Η ανάγκη διαφύλαξης, διεύρυνσης αλλά και αποκατάστασης του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, όπως ίσχυε προ μνημονίου, η επιβολή πλαφόν σε τιμές βασικών αγαθών αλλά και η μείωση του ΦΠΑ καταγράφονται μεταξύ άλλων στις εισηγήσεις που απέστειλαν οι συντεχνίες στην κυβέρνηση, ενόψει της σύσκεψης στο Προεδρικό αύριο Παρασκευή, για εξέταση νέων αντιπληθωριστικών μέτρων.

Οι εισηγήσεις τους ζητήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση, με σχετική επιστολή που απέστειλε σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους ο διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πέταξε» ο εναρμονισμένος δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Η ΠΕΟ, μάλιστα, δημοσιοποίησε χθες την απαντητική επιστολή που απέστειλε στον διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων και η ανάγκη ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εξαιτίας της ακρίβειας μέσω της αύξησης των διαφόρων επιδομάτων. Συγκεκριμένα, η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τονίζει την ανάγκη αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να καλυφθεί η διάβρωση που έχουν δεχθεί λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους διαβίωσης καταγράφοντας το γεγονός ότι «το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος παραμένει στα ίδια ποσά από το 2014 όταν εισήχθηκε».

Για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ΠΕΟ, όπως προκύπτει από την επιστολή της, προτείνει μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 9% για όσο καιρό διαρκεί το πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές, δημιουργία ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με έσοδα από το εμπόριο ρύπων, ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος (έκπτωση 20%), μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και αξιοποίηση ης δυνατότητας επιβολής πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης. Με την ίδια επιστολή, η ΠΕΟ εκφράζει την αντίθεση της στην εισήγηση του ΚΕΒΕ για αναστολή της καταβολής της ΑΤΑ για το 2022, ζητώντας μάλιστα να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος στο Υπουργείο Εργασίας με στόχο την πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και τη διεύρυνση του θεσμού της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους. Κατά την ΠΕΟ χρειάζεται επίσης αμέσως να εισαχθεί και ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Τις δικές της εισηγήσεις για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης αντιπληθωριστικής πολιτικής απέστειλε και η ΣΕΚ, όπως ενημέρωσε χθες μέσω της «Εργατικής Φωνής», με τη συντεχνία να υπενθυμίζει πως για την ακρίβεια έστειλε σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση από τις 15 Οκτωβρίου 2021, αφού ο πληθωρισμός προϋπήρχε της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης και έτρεχε με αυξημένη ταχύτητα από τον Μάιο του 2021. Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ, η επιβολή πλαφόν και η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ήταν μεταξύ των εισηγήσεων που είχε παρουσιάσει τότε η ΣΕΚ.

H πλήρης αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ σαν μηχανισμού προστασίας των μισθών είναι επιτακτική, αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση και η ΔΕΟΚ, για τις προτάσεις που η ίδια κατέθεσε για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επιπρόσθετα, η θεσμοθέτηση και η άμεση εφαρμογή γενικού κατώτατου μισθού με ενσωματωμένη ΑΤΑ θα συμβάλει σημαντικά στη στήριξη εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα, που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνική περιθωριοποίηση, αναφέρει η ΔΕΟΚ, η οποία προτείνει ακόμα και την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου στήριξης όλων των δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας λόγω της ακρίβειας. Η συντεχνία προτείνει ακόμα την επιβολή πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών ευρείας κατανάλωσης, καθώς και την επέκταση της μείωσης των φόρων στα       καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το τέλος του 2022.