Η μεγαλύτερη ίσως εκκρεμότητα που υπήρχε στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα εδώ και μια δεκαετία οδεύει προς διευθέτηση, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για εισαγωγή νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, στη βάση και σχετικής συμφωνίας που προηγήθηκε πέρσι με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το νέο σχέδιο θα καλύψει με συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά ωφελήματα όλους όσοι προσλήφθηκαν στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα μετά τον Οκτώβρη του 2011, οι οποίοι, όπως αποφασίστηκε τότε, δεν θα καλύπτονταν από το Επαγγελματικό Σχέδιο Σύνταξης που υπήρχε στο δημόσιο, παρά μόνο από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπήρχε ωστόσο δέσμευση για δημιουργία ταμείου προνοίας για όσους δεν θα καλύπτονται από το προηγούμενο σχέδιο, με τη συγκεκριμένη δέσμευση να παίρνει μετά από διαβουλεύσεις  τη μορφή του νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και πλέον θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για έγκριση. Στο παρελθόν, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αλλά και συντεχνίες, είχαν χαρακτηρίσει το νέο σχέδιο ως ένα υβριδικό ταμείο προνοίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ίδιο επανέλαβε και χθες ο κ. Πετρίδης, εξηγώντας πως ο σχεδιασμός του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων εδράζεται στη φιλοσοφία της λειτουργίας των ταμείων προνοίας. Εξήγησε περαιτέρω πως το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί θα χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές, των εργαζομένων και του εργοδότη, ύψους 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών κάθε μέλους από κάθε πλευρά. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, το νέο σχέδιο δεν είναι όπως το προηγούμενο, το οποίο ίσχυε πριν το 2011, στο οποίο οι απολαβές εξαρτούνταν από τον τελικό μισθό αλλά είναι ένα σχέδιο το οποίο εξαρτάται από τις συνεισφορές, συμπληρώνοντας πως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τόσο η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών όσο και τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

Αφορολόγητο εφάπαξ

Το νέο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την καταβολή κρατικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ ποσού με τη συνταξιοδότηση κάθε μέλους, καλύπτει όλους τους υπηρετούντες οι οποίοι προσλήφθηκαν ή διορίστηκαν μετά την 1/10/2011, καθώς και όσους μόνιμους υπάλληλους θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου. Καλύπτει περαιτέρω όλους τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου στην κρατική υπηρεσία, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς αστυνομικούς που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί με βάση τη νομοθεσία, τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και τους απόφοιτους του δασικού κολεγίου. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της ΠΑΣΥΔΥ, το νέο σχέδιο θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για πέραν των 36 χιλιάδων εργαζομένων: 23.000 μόνιμους που διορίστηκαν πριν την 1.10.2011 και 13.500 μόνιμους που διορίστηκαν μεταγενέστερα, συμβασιούχους, εργοδοτουμένους αορίστου, συμβασιούχους δασικούς λειτουργούς, ειδικούς αστυφύλακες και συμβασιούχους υπαξιωματικούς. Η αναφορά της ΠΑΣΥΔΥ στους μόνιμους υπαλλήλους που διορίστηκαν πριν την 1.10.2011 εξηγείται από το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει διαφοροποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2021 στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού, το οποίο θα είναι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετέπειτα αφορολόγητο. Υπενθυμίζουμε πως από το 2013 και μετά το εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στην υπηρεσία που αποκτήθηκε μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος, πρακτική που θα τερματιστεί. Αφορολόγητο θα είναι και το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλεται βάσει του νέου σχεδίου, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται από τα ταμεία προνοίας.

Ελπίδες για ταχεία έγκριση και από τη Βουλή

Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κλείνει μια εκκρεμότητα η οποία υπάρχει από το 2011 στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας πως το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιο συμφέρον για τον φορολογούμενο από το προηγούμενο, το οποίο ίσχυε πριν το 2011, αλλά διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του ταμείου, κάτι το οποίο είναι προς όφελος του ίδιου του εργαζομένου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ακόμα πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί με την ψήφιση της νομοθεσίας αλλά πως το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ισχύει στην ουσία από την 1η Οκτωβρίου 2011. Σημείωσε πως βάσει του σχεδίου θα επωφεληθούν και κάποιοι εργαζόμενοι που έχουν αφυπηρετήσει, κυρίως εκπαιδευτικοί και υπενθύμισε πως το σχέδιο και το νομοσχέδιο ήταν το αποτέλεσμα διαβούλευσης και συμφωνίας με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, που είχε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή εξέλιξη αλλά και την  ευχή το νομοσχέδιο να τύχει της έγκρισης και της Βουλής, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.