Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ (Coreper) αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει την αξιοποίηση των κατασχεθέντων κεφαλαίων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, που ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ, για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Όπως γράφει η kathimerini.gr, η βελγική προεδρία της Ε.Ε ενημέρωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι «οι πρέσβεις της Ε.Ε συμφώνησαν επί της αρχής για μέτρα που αφορούν έκτακτα έσοδα, που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας» διευκρινίζει η ανάρτηση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε από πλευράς της, επίσης στο Χ, την «πολιτική συμφωνία επί της πρότασης μας να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία».

Επισήμανε ακόμα ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και καλύτερη χρήση των χρημάτων αυτών από το να καταστήσουμε την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη ένα πιο ασφαλές μέρος».

Η σημερινή απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, που θα συνεδριάσει στις 14 Μαϊου.