Με ρευστά διαθέσιμα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς προσεγγίζουν τα €2,82 δισ., ολοκλήρωσε το 2023 η Κυβέρνηση.

Το απόθεμα εκτιμάται ότι καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2024 αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων κατέγραψε αύξηση τον Ιανουάριο του 2023 κατά €300 εκατ., σε σύγκριση με το υπόλοιπο των ρευστών διαθεσίμων τέλος Δεκεμβρίου 2022, λόγω του δημοσιονομικού πλεονάσματος που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Τον Απρίλιο του 2023 το ταμειακό απόθεμα αυξήθηκε σημαντικά λόγω της έκδοσης νέου ΕΜΤΝ, ενώ τον Ιούλιο κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της αποπληρωμής του 7-ετούς ΕΜΟ (Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο)- (ΕΜΤΝ- (Euro Medium Term Note) ύψους €1.0 δισ. Στη συνέχεια, το ταμειακό απόθεμα κατέγραψε μικρές διακυμάνσεις και σταθεροποιήθηκε στο 3.1 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023. Προς το τέλος του 2023, τα ρευστά διαθέσιμα προσέγγισαν τα €2,.8 δισ.

Tο μέγεθος των ρευστών διαθεσίμων κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με την έκθεση, ικανοποιούσε τον σχετικό στόχο που τέθηκε στη στρατηγική, για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επόμενων 6-9 μηνών ανά πάσα στιγμή.

Κατά τη διάρκεια του 2023, το μέγεθος των ρευστών διαθεσίμων διατηρήθηκε πολύ πιο πάνω από τον σχετικό στόχο, παρέχοντας έτσι την ευελιξία στην Κυβέρνηση να αποφασίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή για πρόσβαση στις αγορές καθώς επίσης και τη δυνατότητα αντιμετώπισης μη αναμενόμενων συμβάντων.

«Η ισχυρή ταμειακή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να υποστηρίξει την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία και να περιορίσει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες κόστους – κινδύνου σε μέτρια επίπεδα», διευκρινίζει το ΓΔΔΧ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ετήσια λήξη χρέους βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και επεκτείνεται μέχρι και το έτος 2051. «Το υψηλότερο ανεξόφλητο δημόσιο χρέος σε ετήσια βάση αφορά το έτος 2028, το οποίο δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε πολύ πιο υψηλή ετήσια λήξη χρέους, καθώς επίσης και η ισχυρή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας αρχής γενομένης από το έτος 2021 με γνώμονα τις αναμενόμενες θετικές προοπτικές του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνεται.

Ομόλογο αναφοράς

Η πρόθεση του ΓΔΔΧ για τα επόμενα χρόνια, είναι η έκδοση τουλάχιστον ενός ομολόγου αναφοράς ΕΜΟ (ΕΜΤΝ) ανά έτος με άντληση ποσού που θα κυμαίνεται μεταξύ €1.0-1.5 δισ. για σκοπούς κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης. Προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, θα δώσει έμφαση στην έκδοση χρεογράφων μεγαλύτερης διάρκειας δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς και το νέο περιβάλλον επιτοκίων καταστούν ευνοϊκά. Το μέγεθος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από την απόδοση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και από την πρόοδο της οικονομικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία.

Το συνολικό ανεξόφλητο χρέος, που λήγει την περίοδο 2024-2028, προσεγγίζει τα €11,61 δισ. ή περίπου 51% του συνολικού χρέους. Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, ποσό ύψους €6,60 δισ. ή περίπου 57% του συνολικού χρέους που λήγει στην περίοδο αυτή σχετίζεται με τις αποπληρωμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και ποσό ύψους €4,63 δισ. ή περίπου 40% αφορά αποπληρωμές δανείων της περιόδου αυτής. Το υπόλοιπο ποσό αφορά εγχώρια ομόλογα και ομόλογα προς φυσικά πρόσωπα. Το έτος 2028 απεικονίζει τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση λήξης χρέους ύψους €2.80 δις .εκ των οποίων ποσό ύψους €1,5 δισ. ή περίπου 53% σχετίζεται με την αποπληρωμή ΕΜΟ και ποσό ύψους €1,29 δισ. ή περίπου 46% με την αποπληρωμή δανείων, που κατά μεγάλο μέρος αφορά την αποπληρωμή της τέταρτης δόσης προς τον ΕΜΣ.