Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε τα διοικητικά πρόστιμα που είχε επιβάλει το 2014 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εναντίον τεσσάρων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου. Πρόκειται για δύο πρώην εκτελεστικούς διοικητικούς συμβούλους, ένα πρώην μη εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο καθώς και ένα πρώην Ανώτερο Γενικό Διευθυντή του Συστήματος Διεύθυνσης και Στρατηγικής στην εταιρεία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει τα πρόστιμα για παράβαση των νομοθεσιών σε σχέση με την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες €4,5 δισ.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν επέβαλε τα πρόστιμα, αναφερόταν ότι οι κυρώσεις κατά των τεσσάρων στελεχών ήταν συνολικού ύψους €1 εκατ. Συγκεκριμένα, κατά του μη εκτελεστικού μέλους επιβλήθηκε πρόστιμο  €80 χιλ., όσα και στον τότε Γενικό Διευθυντή Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής. Στον εκτελεστικό σύμβουλο επιβλήθηκε πρόστιμο €530 χιλ. και στον δεύτερο διοικητικό σύμβουλο €330 χιλ.

Η ακύρωση των διοικητικών προστίμων στους τέσσερις πρώην αξιωματούχους της τράπεζας ακολούθησε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου για ακύρωση διοικητικών προστίμων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της Τράπεζας Κύπρου και πάλι για τα ελληνικά ομόλογα.

Η ακύρωση των προστίμων αποδόθηκε σε παράβαση της αρχής της αντικειμενικής αμεροληψίας από την τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το Ανώτατο έκρινε πως η σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έπασχε, λόγω της συμμετοχής της τότε προέδρου της Επιτροπής, η οποία την περίοδο εκείνη έχει «ιδιάζουσα σχέση» με την Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα είχε υποστηρίξει πως η τότε πρόεδρος, ήταν ενυπόθηκος οφειλέτης σε δύο δάνεια στην τράπεζα, των οποίων πρωτοφειλέτης ήταν ο σύζυγος της. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο έκρινε ότι ευσταθούσε ο λόγος ακύρωσης, περί παραβίασης της αρχής της αντικειμενικής αμεροληψίας και ότι,υπό τις δεδομένες περιστάσεις, έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την υπόθεση.

Στη δική του απόφαση για τους τέσσερις, το Διοικητικό Δικαστήριο τονίζει πως «συνεπεία της ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ημερομηνίας 28.4.2014, παραμένει χωρίς έρεισμα οποιαδήποτε ληφθείσα διοικητική απόφαση σε σχέση με τους αιτητές στις συνεκδικαζόμενες προσφυγές και, συνεπώς, η επιβολή των διοικητικών προστίμων προς τους αιτητές, επίσης ακυρώνεται».