«Τα πάντα είναι ρευστά και βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε στον ACTIVE ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα έλλειψης αγαθών.

«Ο πληθωρισμός έχει μόνιμο και αυξητικό χαρακτήρα και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αναχαιτιστεί αυτό το σαφάρι των τιμών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων στην αγορά, καθώς σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων μπορεί να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις συγκεκριμένων brands, αλλά υπάρχουν τα υποκατάστατα», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

«Στις αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών υπάρχει απόθεμα των 30-40 ημερών και στις προμηθευτικές εταιρείες της Κύπρου υπάρχει επίσης απόθεμα 30-40 ημερών», διαβεβαίωσε ο κύριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι πρόκειται για απόθεμα περίπου δύο μηνών.

«Kαθυστερήσεις», εξήγησε, «υπάρχουν λόγω της κατάστασης στα λιμάνια, ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται, καθώς οι προμηθευτές ανταποκρίνονται στις παραγγελίες των λιανεμπόρων. Αν αρχίσουν οι χοντρέμπορες να δηλώνουν αδυναμία να εισάξουν προϊόντα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα».

Ερωτηθείς για τις τσουχτερές αυξήσεις τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, ο κύριος Αντωνίου αναφέρθηκε στα έλαια και τα σπορέλαια, τα άλευρα και τα ζυμαρικά. Αυτές οι κατηγορίες, σημείωσε, έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό. Οι υπόλοιπες κατηγορίες, όπως είπε, έχουν αυξήσεις σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στο σύνολο των προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο καλάθι της οικοκυράς, παρατηρείται μια αύξηση του 9%, κατέληξε κύριος Αντωνίου.

Active Radio