νέο σύστημα θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους τελευταίους μήνες του  2023.  Το κάθε στάδιο λειτουργίας του συστήματος, αφορά διαφορετικά είδη φόρων και λειτουργίες. Συγκεκριμένα περί τα τέλη του χρόνου θα τεθούν σε λειτουργία οι ρυθμίσεις που αφορούν την άμεση φορολογία δηλαδή το ΦΠΑ. Παράλληλα, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα επηρεαστούν σειρά λειτουργιών, όπως είναι η εγγραφή των φορολογουμένων στο ΦΠΑ, οι δηλώσεις, οι βεβαιώσεις, οι πληρωμές, το reportıng, οι επιστροφές φόρων και η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών.

Από τη λειτουργία του νέου συστήματος θα υπάρξουν και πρακτικές αλλαγές σε σχέση με το ΦΠΑ, καθώς θα λειτουργήσει η νέα διαδικτυακή πύλη, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις και άλλα έγγραφα και θα υπάρχει δυνατότητα επικαιροποίησης κάποιων προσωπικών στοιχείων των φορολογούμενων. Επίσης, οι επηρεαζόμενοι θα μπορούν μέσω του συστήματος να κρατούν ιστορικό  πληρωμών ΦΠΑ. Θα αλλάξει μορφή και η  δήλωση ΦΠΑ η οποία θα είναι υπό μορφή ερωτήσεων. Την ίδια ώρα, θα αλλάξει και η μορφή του αριθμού του φορολογούμενου για νέους φορολογούμενους που δεν θα ταυτίζονται με την ταυτότητα ή με τον αριθμό εγγραφής της εταιρείας.

Έμμεσες φορολογίες περιλαμβάνει το δεύτερο στάδιο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ομάδας έργου, με την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του Ενιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης, θα αφορά έμμεσες φορολογίες. Δηλαδή, θα αφορά τον εταιρικό φόρο, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στις απολαβές, την παρακράτηση του ΓεΣΥ και την έκτακτη αμυντική εισφορά. Επίσης, θα αφορά τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, τους ειδικούς φόρους (π.χ. πνευματικής ιδιοκτησίας, καλλιτεχνών, κ.λπ.)  την προσωρινή φορολογία ασφαλιστικών εταιρειών και τον φόρο κληρονομίας.  Από τη λειτουργία του δεύτερου σταδίου αναμένεται να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι, θα υποβάλλονται  ενστάσεις και θα γίνονται προσφυγές. Εκτιμάται πως το δεύτερο στάδιο θα λειτουργήσει το τελευταίο τρίμηνο της επόμενης χρόνιας. Περίπου την ίδια χρονική περίοδο θα ολοκληρωθεί και το τρίτο στάδιο του συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει το φόρο στοιχημάτων και καζίνου, τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων και τα τέλη χαρτοσήμων. Με τη λειτουργία του τρίτου σταδίου του συστήματος, θα μπορεί να γίνεται ανάλυση των κινδύνων, θα περιλαμβάνονται νομικά θέματα, φορολογικές αποφάσεις καθώς και ειδικά σχέδια. Θα γίνεται καλύτερη διαχείριση των φορολογικών χρεών ενώ θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες από φορολογούμενους.

Καλύτερη επικοινωνία με τους φορολογούμενους

Το νέο μηχανογραφικό σύστημα Tax For All, προσβλέπει στην άμεση και εύκολη ενημέρωση και επικοινωνία με τους φορολογούμενους, σχετικά με τις φορολογικές οφειλές καθώς και στην εξεύρεση των καλύτερων και γρηγορότερων μεθόδων συμμόρφωσης. Να σημειωθεί πως το νέο μηχανικό σύστημα Tax For All, ακολουθεί τα άλλα μηχανογραφικά συστήματα του Τμήματος Φορολογίας. Μέσα του 2020 τέθηκε σε λειτουργία η Φορολογική Πύλη καθώς και τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην πλατφόρμα. Τo Tax For All θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας, όπως είναι τα κύρια συστήματα έμμεσης και άμεσης φορολογίας, το TaxisΝet , την χρήση της υφιστάμενης «Φορολογικής Πύλης» , τη διαχείριση Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών μέσω «Αριάδνης» καθώς και διάφορα άλλα μικρότερα συστήματα που χρησιμοποιεί το Τμήμα Φορολογίας για τις λειτουργίες του. Τα συγκεκριμένα συστήματα θα αποσύρονται όταν και εφόσον όλες τους οι λειτουργίες αντικατασταθούν, και τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Τo Tax For All.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βουνό» οι οφειλές στον Φόρο, αγγίζουν τα €2.76 δισ.

Το νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος, αναμένεται να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη. Μεταξύ άλλων θα ενισχύσει τη διαφάνεια, θα υπάρχει ενιαία εικόνα του φορολογούμενοι, θα απλοποιηθούν, θα αυτοματοποιηθούν και θα βελτιωθούν οι διαδικασίες και θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στα δεδομένα των φορολογουμένων καθώς θα γίνεται μέγιστη ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων με ασφάλεια, ακεραιότητα και εμπιστευτικότητα. Επιπρόσθετα, θα γίνει διεύρυνση των ασφαλών διεπαφών με άλλα συστήματα, θα παρέχονται αυξημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους φορολογούμενους ενώ θα υπάρχει άμεση προσαρμογή του συστήματος μετά από κάθε αλλαγή στη νομοθεσία και τις διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, μέσω των λειτουργιών του νέου μηχανογραφικού συστήματος, αναμένεται η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης στη λανθάνουσα φορολογική συμπεριφορά μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης των φορολογουμένων και του Τμήματος. Επιπρόσθετα, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων για να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. To Tax For All θα εξυπηρετεί το φορολογούμενο πολίτη ή/και τον εξουσιοδοτημένο του αντιπρόσωπο, μέσω του Tax For All online (διαδικτυακή πύλη του συστήματος) προσφέροντας σειρά υπηρεσιών. Μεταξύ των υπηρεσιών είναι η εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και υποστηρικτικών εγγράφων.

Θα γίνονται απευθείας πληρωμές

 Μέσω του Ενιαίου Σύστηματος Φορολογικής Διαχείρισης θα γίνονται πληρωμές φορολογιών με την απευθείας εκταμίευσης του οφειλόμενου ποσού μέσω της ηλεκτρονικής τράπεζας. Πληρωμές φόρων θα μπορούν να γίνονται και μέσω πιστωτικών καρτών. Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αιτηθούν την έκδοση πιστοποιητικών, όπως είναι το πιστοποιητικό εκκαθάρισης φόρου, πιστοποιητικό εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ και διαγραφής από το σχετικό μητρώο. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα πιστοποιητικά θα περιέχουν κωδικό με το οποίο θα μπορεί να αναγνωριστεί η αυθεντικότητα του εγγράφου. Οι φορολογούμενοι μετά τη λειτουργία του νέου συστήματος θα μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για επιστροφή φόρων και για ενστάσεις. Επιπρόσθετα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκδίδουν κατάσταση λογαριασμού και πληρωμών και να έχουν άμεση επικοινωνία με το τμήμα. Τα αιτήματα και τα ερωτήματα μπορούν να αποσταλούν από πρόσωπα τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο σύστημα  Tax For All.

Οι αντιπρόσωποι

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξουσιοδοτούν αντιπροσώπους που θα τους εκπροσωπούν. Οι φορολογούμενοι θα ορίζουν ηλεκτρονικά τα πρόσωπα που θα τους αντιπροσωπεύουν, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να αποδεχθούν τον διορισμό. Να σημειωθεί πως οι υφιστάμενες εξουσιοδοτήσεις  που καθορίστηκαν και υπάρχουν σήμερα στο Taxisnet θα μεταφερθούν αυτόματα στο Tax For All.  Με την λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης θα επιτευχθεί και ένας από του στόχους που έθεσε το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων. Στους στόχους είναι η ενιαία παρακολούθηση μέσα από σύγχρονη τεχνολογία που να επιτρέπει τη βελτίωση των διαδικασιών οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων και τις δράσεις διασφάλισης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους.