Γέφυρα με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση επιχειρούν να χτίσουν τα κυπριακά αεροδρόμια.

Στο πλαίσιο αυτό, στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς της Hermes Airports περιλαμβάνεται η σύνδεση της Κύπρου με τη Μαδρίτη, τη Λιουμπλιάνα, τις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα.

Για της σχεδιασμούς αυτούς μίλησε πρόσφατα η Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, με αφορμή την παρουσία της Hermes στα φετινά Routes Europe, τη μεγαλύτερη περιφερειακή συγκέντρωση για όλους τους επαγγελματίες ανάπτυξης πτητικών δρομολογίων. Σύμφωνα με δηλώσεις της που φιλοξένησε η σελίδα aviationweek.com, πέραν των βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών της, η διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων έχει στόχο μακροπρόθεσμα να προσεγγίσει και πιο μακρινές αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ) και της Ασίας, κάτι που ξεχώρισε ως στόχο σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φ» και ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Στις δικές της αναφορές, η κ. Κουρούπη αναφέρθηκε στις περσινές θεαματικές επιδόσεις των κυπριακών αεροδρομίων, καθώς, παρά τις προκλήσεις, η επιβατική κίνηση ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 11,6 εκατομμύρια επιβάτες, εντάσσοντας την ανάκαμψη που υπήρξε στις προσπάθειες της εταιρείας για συνεχή ανάπτυξη.

Ανέφερε περαιτέρω πως στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών επί του παρόντος δραστηριοποιούνται στα δύο αεροδρόμια 55 αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούν 150 δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου προς 38 χώρες.

Αποκάλυψε ακόμα πως, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν και φέτος, τη χειμερινή περίοδο υπήρξε μια αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και πως η συνολική συνεισφορά της χειμερινής περιόδου στην επιβατική κίνηση ανέρχεται πλέον σε πέραν του 24%. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, το πιο πάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, όπως εκτίμησε, δείχνει πως οι προσπάθειες της Hermes Airports με τις αεροπορικές εταιρείες, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους τουριστικούς εταίρους του τόπου, άρχισαν να αποδίδουν.

 
Στόχος οι πρωτεύουσες

Για το άμεσο μέλλον ανέφερε πως η Hermes Airports στοχεύει στη διατήρηση της ανάπτυξης της αεροπορικής συνδεσιμότητας και των επιπέδων κίνησης, παρά τις προκλήσεις του κλάδου της αεροπλοΐας.

Όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, ανέφερε ότι αυτοί περιλαμβάνουν την κάλυψη των κενών που υπάρχουν με κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Μαδρίτη, η Λιουμπλιάνα, οι Βρυξέλλες και η Λισαβόνα, με παράλληλη ενίσχυση της εβδομαδιαίας συχνότητας υφιστάμενων δρομολογίων προς την Κύπρο.

Η αξιωματούχος της Hermes τόνισε επίσης πως ύψιστη προτεραιότητα για την εταιρεία παραμένει η διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση της χειμερινής συνεισφοράς στην επιβατική κίνηση και στον τουρισμό, τονίζοντας πως σε αυτό συμβάλλουν οι συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες. Είναι, είπε, κοινός στόχος όλων των τουριστικών εταίρων του τόπου, προκειμένου η χώρα να καταστεί ένας ολόχρονος προορισμός.

Για τον μεσοπρόθεσμα στρατηγικό σχεδιασμό της διαχειρίστριας εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων, η κ. Κουρούπη ανέφερε πως ήδη εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί συνδεσιμότητα με τη Βόρεια Αμερική ή την Ασία, τονίζοντας πως ο στόχος αυτός απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δέσμευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.