Περίπου 8,5 χιλ. πρόσωπα εργάζονται ως διανομείς φαγητού και προϊόντων σε επιχειρήσεις εστίασης και σε ψηφιακές πλατφόρμες, από τους οποίους οι 7 χιλ. είναι μισθωτοί και οι υπόλοιποι αυτοεργοδοτούμενοι.

Η πλειοψηφία από αυτούς είναι Kύπριοι ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην απασχόληση πολιτικών προσφύγων ως διανομείς. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο το Τμήμα Εργασίας, παραχώρησε γύρω στις 500 άδειες για την εργοδότηση πολιτικών προσφύγων και ως ντελιβεράδες σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο Μάρτιο στο μηχανογραφικό σύστημα των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων υπήρχαν εγγεγραμμένοι 5.932 μισθωτοί διανομείς, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα «άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες». Από το σύνολο των μισθωτών διανομέων στην κατηγορία ταχυδρομικές δραστηριότητες, οι 3.800 είναι Κύπριοι, οι 1.032 κοινοτικοί, οι 1.099 αλλοδαποί από τρίτες χώρες και ένας Τουρκοκύπριος.

Τα τελευταία έξι χρόνια δωδεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των ντελιβεράδων, καθώς από 464 που ήταν το 2015 πέρσι έφτασε σχεδόν τις 6 χιλ. Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των αλλοδαπών (τρίτες χώρες) ντελιβεράδων αυξήθηκε κατά 140 φορές, δηλαδή το 2015 εργάζονταν ως διανομείς μόλις έξι πρόσωπα και πέρσι ο αριθμός τους ανήλθε στους 804. Την ίδια ώρα το 2015 ο αριθμός των κοινοτικών διανομέων ήταν 107 και πέρσι αυξήθηκε στους 234.

Και άλλοι ως αυτοεργοδοτούμενοι

Πέραν των πιο πάνω εργαζόμενων, στο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν εγγεγραμμένοι 1.412 διανομείς μισθωτοί, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα «δικτυακές πύλες». Παράλληλα στο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπήρχαν εγγεγραμμένοι 1.006 αυτοτελώς εργαζόμενοι με κώδικα επαγγέλματος «κλητήρες, διανομείς και αχθοφόροι αποσκευών και πακέτων, αχθοφόροι αποσκευών σε ξενοδοχεία κ.λπ». Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 παραχωρήθηκαν 478 άδειες από το Τμήμα Εργασίας , οι οποίες είναι σε ισχύ, για απασχόληση αλλοδαπών στο επάγγελμα του διανομέα φαγητού, εκ των οποίων οι 465 αφορούν σε αιτητές ασύλου, ενώ οι υπόλοιπες 13 σε αλλοδαπούς φοιτητές. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για τον αριθμό των ντελιβαράδων τους ψηφιακές πλατφόρμες και στις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ ζητούσε και στοιχεία για την αδήλωτη εργασία.

Όπως αναφέρει η υπουργός,  τα τρία τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, πραγματοποίησε στοχευμένες επιθεωρήσεις παγκύπρια, σε εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες και απασχολούν προσωπικό ως διανομείς φαγητού.

Συγκεκριμένα, από το 2019 μέχρι το  2021 έγιναν 25 επιθεωρήσεις σε 69 εργαζόμενους από τους οποίους οι 20 δεν είχαν δηλωθεί στο υπουργείο. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε μόλις σε τέσσερις καταγγελίες για παραβίαση του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα, έγιναν επιθεωρήσεις  για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Συγκεκριμένα , το 2019 πραγματοποιήθηκαν 99 επιθεωρήσεις σε ξενοδοχεία, 123 σε εστιατόρια και 35 σε υποστατικά διανομής έτοιμων φαγητών, όπου διαπιστώθηκε πως το 54%  των υποστατικών διανομής έτοιμων φαγητών που επιθεωρήθηκαν, περιλαμβανόταν στη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων, ο κίνδυνος από τη χρήση μοτοσυκλέτας, ενώ λαμβάνονταν μέτρα για μείωση του  κινδύνου στο 80% περίπου των υποστατικών. Καταλήγοντας, η υπουργός, σημειώνει πως στους παραβάτες έγιναν συστάσεις, στάλθηκαν επιστολές και εκδόθηκαν ειδοποιήσεις βελτίωσης για συμμόρφωση.