Στα άκρα η αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας και Συνδέσμου Τυροκόμων για το θέμα του χαλλουμιού, λίγες ημέρες προτού το θέμα οδηγηθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη που θα συζητηθούν όλα τα σενάρια μέτρων που θα προτείνουν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου προκειμένου να σταματήσει η αδικία σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων αναμένεται να ανοίξει και το κεφάλαιο του τελικά τι προϊόν παράγεται για χρόνια και με ποια πρώτη ύλη.

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων σε μια προσπάθεια να κερδίσει εντυπώσεις βγήκε μπροστά με το σλόγκαν ότι «οι αριθμοί δεν λένε ψέματα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην τελευταία παρέμβασή του «τα τυροκομεία του τόπου μας, προωθούν το χαλλούμι στις τέσσερις γωνιές της γης εδώ και δεκαετίες με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Φέρνουμε ως αποτέλεσμα αυτού €270 εκατομμύρια εισόδημα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνοντας εισόδημα σε 15.000 εργαζόμενους. Απορροφούμε το 100% του διαθέσιμου γάλακτος στηρίζοντας τη γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου. Επενδύουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των μονάδων μας».

Στην πρώτη του αντίδραση το Υπουργείο Γεωργίας και απαντώντας στη σχετική ανακοίνωση των Τυροκόμων φαίνεται να αντικρούει με το σλόγκαν ότι «οι αριθμοί δεν λένε αλήθεια» και χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «το ΥΓΑΑΠ είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την παραγωγή προϊόντων που κυκλοφορούν με το όνομα χαλλούμι, και όχι επιλεκτικά τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων».

Ως προς την έκκληση του Συνδέσμου προς τον υπουργό να καταθέσει πρόταση για τη διαχείριση του χαλλουμιού που να ικανοποιεί τις αρχές που έγιναν δεκτές από όλους τους εμπλεκόμενους, το ΥΓΑΑΠ επισημαίνει ότι στις πολύωρες επαναλαμβανόμενες συναντήσεις που έγιναν για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο υπουργός είχε υποβάλει σειρά από εναλλακτικές συναινετικές προτάσεις, οι οποίες προσέκρουαν πάντοτε στις μαξιμαλιστικές θέσεις τόσο του Συνδέσμου Τυροκόμων όσο και του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους και αναλύθηκαν κατά κόρον  στις πολύωρες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων το σύνολο της αξίας των εξαγωγών μαζί με την εγχώρια κατανάλωση για το 2020 έφθασε τα €295 εκατ. εκ των οποίων τα €266 εκατ. αφορά τις εξαγωγές και τα €29 εκατ. την εγχώρια κατανάλωση. Προς το σκοπό αυτό παρήχθηκαν συνολικά 44 εκατ. κιλά χαλλούμι εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. 100% αιγοπρόβειο, 26 εκατ. ανάμεικτο χαλλούμι με ελάχιστη αναλογία στο αιγοπρόβειο γάλα 20% και 13,7 εκατ. κιλά άλλα είδη προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι όπως είναι τα μπλοκ, τα σλάις, τα μπέργκερ, με γεύσεις και λάιτ.

Για να παραχθούν όλα τα πιο πάνω προϊόντα είτε κάτω από το ΠΟΠ , είτε κάτω από το εμπορικό σήμα, η ποσόστωση στο χαλλούμι δεν διαφέρει και πρέπει για να φέρουν την ονομασία να έχουν ελάχιστη αναλογία στο αιγοπρόβειο γάλα 20%. 

Επομένως, για να παραχθούν τα 44 εκατ. κιλά χαλλούμι, χρειάζονται συνολικά 305 εκατ. λίτρα γάλακτος, 222 εκατ. αγελαδινό γάλα και 83 εκατ. αιγοπρόβειο. Διαφαίνεται ότι για την τήρηση έστω του ποσοστού του 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο γάλα, σε ό,τι αφορά την ονομασία χαλλούμι, υπάρχει έλλειψη 15,5 εκατ. λίτρων αγελαδινού και 14,2 εκατ. αιγοπρόβειου γάλακτος. Αν ληφθεί υπόψη ότι το υψηλότερο ποσοστό υγρασίας (50%, αντί 46%) φαίνεται να δικαιολογεί περίπου τα 12,3 εκατ. λίτρα, ενώ για τα εναπομείναντα 17,5 εκατ. λίτρα, για το δε αιγοπρόβειο φαίνεται να μην τηρείται το ελάχιστο ποσοστό, ενώ για το αγελαδινό υπάρχει υποψία για χρήση αδήλωτου γάλακτος ή και χρήση γαλακτόσκονης. 

Για το θέμα βέβαια της γαλακτόσκονης το Γενικό Χημείο του Κράτους διαβεβαίωσε ότι δεν ανιχνεύεται σε περίπτωση που η αναλογία είναι μικρότερη του 3%, ωστόσο σε αναλογία γάλακτος το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 30%.

Αντιπαράθεση για τα αποθέματα

Διαφωνία μεταξύ Συνδέσμου Τυροκόμων και υπουργού Γεωργίας για το θέμα των αποθεμάτων χαλλουμιού που προέκυψαν ένεκα της κρίσης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας για τα αδιάθετα αποθέματα, οδήγησαν σε πιέσεις προς τους τυροκόμους από το εξωτερικό για μείωση της τιμής του χαλλουμιού». Σε απάντηση ο υπουργός σημειώνει ότι ο ίδιος ο Σύνδεσμος είχε συγχαρεί και ευχαριστήσει πρόσφατα τον υπουργό, ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, για την παραίνεσή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφύγουν τη συζήτηση περί αποθεμάτων.

Εν αναμονή σύσκεψης στο Προεδρικό

Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η πολυαναμενόμενη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα του χαλλουμιού, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμέσως μετά την κινητοποίηση των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό που διεκδικούν τη διενέργεια ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς, σε μια προσπάθεια να υποχρεωθούν οι τυροκόμοι να αυξήσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Η σύσκεψη θα καθοριστεί μόλις ληφθεί το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία καλείται να γνωματεύσει σε 22 ερωτήματα που έθεσαν ξεχωριστά τα υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας και αφορούν την παρασκευή προϊόντων που σχετίζονται τόσο με το φάκελο του χαλλουμιού ΠΟΠ, όσο και τα εμπορικά σήματα που διέπουν το χαλλούμι.