Συνέντευξη στη Θεανώ Θειοπούλου

Σχεδόν πέντε μήνες από την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου από το Hellenic Healthcare Group, ο πρόεδρος του νοσοκομείου, δρ Χρήστος Πουρής, απαντά σε ερωτήσεις του «Φιλελεύθερου» για την ομαλή, όπως τονίζει, διαδοχή στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση αλλά κυρίως για τις σημαντικές τεχνολογικές, αλλά και κτηριακές, αναβαθμίσεις που προωθήθηκαν και προωθούνται, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης χιλιάδων ασθενών, με αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας και του έμπειρου και πλήρως καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου. Ήδη προωθείται ανακαίνιση και επέκταση του κτηρίου, αλλά και ο σχεδιασμός για ένα νέο πολυτελές νοσοκομείο δίπλα από το υφιστάμενο. Την ίδια ώρα, ο κ. Πουρής παρουσιάζει το νέο σπουδαίο απόκτημα του Απολλώνειου, το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® Xi, που αποτελεί, όπως εξηγεί, την πιο σύγχρονη εξέλιξη στη ρομποτική χειρουργική και αξιοποιείται σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως είναι Ουρολογία, Γυναικολογία, Θωρακοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική και Γενική Χειρουργική.

Πώς κύλησαν, δρ Πουρή, οι πρώτοι μήνες μετά την εξαγορά του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου από το Hellenic Healthcare Group και την εταιρεία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING (CYPRUS) LIMITED»;

Έχουν περάσει μόλις 4,5 μήνες από την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Απολλώνειου, του πρώτου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Κύπρο από το HHG, τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Οι διαδικασίες για την προσαρμογή και εναρμόνιση με τον τρόπο λειτουργείας του ομίλου, προχωρούν πολύ αρμονικά και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Ποιες αλλαγές έγιναν σε αυτό το διάστημα, ποιες προγραμματίζονται και πόσο ομαλή ήταν η διαδοχή στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση;

Η διαδοχή στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση ήταν πολύ ομαλή και δεν προέκυψαν αλλαγές στις καθημερινές εργασίες και στα θέματα διοίκησης.

Σχετικά τώρα με τις αλλαγές που προγραμματίζονται, είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα.

Σε πρώτο βήμα θα γίνει ανακαίνιση και επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου. Για την ανακαίνιση, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσουμε. Για την επέκταση αναμένουμε την πολεοδομική άδεια και έχουμε εντολές για την άμεση πραγματοποίηση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίρνουν μπρος οι επενδύσεις στην Υγεία

Ο μεγάλος στόχος του Ομίλου βέβαια, είναι η δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ιδιωτικού νοσοκομείου δίπλα ακριβώς από το Απολλώνειο. Αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε και ολοκλήρωσε ήδη τα σχέδια και σύντομα θα κατατεθούν για πολεοδομική άδεια.

Αναβαθμίσεις γίνονται και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου. Ήδη πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επένδυση, η αγορά του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci® Xi, που αποτελεί την πιο σύγχρονη εξέλιξη στη ρομποτική χειρουργική και αξιοποιείται σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως είναι Ουρολογία, Γυναικολογία, Θωρακοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική και Γενική Χειρουργική.

Στα άμεσα σχέδια είναι να προστεθούν στις υφιστάμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου:

Α. Ογκολογικό Τμήμα, που θα περιλαμβάνει Διάγνωση – Θεραπεία – Νοσηλεία

Β. Κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αναβάθμιση υπηρεσιών και ΤΑΕΠ

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας ιδιοκτησίας ως προς τη λειτουργία του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου; Θα διατηρηθούν όλες οι υφιστάμενες προσφερόμενες υπηρεσίες; Θα προστεθούν κάποιες άλλες;

Στόχος και αποστολή μας είναι η διατήρηση της ποιοτικής και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να είναι η πρώτη επιλογή των πολιτών για τη λήψη των αντίστοιχων υπηρεσιών. Για να το πετύχουμε:

∙      Αναβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας που παρέχει το νοσοκομείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

∙      Γίνονται επενδύσεις συνεχώς σε υπερσύγχρονη ιατρική τεχνολογία και εξοπλισμό τελευταίας γενιάς.

∙      Πραγματοποιούνται συνεργασίες με διακεκριμένους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση, ήθος και μακροχρόνια εμπειρία.

∙      Εκπαιδεύεται διαρκώς το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό στην Κύπρο και το εξωτερικό.

∙      Παρακολουθείται και ελέγχεται συνεχώς η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα.

∙      Αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία που επιταχύνουν, διευκολύνουν και βελτιώνουν τις διαδικασίες και υπηρεσίες του νοσοκομείου.

∙      Το προσωπικό εντάσσεται δυναμικά στην ψηφιακή εποχή, με καινοτόμες υπηρεσίες.

Είναι πιθανή η λειτουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, κάτι που φαίνεται να ζητούν και να χρειάζονται οι ασθενείς;

Βεβαίως και είναι πιθανή η λειτουργία του ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ. Ήδη ενημερώσαμε τον ΟΑΥ ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένταξή του. Στόχος μας, η εξυπηρέτηση και η ολοκληρωμένη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Αποστολής μας είναι να παρέχουμε καλύτερη υγεία και καλύτερη ζωή στους ασθενείς μας.

Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε σε γενικές γραμμές το σημερινό δυναμικό του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, άλλους επαγγελματίες υγείας αλλά και το τεχνολογικό του δυναμικό.

Το Απολλώνειο είναι το πρώτο Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 1991. Στελεχώνεται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, συνολικά 234 άτομα.

Στεγάζει 90 γιατρούς και συνεργάζεται με άλλους 40, όλοι έμπειροι και αναγνωρισμένοι στον τομέα τους.

Επενδύει συνεχώς σε καινοτόμες τεχνολογίες και εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, αποτελώντας ένα πρότυπο σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ένας από τους στόχους μας είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη και αρτιότερα εξοπλισμένη μονάδα υγείας της χώρας.

Το Da Vinci® Xi και άλλες αναβαθμίσεις

Υπάρχουν στα σχέδια σας κάποιες αναβαθμίσεις στην προσφορά υπηρεσιών προς τους ασθενείς;

– Αλλαγές γίνονται συνεχώς και σε όλους τους τομείς, για τη συνεχή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Όπως προανέφερα, η αγορά του Ρομποτικού Συστήματος Da Vinci® Xi σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην χειρουργική, στο νοσοκομείο μας. Το Da Vinci® Xi είναι η απόλυτη τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής, καθώς συνδυάζει αρμονικά την ανθρώπινη ικανότητα του χειρουργού με την τεχνολογική τελειότητα ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με ακρίβεια χιλιοστού, προσφέροντας τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα για τον ασθενή και η καθημερινή χειρουργική πρακτική αποκτά μεγαλύτερη ακρίβεια και περισσότερη ασφάλεια.

Για τον ασθενή, η ρομποτική χειρουργική με το Da Vinci® Xi σημαίνει αναίμακτες επεμβάσεις, αποφυγή μεγάλων τομών, μείωση χρόνου νοσηλείας, ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα.

– Προχωρήσαμε στη δημιουργία δεύτερου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, το οποίο τέθηκε επίσημα σε λειτουργία από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Το εργαστήριο διαθέτει έναν υπερσύγχρονο, εξειδικευμένο αγγειογράφο, ψηφιακής απεικόνισης, PHILIPS AZURIO 2018, αλλά και το έμψυχο δυναμικό, την υποδομή και την τεχνική στήριξη που απαιτεί η σύγχρονη επεμβατική καρδιολογία. Θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι το Αιμοδυναμικό Τμήμα αποτελεί  αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα της καρδιολογικής κλινικής και σημείο αναφοράς για το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο για το σχεδιασμό και παροχή ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Καλύπτει τις ανάγκες εκτέλεσης σύνθετων διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων στα πεδία της επεμβατικής καρδιολογίας, ηλεκτροφυσιολογίας και ακτινολογίας και στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη ετοιμότητα, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες μιας σύγχρονης Καρδιολογικής Μονάδας.

– Επίσης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και για το Cardiac Innovation Center του Απολλωνείου Ιδιωτικού Νοσοκομείου, το οποίο παρέχει ένα ευρύ φάσμα καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων για παιδιά και ενήλικες, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα θεραπειών. Το Κέντρο διαθέτει υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό στα γερμανικά πρότυπα περίθαλψης. Στελεχώνεται από έμπειρο  ιατρικό προσωπικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο στη θεραπεία ασθενών που χρειάζονται καρδιοχειρουργική επέμβαση. Και αξίζει να αναφέρω ότι αυτό το μήνα «γιορτάζουμε» τις πρώτες 180 μεγάλες επεμβάσεις καρδιάς μετά από μόνο 10 μήνες λειτουργίας, με πολλές ιατρικές «πρεμιέρες» στην Κύπρο.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω τις πρώτες εγχειρήσεις πολύπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών, τις πρώτες εγχειρήσεις πνευμονικών βαλβίδων και τις πρώτες επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας, με ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Φροντίζουμε να είμαστε πάντα δίπλα στα βρέφη, στους μικρούς μας ασθενείς αλλά και σε όλες τις ηλικίες, πάντα με απόλυτο σεβασμό προς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Και τα δύο αυτά τμήματά μας, λειτουργούν πάντα με απόλυτη διαφάνεια, στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του ασθενούς αλλά και του συστήματος Υγείας.

Επίσης, η θετική εμπειρία του ασθενούς από τη νοσηλεία του οδηγεί τις περισσότερες φορές σε καλύτερη έκβαση της θεραπείας του. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Ποιότητας παρακολουθεί την ικανοποίηση των ασθενών μας μέσω ερωτηματολογίων με τα οποία οι ασθενείς βαθμολογούν ειδικές παραμέτρους των ιατρικών, νοσηλευτικών και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και τις εγκαταστάσεις του Απολλώνειου Ιδιωτικού Νοσοκομείου.

Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων συμβάλλει ώστε να κατανοήσουμε τις προσδοκίες των ασθενών μας και τον βαθμό ανταπόκρισής μας σε αυτές. Η άποψη των ασθενών αποτελεί για εμάς βασικό κίνητρο για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Η συνεργασία με τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ

Θα συνεχίσει το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο τη συνεργασία του με τον ΟΑΥ, στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ; Είστε ευχαριστημένοι από αυτή τη συνεργασία μέχρι τώρα;

Το Απολλώνειο έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ από την 1η Μαΐου 2020 και από την πρώτη μέρα ένταξής του εξυπηρετεί έναν σημαντικό αριθμό ασθενών, τους οποίους και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι να μην επηρεαστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, παρά την αύξηση στον όγκο εργασιών του ακτινοδιαγνωστικού μας κέντρου, παραμένουμε ίσως το μόνο ή ένα από τα ελάχιστα κέντρα στα οποία οι ιατρικές εκθέσεις εκδίδονται την ίδια μέρα ή το αργότερο εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

Παράλληλα, τα όποια λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον ΟΑΥ, η καλή συνεργασία που έχουμε συμβάλλει στην άμεση και ομαλή διαχείρισή τους, γεγονός που αποτυπώνεται στις υπηρεσίες και τη φροντίδα που προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Σκοπός του Απολλωνείου είναι όπως συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Εντός 2023 η ολοκλήρωση της διαπίστευσης

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται, δρ Πουρή, η διαδικασία για τη διαπίστευση του νοσοκομείου;

Η διαδικασία της διαπίστευσης είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς, καθώς απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο έτος 2023. Ήδη εφαρμόζουμε Συστήματα Ποιότητας με βάση διεθνή πρότυπα. Στo νοσοκομείο μας έχουμε ως διαρκή στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του 2020 πιστοποιήθηκαμε σύμφωνα µε τα διεθνή Πρότυπα ISO 9001:2015, ISO 45001:2018 και ISO 22001:2005.

Με τις βάσεις αυτές ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε δυναμικά να εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπίστευσης το συντομότερο δυνατό.

Πλέον ανήκουμε στον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα με 7 κορυφαία θεραπευτήρια. Στην Ελλάδα έξι ιδιωτικά νοσοκομεία (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic) καθώς και δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (HealthSpot και Alpha Lab)

Το HHG είναι κορυφή στα θέματα Υγείας. Μας βοηθά, μας υποστηρίζει και μας προωθεί. Μας παρέχει τις γνώσεις του, τις εμπειρίες, την τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα να έχουμε αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας για το καλύτερο συμφέρον προς τους ασθενείς μας.