Δύο τροπολογίες για το ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τέθηκαν ενώπιον της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, εκ των οποίων η μια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και μέλος της Επιτροπής, Σταύρος Παπαδούρης, η μία εξ αυτών κατατέθηκε από τον ίδιο και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη και αφορά στην ευχέρεια καταβολής ενός ποσού, το οποίο θα επιστρέφεται από τη δημοπράτηση των εκπομπών αερίων προς το πάγιο ταμείο του κράτους και θα μεταφέρεται στο ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα χρήματα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Παπαδούρης, πληρώνονται από όλους τους πολίτες μέσω των λογαριασμών ρεύματος και πρέπει να καταλήγουν στο συγκεκριμένο ταμείο και στην συνέχεια να μεταφέρονται ως κίνητρα προς τους ίδιους τους καταναλωτές. Η Επιτροπή Εμπορίου έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί ήδη αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη τροπολογία, η οποία θα οδηγηθεί τελικά στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο κ. Παπαδούρης εξήγησε πως με τη συγκεκριμένη, δίνεται η ευχέρεια σε έναν οργανωμένο σύνδεσμο καταναλωτών, να είναι μέλος της επιτροπής διαχείρισης του ταμείου ΑΠΕ. Όπως τόνισε, τα άτομα τα οποία πληρώνουν για να έχει έσοδα αυτό το ταμείο, δηλαδή οι καταναλωτές, πρέπει για σκοπούς διαφάνειας και καλού χειρισμού, να έχουν λόγο στο ταμείο.

Την ίδια στιγμή, κάκισε τη συμπεριφορά των αρμοδίων Υπουργείων, από τα οποία η Επιτροπή ζήτησε εδώ και δύο μήνες τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2021, τα οποία αφορούσαν στα ποσά που δόθηκαν για αγορά ρύπων και τα ποσά που είχαν επιστραφεί στο πάγιο ταμείο του κράτους και δόθηκαν μόλις χθες το βράδυ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο βουλευτής, η συνοδευτική επιστολή αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ανεπίσημα και με επιφύλαξη.