Τους επτά στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης οριοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2025.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Κεραυνός κατά την παρουσίαση του έργου του υπουργείου του κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η νέα φορολογική πρόταση πρέπει να σταθμίζει το σύγχρονο οικονομικό μοντέλο της οικονομίας και τις εξελικτικές προοπτικές.

Οριοθετώντας τους στόχους, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτοί είναι:
⦁ Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.
⦁ Η μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
⦁ Το νέο σύστημα να είναι διαφανές και απλοποιημένο, χωρίς γραφειοκρατία.
⦁ Να είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο.
⦁ Να είναι μηχανισμός βελτίωσης ισοκατανομής του εισοδήματος.
⦁ Να μην απειλεί την κοινωνική συνοχή και να ενθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα.
⦁ Να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.

Πράσινη φορολογία: Σημαντικό κομμάτι της φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελεί η πράσινη φορολογία, η οποία θα επιβληθεί στα καύσιμα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της Κύπρου στο πλαίσιο της πράσινης φορολογίας θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο, ενώ σε αντίστοιχη αναφορά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πράσινη φορολογία υπολογίζεται να επιβληθεί προς το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα, τέλη στα καύσιμα, στο νερό, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και στα απόβλητα είναι μερικές από τις φορολογίες που ήδη βρίσκονται στα σκαριά ενόψει πράσινης μετάβασης.

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η επιβάρυνση της πράσινης φορολογίας θα είναι πολύ μικρή (τουλάχιστο για το 2024), ενώ το όφελος για τους πολίτες τεράστιο, υπογραμμίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα με την πράσινη φορολογία. «Για παράδειγμα ο φόρος άνθρακα πάνω στα καύσιμα κίνησης θα είναι 5 σεντ το λίτρο και θα επιφέρει συνολικά έσοδα €52 εκατ. Τα €19 εκατ. θα προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα €33 εκατ. θα προέρχονται από νοικοκυριά».
Υπέδειξε, εντούτοις, ότι «όλα αυτά τα λεφτά θα επιστραφούν πίσω στους πολίτες σε διάφορες μορφές.

Εκπτώσεις στις επιχειρήσεις: Προνοείται η εισαγωγή αυξημένων φορολογικών εκπτώσεων για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση ύψους:
⦁ 7% για κεφαλαιουχικές δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός των φορολογικών ετών 2023, 2024, 2025 και 2026 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων.

⦁ 20% για μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ΑΠΕ καθώς και τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

⦁ 33,3% για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου καθώς και σε ταξί και λεωφορεία.
Στόχος σε εθνικό επίπεδο είναι η μείωση των εκπομπών κατά 32% μέχρι το 2030.