Σκέψεις για διαμόρφωση και λειτουργία ιδιωτικών παραλιών κάνουν επιχειρηματίες, οι οποίοι προς το σκοπό αυτό θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν περιοχές στις οποίες τα παραθαλάσσια τεμάχια είναι ιδιωτικά, οπόταν θεωρούν πως δεν θα είναι υπόχρεοι να λειτουργήσουν με βάση τη νομοθεσία που αφορά τις δημόσιες παραλίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίες επέλεξαν τα σημεία που θεωρούν ότι προσφέρονται και προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με σκοπό να τα αγοράσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι υπό αναφορά επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ της κοινότητας Ζυγίου και του Φάρου στη Λάρνακα. Όπως μας ελέχθη, η κρατική περιουσία που υπήρχε κατά μήκος της περιοχής αυτής έχει διαβρωθεί από τη θάλασσα η οποία κάλυψε και περιοχές που βρίσκονταν πέραν της κρατικής γης. Το φαινόμενο της διάβρωσης φαίνεται να διευρύνθηκε και λόγω των θαλάσσιων έργων που εκτελέστηκαν ενώ σε άλλα σημεία η διάβρωση προχώρησε επειδή δεν εκτελέστηκαν έργα τα οποία θα προστάτευαν την παραλία και κατ’ επέκταση τις περιουσίες που βρίσκονται κοντά στην ακτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι 74 παραλίες με Γαλάζια Σημαία (πίνακας)

Στην παραλία, όπου οι Τοπικές Αρχές δεν θα μπορούν να τοποθετήσουν ομπρέλες και κρεβατάκια, θα δραστηριοποιηθούν οι εν λόγω ιδιώτες οι οποίοι αξιοποιώντας και τον περί Διαχείρισης Χώρων Ελλιμενισμού Σκαφών Αναψυχής Νόμο, θα μπορούν επίσης να δραστηριοποιηθούν και στα θαλάσσια αθλήματα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει τώρα, δεδομένου ότι οι παραλίες δεν είναι ακόμη οργανωμένες. Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει σημείο θαλασσίων αθλημάτων που ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκεί πληρώνει €80.000 τον χρόνο. Βεβαίως, το ενοίκιο εξαρτάται από τον αριθμό των ταχύπλοων, των αλεξιπτώτων, των ποδηλάτων και γενικά των συσκευών που χρησιμοποιούνται στην κάθε περιοχή. 

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν βλέπουν προοπτική ανάπτυξης της περιουσίας τους, έχοντας και τον φόβο της διάβρωσης (η οποία αν συνεχιστεί θα μειώσει περαιτέρω τις αξίες) εκτιμάται ότι είναι εύκολο να πειστούν να αποξενώσουν την περιουσία τους, θεωρώντας σωτήρια μια τέτοια συναλλαγή. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε στον «Φ», πως η νομοθεσία προνοεί πως αν υπάρχει επίχωση ή λιμενοβραχίονας μπορεί να διαμορφωθεί χώρος ελλιμενισμού. «Είχα καταθέσει τροπολογία με βάση την οποίαν για να λειτουργήσουν τέτοιες αναπτύξεις θα πρέπει ο πρόβολος ή η επίχωση να έχουν δημιουργηθεί νόμιμα κατόπιν άδειας, διαφορετικά όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να δημιουργεί παράνομα προβόλους, επιχώσεις κ.λπ. και ακολούθως να υποβάλλει αίτηση για δημιουργία χώρων ελλιμενισμού, τους οποίους θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο για θαλάσσια αθλήματα», είπε ο κ. Θεοπέμπτου. Ερωτηθείς, τι απέγινε η τροπολογία του, ανέφερε πως αναμένει εδώ και χρόνια να συζητηθεί. 

Θα πληρώνουν αδρά για κρεβατάκια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια αντιγραφής φαινομένων τα οποία παρατηρούνται κυρίως σε νησιά της Ελλάδας, όπου υπάρχουν παραλίες στις οποίες για να νοικιάσει κανείς κρεβατάκι και ομπρέλα θα πρέπει να πληρώσει μερικές δεκάδες ευρώ. Στην Κύπρο η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του πολίτη, παρ’ όλα τα στραβά και παράξενα που παρατηρούνται κατά καιρούς και όπως μας ελέχθη, κάποιοι ασκούν πιέσεις με σκοπό να τροποποιηθεί η νομοθεσία προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης προσώπων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, παρά την εξυπηρέτηση των λουομένων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιοι ξενοδόχοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο και κρατική γη σε παραλίες, όχι μόνο όταν δεν υπήρχε νομοθεσία (η οποία προστάτευσε την παραλία) αλλά και στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον της Βουλής, πως αν οι επωφελούμενοι ξενοδόχοι πλήρωναν το αγοραίο ενοίκιο, το Δημόσιο θα εισέπραττε τα τελευταία χρόνια €6 εκατ. ετησίως αλλά εισπράττει €1-€1,5 εκατ. 

Κάποιες από τις συμβάσεις ισχύουν για 99 χρόνια. Ανάμεσα σε αυτές και το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο τεμάχιο σε αξία γης που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία (118.396τ.μ.). Όπως εξήγησε ο Γενικός Ελεγκτής, το έτος 2002 η αξία της παραλίας εκτιμήθηκε σε €63 εκατ. ενώ σχετικά πρόσφατα εκτιμήθηκε στα €130 εκατ.

Όπως είχε λεχθεί ενώπιον της Βουλής, ξενοδόχοι καταβάλλουν μόλις το 25% του αγοραίου ενοικίου, οπόταν αυτό είναι κατά περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερο από αυτό που έπρεπε να ήταν. Για τη συγκεκριμένη πτυχή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε παρατηρήσει πως ίσως εγείρεται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των υπολοίπων ξενοδόχων της Κύπρου.