Αφορολόγητο εφάπαξ φιλοδώρημα, αλλά και κρατικές μηνιαίες συντάξεις θα δικαιούνται πλέον και όσοι εισήχθησαν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1η Οκτωβρίου 2011, οπόταν και αποφασίστηκε οι νεοεισερχόμενοι να μην εντάσσονται στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που είχαν ληφθεί τότε για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων.

Αυτό πρακτικά σήμαινε πως οι νεοεισερχόμενοι θα λάμβαναν σύνταξη μόνο από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε δέσμευση για κάλυψή τους από ταμείο προνοίας, στο οποίο θα εντάσσονται και οι έκτακτοι αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρωί κυβερνητικοί, το απόγευμα μέτοχοι

Στο πλαίσιο αυτό, άρχισαν εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις, οι οποίες με αρκετή καθυστέρηση ολοκληρώθηκαν τον περασμένο χρόνο, με συμφωνία για τη σύσταση ενός νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, ενέκρινε τα σχετικά νομοσχέδια για την εφαρμογή του νέου επαγγελματικού σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από εκατέρωθεν εισφορές των δύο μερών – εργαζομένων και εργοδότη – ύψους 5%.

Την προηγούμενη μέρα, η ΠΑΣΥΔΥ, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το νέο συνταξιοδοτικό, με σχετική της ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιούσε την κατάθεση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο και με σειρά πινάκων – οι οποίοι φιλοξενούνται στις διπλανές φωτογραφίες – εξηγούσε τις διάφορες αλλαγές που θα επέλθουν. Από τους πίνακες της ΠΑΣΥΔΥ προκύπτει ότι τουλάχιστον για τους εργαζομένους το κόστος μέσω των εισφορών τους για χρηματοδότηση του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Σύνταξης θα είναι σχετικά μικρό, μόλις 1%, αφού θα μειωθεί η εισφορά τους προς το ΤΚΑ, η οποία θα καταλήγει πλέον στο νέο σχέδιο. Για τους έκτακτους αορίστου χρόνου, μάλιστα, θα υπάρξει και μείωση εισφορών μετά την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή και την υλοποίηση της συμφωνίας, αφού θα τερματιστεί και η εισφορά που σήμερα καταβάλλουν, προκειμένου στο τέλος της καριέρας τους να πάρουν το φιλοδώρημα που συμφωνήθηκε στο παρελθόν. Αυτό έγινε στο πλαίσιο άλλης συμφωνίας, που θεωρείται πως θα αντικατασταθεί με τη νέα αφού όπως αναφέρθηκε και οι έκτακτοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων που θα ισχύει στην ουσία από το 2011.

Οι διάφοροι συμψηφισμοί που θα γίνουν και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου αναμένεται πως θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο εξέτασης των νέων νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά οι διευθετήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με το συνδικαλιστικό κίνημα. Το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων θα υπολογίζει τα ωφελήματα, βλέπε σύνταξη και εφάπαξ ποσό, στη βάση του μέσου όρου όλων των μισθών του δικαιούχου και όχι βάσει του τελευταίου μισθού, του μισθού συνταξιοδότησης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων, στο οποίο επίσης υπήρξαν αλλαγές για την υπηρεσία μετά το 2013.

Το ταμείο και οι δικαιούχοι

Για σκοπούς λειτουργίας του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022» και που αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών που εγκρίθηκε, το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1.1.2013 και μετά. Στο νέο σχέδιο θα ενταχθούν οι εξής κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα:

• Όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1.10.2011, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, τόσο στην Κρατική Υπηρεσία όσο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η ημερομηνία ένταξης των προαναφερόμενων είναι η ημερομηνία διορισμού τους σε μόνιμη θέση.

• Όλοι οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί βάσει της οικείας νομοθεσίας, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου. Η ημερομηνία ένταξης των προαναφερόμενων υπαλλήλων είναι η 1.1.2021.

• Όλοι οι εργοδοτούμενοι οι οποίοι, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, θα καταστούν εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Οι εν λόγω εργοδοτούμενοι θα εντάσσονται στο Σχέδιο κατά την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης απασχόλησής τους σε αορίστου χρόνου.

• Όλα τα πρόσωπα τα οποία, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, θα μονιμοποιηθούν ως ειδικοί αστυνομικοί, βάσει της οικείας νομοθεσίας. Τα πρόσωπα αυτά θα εντάσσονται στο Σχέδιο κατά την ημερομηνία μονιμοποίησής τους ως ειδικοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο σχεδιασμός του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων εδράζεται στη φιλοσοφία λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στην πρότασή του, θα δημιουργηθεί ένα νέο Ειδικό Ταμείο Καταβολής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, το οποίο θα χρηματοδοτείται εκατέρωθεν από τον εργοδότη και τους εργοδοτούμενους. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης και κάθε μέλος του Σχεδίου θα καταβάλλουν, εκατέρωθεν, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους. Το ποσοστό χρηματοδότησης δύναται να αναπροσαρμόζεται μελλοντικά στη βάση αποτελεσμάτων αναλογιστικών μελετών που θα διεξάγονται για το σκοπό αυτό. Το Ειδικό Ταμείο δεν θα αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα και θα τελεί υπό τη διαχείριση του Υπουργού Οικονομικών, εκ μέρους της Δημοκρατίας.

Αφορολόγητο εφάπαξ και ένταξη δικαστών στο παλιό σχέδιο συντάξεων

Το δεύτερο νομοσχέδιο που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποιεί τον περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νόμο, προκειμένου όπως συμφωνήθηκε το φιλοδώρημα, το εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνεται να είναι αφορολόγητο, ήτοι να μην υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος. Με την τροποποίηση θα επωφεληθούν και οι μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν πριν την 1.10.2011 καθώς προβλέπει διαφοροποίηση από την 1η Ιανουαρίου του 2021 στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού και για το υφιστάμενο κρατικό σχέδιο συντάξεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η πρόταση του ΥΠΟΙΚ, με το νομοσχέδιο καταργείται το μέτρο που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1.1.2021 για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων καθώς και για τα μέλη των Σχεδίων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που είναι όμοια με αυτό.

Επίσης, με τις αλλαγές όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, νεοεισερχόμενοι δικαστές, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2011 καθώς και οι νεοεισερχόμενοι δικαστές που θα διοριστούν μελλοντικά.

«Συνεπώς, επανεντάσσονται στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δεδομένων των προνοιών του άρθρου 112.4 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω αξιωματούχοι είναι μέλη της μονίμου νομικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και υπηρετούν υπό τους ίδιους όρους που υπηρετούν οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου», αναφέρει η πρόταση του ΥΠΟΙΚ.

Σε σχέση με την επανένταξη των δικαστών στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, το υπουργείο σημειώνει ακόμα ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν με τη συνδικαλιστική πλευρά, οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο θα απολαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα, με κάποιες διαφοροποιήσεις, με τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων και πως «ως εκ τούτου κρίθηκε ενδεδειγμένο όπως, ανάλογης μεταχείρισης τύχουν και τα μέλη της δικαστικής υπηρεσίας, με επαναφορά των ρυθμίσεων που ίσχυαν πριν την 1.10.2011 σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που θα τους καταβάλλονται».

«Η επανένταξη των επηρεαζομένων στο υφιστάμενο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων, κρίθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή εφόσον οι ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν την 1.10.2011 σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δικαστών, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται το νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.