Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας και ναυτιλιακής κουλτούρας αλλά και  ανάδειξη του τρόπου που μπορούμε να ζούμε τη θάλασσα ως ψυχαγωγία, ως κατεύθυνση σπουδών και ως επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, το Φεστιβάλ «Θάλασσα 2022 – Ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε τη ναυτιλία», μια πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού.

Σε διάσκεψη Τύπου, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι το περσινό, πρώτο, εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία των πολιτών, έτσι φέτος η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης, αναβαθμίζεται και επεκτείνεται σε διήμερη.

Η επιλογή της ημερομηνίας της 20ης Μαΐου για έναρξη του «Θάλασσα 2022» δεν ήταν καθόλου τυχαία, υπέδειξε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας πως «η ΕΕ έχει αφιερώσει την 20η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, ενώ αύριο, για πρώτη φορά, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει ορίσει την 18η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία».

«Εμείς θέλουμε, μέσα από την εκδήλωση, να αναδείξουμε τόσο την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα αλλά και τη γυναικεία παρουσία στη Γαλάζια Οικονομία, στη ναυτιλία, να αναδείξουμε το ρόλο της γυναίκας σε ρόλο ευθύνης, να δώσουμε μηνύματα στους νέους ανθρώπους ότι αυτά τα επαγγέλματα είναι, ανεξάρτητα φύλου, πολύ φιλικά και με προοπτική», συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε δε ότι, από αύριο, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εισάγει μια νέα ορολογία, ώστε να δώσει το μήνυμα πως η ναυτιλία δεν είναι πλέον ανδροκρατούμενη, αφού ο όρος επάνδρωση θα αντικατασταθεί με το στελέχωση, ενώ στο αγγλικό ναυτιλιακό λεξιλόγιο θα εισαχθεί ο όρος womanning, αντίστοιχο της λέξης manning (επάνδρωση).

«Από αύριο θα δείτε από εμάς ένα μεγάλο σλόγκαν που θα αναφέρεται στο Womanning Shipping, γιατί ναι, θέλουμε να δώσουμε το σύνθημα ότι η γυναίκα έχει και λόγο και ρόλο στα δρώμενα της ναυτιλίας», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.

Επίσης, είπε πως τη φετινή χρονιά «προσπάθεια μας είναι να ενημερώσουμε σωστά το κοινό για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για το πρασίνισμα της ναυτιλίας και έχουμε αναλάβει, το τελευταίο διάστημα, πρωτοβουλίες έτσι ώστε η ναυτιλία να έχει τη δική της σημαντική συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της».

Στην εκδήλωση, συνέχισε, «θα προσφέρουμε ενημέρωση, έτσι που ο κόσμος να αντιληφθεί τη δυναμική της θάλασσας, της ναυτιλίας και να την αγαπήσει» και τόνισε ότι «ως πόλη της Λεμεσού και ως Κύπρος οφείλουμε να είμαστε πιο κοντά στο θαλάσσιο στοιχείο».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του το «Θάλασσα» διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά και «βάζει γερές βάσεις για να αποτελέσει πλέον ένα σημαντικό θεσμό για την Κύπρο, την εμπορική ναυτιλία, για τη Γαλάζια Οικονομία, αλλά και για την πόλη μας».

«Η εκδήλωση έχει στόχο να δώσει στους συμπατριώτες μας την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της θάλασσας και να γνωρίσουν όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της, μέσα από πολλές εκδηλώσεις και δράσεις που θα διοργανωθούν από δεκάδες οργανισμούς, φορείς και ομάδες πολιτών, που έχουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχέση με τη θάλασσα».

Η Λεμεσός, συνέχισε, ο κ.Νικολαϊδης, έχει μια σχέση με τη θάλασσα όση είναι και η ιστορία της, μια σχέση 4 χιλιάδων χρόνων, η οποία διαμόρφωσε την πόλη και την ταυτότητα της, τον πολιτισμό της, την οικονομία της, την εξέλιξη της και όλους τους ανθρώπους της πόλης.

«Αυτή τη σχέση με τη θάλασσα έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, μέσα από πολιτικές και δράσεις, και το Φεστιβάλ Θάλασσα αποτελεί ένα όχημα και μια δράση για την διαμόρφωση και προώθηση αυτών των πολιτικών και δράσεων», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είπε ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Δήμος έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους επισκέπτες για μια σειρά από θέματα σχετικά με τη θάλασσα και τη Γαλάζια Οικονομία. «Τα οποία έχουμε θέσει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, όπως η επιτήρηση της καθαρότητας της θάλασσας και του κόλπου της Λεμεσού, τα μέτρα καταστολής της ρύπανσης, η καθαριότητα των ακτών και του βυθού, το ετήσιο Blue Limassol Forum, το Κέντρο Καινοτομίας του Δήμου, το οποίο δίνει έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία και στον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών καθώς και για τη μεγάλη επιτυχία της πόλης μας να επιλεγεί ως μια από τις 100 πόλεις που θα στοχεύσουν στην κλιματική ουδετερότητα, μέσα από δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ», ανέφερε.

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, αναμένεται να το επισκεφθούν οργανωμένα περίπου 250 μαθητές από σχολεία, ενώ στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Δώρο Δημοσθένους, Κώστα Χατζηχριστοδούλου και Δέσποινα Ολυμπίου.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, αφιερωμένος στους ναυτικούς, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου, με μεγάλη συναυλία του γνωστού έλληνα τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου.