Δεν προλαβαίνουν να ανακοινώνουν πλάνα για αποχωρήσεις προσωπικού οι τράπεζες και να κλείνουν καταστήματα, αλλάζοντας σταδιακά το λειτουργικό τους μοντέλο, λόγω ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος

Σειρά παίρνουν εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου, καθώς την έξοδο αναμένεται να δουν περίπου 500-510 υπάλληλοι το 2022, με παράλληλο κλείσιμο του 25% των καταστημάτων της. Αυτό σημαίνει ότι με την αναδιάρθρωση του δικτύου θα μπει λουκέτο σε 20 καταστήματα και θα μείνουν 60 από τα 80 που έχει σήμερα. Εκ των πραγμάτων, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πανίκο Νικολάου και του σχεδίου δράσης επεφύλαξε δυσάρεστα νέα για τους εργαζόμενους.

Η διεύθυνση σημειώνεται σε δελτίο της τράπεζας «παραμένει επικεντρωμένη στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας, μέσω ενεργειών που περιλαμβάνουν την περαιτέρω βελτιστοποίηση του αριθμού των καταστημάτων και των περαιτέρω επιλογών για την αποχώρηση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω αναδιάρθρωσης καταστημάτων, με στόχο να επιτευχθεί μείωση του αριθμού των καταστημάτων κατά >25% το α’ εξάμηνο του 2022. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι θα υπάρχει διάθεση λύσεων εξόδου για αποδέσμευση  μόνιμου προσωπικού, με στόχο τη μείωση του  προσωπικού κατά περίπου 15% το 2022». Το προσωπικό υπολογίζεται σε 3400 άτομα περίπου.

Ο κ. Νικολάου δεν θα μπορούσε να μην ρωτηθεί αν θα υπάρξει σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού, με αφορμή τα πλάνα της Ελληνικής για μειώσεις προσωπικού μόνο με πλεονασμούς. Περιορίστηκε να απαντήσει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού μέχρι στιγμής μόνο με σχέδια εθελούσιας εξόδου. Το κόστος προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε €50 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2022, στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών σχεδίων αποχώρησης προσωπικού, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και παρά τον πληθωρισμό κατά το α’ τρίμηνο 2022, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Σημειώνεται ότι ο λόγος κόστους προς έσοδα αναμένεται να αυξηθεί το 2022, καθώς τα έσοδα παραμένουν υπό πίεση και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται λόγω επενδυτικού κόστους για υψηλότερη τεχνολογία πληροφορικής/ψηφιοποίησης, πριν βελτιωθεί στο 50%-55% έως το 2025.

Στην αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων αναφέρεται πως «τον Ιούλιο 2021, η τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΤΥΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2021 και 2022. Η συμφωνία αφορούσε ορισμένες αλλαγές που περιλαμβάνουν αναθεωρημένο σύστημα βαθμίδων και αμοιβών, το οποίο συνδέεται με την αξία της θέσης εργασίας, καθώς και την εισαγωγή αμοιβής στη βάση της απόδοσης του κάθε μέλους του προσωπικού, που θα αποτελεί μέρος της ετήσιας αύξησης μισθού του  προσωπικού. Οι δύο αυτές αλλαγές αποτελούν μακροχρόνιους στόχους της τράπεζας και συνάδουν με τη βέλτιστη πρακτική. Η αναμενόμενη επίδραση της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης είναι η αύξηση στο κόστος προσωπικού για τα έτη 2021 και  2022 κατά 3-4% ετησίως και συνάδει με την επίδραση αντίστοιχων ανανεώσεων για προηγούμενα έτη».

Κέρδη €21 εκατ. και βάσεις για μέρισμα

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €21 εκατ. για το πρώτο τρίμηνο 2022, σε σχέση με €8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο 2021, κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια ώρα, κατέγραψε μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε 6,5% (2,7% μετά τις πιστωτικές ζημιές). Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως «το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από οικονομική ανάκαμψη, την οποία στηρίξαμε, όπως αποδεικνύεται, με παραχώρηση ρεκόρ νέων δανείων, ύψους €618 εκατ. Αυτό σηματοδότησε το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης του νέου δανεισμού με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο νέος δανεισμός μας κατά το α’ τρίμηνο έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο πριν από την πανδημία, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά κριτήρια δανεισμού».

Τον Φεβρουάριο 2022, το συγκρότημα αναθεώρησε τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς του στόχους, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και αύξησε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων  (ROTE) σε πάνω από 10% (2025), θέτοντας τις βάσεις για διανομή μερίσματος από το 2023, αναλόγως επίδοσης και αφού  παρθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.