Για ολόκληρα χρόνια είναι αναγκασμένοι εκατοντάδες συμπολίτες μας να περιμένουν την εξέταση αιτήσεών τους για θεσμοθετημένη σύνταξη, εφόσον εργάστηκαν και στο εξωτερικό. Η καθυστέρηση που παρατηρείται για την εξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας το πρόβλημα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά όπως φάνηκε ήταν αρκετά μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συζήτησε χθες αυτεπάγγελτα την «ταλαιπωρία που υφίσταται σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών, αλλά και Κυπρίων που εργάστηκαν στο εξωτερικό, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν θεσμοθετημένη κοινωνική σύνταξη ή επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων στην Κύπρο». Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε πως, όπως διαπιστώθηκε χθες, υπάρχει αίτηση για καταβολή θεσμοθετημένης σύνταξης που εκκρεμεί για εξέταση από το 2015, επειδή αναμένονται ακόμα στοιχεία από υπηρεσίες του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 χρόνια «φαγούρα» για συνταξιοδότηση Κυπρίων που εργάστηκαν στο εξωτερικό

 

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καυκαλιάς διευκρίνισε πως μέχρι την εξέταση των αιτήσεων, οι δικαιούχοι, οι οποίοι για χρόνια κατέβαλλαν εισφορές στην Κύπρο και στο εξωτερικό, δεν λαμβάνουν ούτε τη βασική σύνταξη, αφού η αίτησή τους δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο ίδιος ανέφερε πως, ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι στην ουσία χωρίς εισόδημα, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης, με συνέπεια αρκετοί να αναγκάζονται να αιτηθούν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Εξήγησε, όμως, πως λόγω και των προϋποθέσεων της νομοθεσίας για καταβολή ΕΕΕ, αρκετοί απορρίπτονται για βοήθεια και υποχρεώνονται να ζήσουν είτε με τη βοήθεια τρίτων, είτε ξοδεύοντας τις όποιες περιουσίες τους. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, είναι ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν ζητούν επιδόματα, αλλά όσα οι ίδιοι δικαιούνται από την εργασία τους.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εξέτασης του ζητήματος διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται με όσους εργάστηκαν στην Ελλάδα, λόγω και του μεγάλου αριθμού Κυπρίων που εργάστηκαν στη χώρα, αλλά και με αρκετούς Έλληνες πολίτες που εργάστηκαν εκεί και εγκαταστάθηκαν μετά στην Κύπρο. Για αυτό το λόγο, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας κλήθηκε και εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα και διαβεβαίωσε για ενέργειες που θα γίνουν, σε συντονισμό και με το Υπουργείο Εργασίας, για επίσπευση της προώθησης των στοιχείων και των διαφόρων δικαιολογητικών που ζητούνται.

Όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή, από το 2015 έως σήμερα το Υπουργείο Εργασίας έχει απευθυνθεί στις ελληνικές Αρχές για 1.300 αιτήσεις που έγιναν για θεσμοθετημένη σύνταξη και πως μέχρι στιγμής έλαβε απαντήσεις για 500 περίπου περιπτώσεις.

Η Επιτροπή Εργασίας ζήτησε στοιχεία και για τις υπόλοιπες αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν απαντήσεις από ξένα κράτη, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν από το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος της Επιτροπής Εργασίας, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Καυκαλιάς, είναι να επανέλθει για εξέταση του ζητήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν ενέργειες για αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ζήτησαν χθες όλα τα μέλη της Επιτροπής,