Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, τα όσα τεκταίνονται μετά τη θορυβώδη κινητοποίηση τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και παρά το γεγονός ότι τρεις από τους διαδηλωτές κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια που έγιναν με το κάψιμο σανού και το χύσιμο γάλακτος, εντούτοις βρήκαν στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Άλλωστε, οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της νομοθεσία που διέπει το χαλλούμι, έτσι ώστε οι τυροκόμοι να προμηθεύονται το γάλα τους σε ικανοποιητική τιμή και όχι κάτω του κόστους όπως συμβαίνει σήμερα.

Στον απόηχο της κινητοποίησης στο Προεδρικό, οι τυροκόμοι διά στόματος του Συνδέσμου τους εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του υπουργού Γεωργίας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι θα έπρεπε να διαμαρτύρονται έξω από τα τυροκομεία και όχι έξω από το Προεδρικό. 

Η Κυβέρνηση πάντως τελεί στάση αναμονής για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις της σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των ελέγχων στην αγορά. Μετά και την αποστολή της γνωμάτευσης η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα θα καθοριστεί και η σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα του χαλλουμιού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τυροκόμοι για Καδή: Ψεύδεται για ν’ αποφύγει την αποτυχία

Τη σύσκεψη προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβίαση προϋποθέσεων για την παρασκευή χαλλουμιού. Είπε ακόμη πως δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να φέρει το βάρος από την άρνηση κάποιων να υλοποιήσουν υποχρεώσεις που έχουν με βάση το πρότυπο παρασκευής του χαλλουμιού και πως «θα είμαστε απόλυτοι και αυστηρότατοι στους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται για να πληρούνται οι προϋποθέσεις» παρασκευής του χαλλουμιού. Απευθυνόμενος στους τυροκόμους τους κάλεσε «να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να κερδοσκοπούν εις βάρος των προμηθευτών ή ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων. Θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι αυστηρότατοι θα είναι οι έλεγχοι για τη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού και συνεπώς ευελπιστώ ότι θα εξευρεθεί ένας τρόπος».

Έντονη ήταν η αντίδραση των τυροκόμων, μέσω του προέδρου τους Γεώργιου Πέτρου, ο οποίος ανέφερε ότι κατανοούν πλήρως τις διαμαρτυρίες και την απόγνωση των κτηνοτρόφων, αλλά σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση οι τυροκόμοι δεν κερδοσκοπούν εναντίον τους όπως αφήνουν να εννοηθεί. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γεώργιος Πέτρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ισχυρίστηκε ότι «ψεύδεται ο υπουργός Γεωργίας στην προσπάθεια να αποφύγει το βάρος της αποτυχίας» αλλά και των προβλημάτων, όταν λέει ότι ενώ υπάρχει αύξηση στην τιμή του χαλλουμιού, οι τυροκόμοι δεν έβαλαν αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος. Είπε ακόμα ότι οι τιμές στο γάλα δεν μειώθηκαν και διερωτήθηκε «γιατί τόση εμπάθεια προς τους τυροκόμους, γιατί τόσος πόλεμος σε αυτούς που ανάδειξαν και προωθούν το κυπριακό χαλλούμι ανά το παγκόσμιο για δεκαετίες. Σε αυτούς που με τον δικό τους μόχθο κατάφεραν να αναπτύξουν τη γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου με πλήρη απασχόληση και ρυθμούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς;»

«Δεν πολεμώ κανένα. Λέω απλώς τα πράγματα με το όνομά τους», απαντά ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής. «Η τιμή στο γάλα δεν καθορίζεται στη βάση του ποιο είναι το κόστος παραγωγής, όπως θα έπρεπε, αλλά την καθορίζουν ουσιαστικά οι τυροκόμοι. Και είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή για το γάλα που αγοράζουν οι τυροκόμοι, από το κόστος παραγωγής του γάλακτος, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε δυσμενή θέση», αναφέρει. Και εξηγεί: Αυτό είναι στρέβλωση. Αναφέρεται σωστά στις δηλώσεις των τυροκόμων ότι η τιμή του χαλλουμιού δεν έχει ανέβει. Θα πρέπει και γι’ αυτό να αναζητήσουν τις δικές τους ευθύνες. Το ερώτημα είναι γιατί οι τιμές όλων των ευρωπαϊκών τυριών έχουν ανέβει και του χαλλουμιού έχει μείνει σταθερή; Δεν έχουν ευθύνη οι τυροκόμοι γι’ αυτό; Φανταστείτε ποια θα ήταν η φήμη του προϊόντος και ποιες θα ήταν οι τιμές που θα εξασφάλιζε εάν όλοι μαζί συνεργαζόμασταν μετά την κατοχύρωση, εφαρμόζαμε το πρότυπο και το προωθούσαμε ως χαλλούμι ΠΟΠ». Τέλος, ο υπουργός Γεωργίας υπογραμμίζει: «Καλώ λοιπόν τους τυροκόμους και όλους τους ενδιαφερόμενους σε συνεργασία για να βρεθούν λύσεις που είναι ρεαλιστικές, νόμιμες και εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του προϊόντος και του τόπου».