Ολοένα και εντονότερα εκφράζεται πλέον η δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα και τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης.

Από διάφορα κέντρα εκφράζεται η άποψη ότι ο οργανισμός έχει χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών του και των εν δυνάμει πελατών του.

Από πλευράς ΟΧΣ επισημαίνεται ότι υπάρχει υποστελέχωση, ενώ και η παλιά καθυστέρηση στον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου επηρέασε το θέμα της εξυπηρέτησης των πελατών.

ΑΚΕΛ: Επαναφορά κοινωνικού χαρακτήρα

Το ΑΚΕΛ, κατά την παρουσίαση των θέσεων του για τη στεγαστική πολιτική, αναφέρθηκε στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης. Επικρίνοντας την Κυβέρνηση ότι οι εξαγγελίες της για την στεγαστική πολιτική δεν είχαν αποτέλεσμα, σημειώνει ότι επείγει η εφαρμογή άλλων, υλοποιήσιμων μέτρων, όπως η δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους, στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, έτσι ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα απόκτησης στέγης από τα μικρομεσαία νοικοκυριά.

Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, από τη στιγμή που το 2017 μετατράπηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε τράπεζα, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα προσθέτει ότι είναι έτοιμο να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής, που να έχει στο επίκεντρο μέτρα, μεταξύ των οποίων: 1. Μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης σε κεντρικό φορέα της κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης. 2. Επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και ενδυνάμωση του, ώστε να λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

ΣΕΚ: Ποιους εξυπηρετεί αυτή η στάση;

Η ΣΕΚ, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της Εργατικής Φωνής, ημερομηνίας 22 Μαϊου, σημειώνει: Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό είμαστε μάρτυρες της φθίνουσας πορείας του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά αφεθεί στη μοίρα του. Ο ΟΧΣ, ο οποίος αποτελούσε διαχρονικά το στήριγμα των χαμηλομεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, βοηθώντας από το 1980 (έτος ίδρυσης) μέχρι και σήμερα 40 χιλιάδες οικογένειες, περίπου, να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον μαρασμό.

Είναι απορίας άξιο, προσθέτει η ΣΕΚ, πώς η Κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά μιλούσε για μια νέα στεγαστική πολιτική αντιμετώπισης των υψηλών τιμών των ακινήτων, βλέπει τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης να παραπαίει αλλά την ίδια ώρα δεν πράττει τίποτε για αντιστροφή της όλης κατάστασης. Τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η στάση;

Προστίθεται στο δημοσίευμα ότι η ΣΕΚ παρακολουθεί την πορεία του ΟΧΣ από το 1980 μέχρι τώρα «και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε πως για την πτωτική πορεία που ακολουθεί ο ΟΧΣ τα τελευταία χρόνια κάποιοι φέρουν ακεραία την ευθύνη. Ακούμε και διαβάζουμε για μεγάλες καθυστερήσεις σε εγκρίσεις δανείων, για μη εγκρίσεις θέσεων εργασίας στον Οργανισμό από το αρμόδιο υπουργείο και θα θέλαμε να γνωρίζουμε τη λογική των κυβερνώντων για αρκετές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται και αφορούν τον ΟΧΣ. Διότι, το να μην ικανοποιείς τις βασικές υποχρεώσεις και λειτουργικές ανάγκες ενός οργανισμού, ουσιαστικά τον καταδικάζεις σε θάνατο».

Η ΣΕΚ καλεί εκ νέου την Κυβέρνηση να προβεί σε συνολικό σχεδιασμό της πολιτικής που αφορά την κοινωνική στέγαση, ενισχύοντας τον ΟΧΣ και διασυνδέοντάς τον με τον ΚΟΑΓ, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση στην πολιτική στέγασης. Η ΣΕΚ έχει τονίσει πολλές φορές πως όλοι κρινόμαστε από το έργο μας και όχι από τις διακηρύξεις και στο θέμα που αφορά τον ΟΧΣ η κοινωνία θα είναι αμείλικτη, καθώς επηρεάζεται η κοινωνική συνοχή και ισορροπία.

Χ. Καρύδης: Αιτήσεις μέχρι 12 μήνες

Ο οικονομολόγος και πρώην μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού, Χρίστος Καρύδης, σε ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι σε μια εποχή που οι εμπορικές τράπεζες κυνηγούν την αύξηση της κερδοφορίας μέσα από τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων (στη βάση της χρυσής ευκαιρίας που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δήθεν συγκράτηση του πληθωρισμού), η Κυβέρνηση, μέσα από την εκπόνηση μιας σοβαρής μελέτης, πρέπει να καθορίσει τον μελλοντικό ρόλο του Οργανισμού, ο οποίος τα τελευταία 44 χρόνια (ιδρύθηκε το 1980) βοήθησε περισσότερες από 40 χιλιάδες οικογένειες να αποκτήσουν ιδιόκτητα σπίτια.

Η νέα τάξη πραγμάτων, τα νέα οικονομικά διεθνή και τοπικά δεδομένα, αλλά και τα νέα ήθη και έθιμα που χαρακτηρίζουν την τραπεζική αγορά, υποδεικνύουν την ανάγκη για ένα νέο ρόλο στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, που θα τον εκσυγχρονίσει και θα τον καταστήσει πιο αποδοτικό και περισσότερο ευέλικτο, πάντα προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών και του συνόλου της οικονομίας.

Έχουμε την ισχυρή άποψη, αναφέρει ο κ. Καρύδης, πως ο Ο.Χ.Σ. -δυστυχώς- έχασε τον κοινωνικό προσανατολισμό του. Μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε μια εμπορική τράπεζα, όπως όλες τις υπόλοιπες, και δεν προσφέρει το κάτι διαφορετικό, κυρίως στη μεσαία τάξη, ενώ αυτή την ώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στη ζήτηση που υπάρχει για την παραχώρηση νέων στεγαστικών δανείων, κυρίως σε νέα ζευγάρια. Δυστυχώς, η αξιολόγηση των αιτήσεων μπορεί να ξεπεράσει και τους 12 μήνες.

Καπλάνης: Φταίει η υποστελέχωση

Σημειώνεται ότι κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Οργανισμού στη Βουλή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως η ζήτηση για δάνεια από τον ΟΧΣ ήταν αυξημένη κατά τα έτη 2022 και 2023. Ο Διευθυντής του Οργανισμού, Χριστόφορος Καπλάνης, είπε ότι το 2022 εγκρίθηκαν 265 δάνεια, ύψους 31,3 εκ. ευρώ, ενώ το 2023 εγκρίθηκαν 374 δάνεια, αξίας 57,5 εκ. ευρώ. Σημείωσε ότι πρόθεση του Οργανισμού είναι να δίνεται προτεραιότητα σε αυτά που αφορούν αγορά ακινήτου, ώστε να μη χάνονται οι προκαταβολές που έχουν καταβάλει οι αγοραστές.

Βουλευτές με παρεμβάσεις τους και ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους του ΟΧΣ σημείωσαν ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις και στην εξέταση αιτημάτων για νέα δάνεια, καθώς και στην εξέταση αιτημάτων για αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο κ. Καπλάνης, απαντώντας στις παρατηρήσεις αυτές, εξήγησε ότι, λόγω της καθυστέρησης στον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΟΧΣ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει με ταχύτερους ρυθμούς κάποιες υποθέσεις.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η εξέταση των αιτήσεων και οι εγκρίσεις για δάνεια δίνονται ανάλογα με τις δυνατότητες του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι και η Βουλή γνωρίζει πως υπάρχει υποστελέχωση στον ΟΧΣ και ότι η διαδικασία προσλήψεων που ξεκίνησε το 2021, ολοκληρώθηκε το 2023.