Έντονη ήταν η αντίδραση και της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, σε σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις για να τεθούν περιορισμοί στις προαγωγές των δημόσιων υπαλλήλων. Μετά την αποκάλυψη από τον «Φ» του νομοσχέδιου, η ΙΣΟΤΗΤΑ εκφράζει τη διαφωνία της.

Με ανακοίνωση της τονίζει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση παραβιάζει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και αρχές και παράλληλα αντιβαίνει στο Ενωσιακό Δίκαιο. Όπως υποστηρίζει η ΙΣΟΤΗΤΑ η απαγόρευση των προαγωγών για 18 ολόκληρους μήνες με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και την εγγύτητα στη συνταξιοδότηση, συνιστά άμεση διάκριση και παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (Άρθρο 28 Συντάγματος).

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία Νόμου, που ενσωματώνει την Οδηγία 2000/78/ΕΚ, η διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας συνιστά διάκριση εκτός αν δικαιολογείται αντικειμενικά και λογικά από ένα θεμιτό σκοπό και τα μέσα επίτευξής του είναι πρόσφορα και αναγκαία.

 Σημειώνει επίσης, πως το νομοσχέδιο προσβάλλει ευθέως το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στις δημόσιες λειτουργίες (Άρθρο 28, παρ. 1 και 2 Συντάγματος) το οποίο επιβάλλει την επιλογή των υπαλλήλων με κριτήρια αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών. Σύμφωνα και με το άρθρο 41 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στις δημόσιες λειτουργίες επιβάλλει την κατάληψή τους σύμφωνα με την αρχή της αξιοκρατίας και την επιλογή των υποψηφίων με αντικειμενικό τρόπο

.« Ο αποκλεισμός υποψηφίων από προαγωγή με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και χωρίς εκτίμηση των ατομικών τους προσόντων, ικανοτήτων και εμπειρίας, είναι κατάφωρα αντίθετος με την αρχή της αξιοκρατίας» τονίζει.  Υποδεικνύει, παράλληλα πως η επιχειρούμενη ρύθμιση συνιστά ευθεία ανατροπή των κεκτημένων δικαιωμάτων και των εύλογων προσδοκιών των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα διεκδίκησης προαγωγών μέχρι την τελευταία ημέρα πριν τη συνταξιοδότηση.

«Κρίσιμο στοιχείο που καθιστά την επίμαχη ρύθμιση προκλητική και παράνομη είναι ότι αυτή προετοιμάστηκε ερήμην όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ουσιαστικά μόνο μία συντεχνία (και μάλιστα γενναιόδωρα κρατικά επιδοτούμενη) ενημερώθηκε γι’αυτήν» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ΙΣΟΤΗΤΑ, η έλλειψη κοινωνικού διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο δημόσιο τομέα πριν την προώθηση μιας τόσο δυσμενούς ρύθμισης, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ισότιμης αντιπροσώπευσης των συμφερόντων όλων των εργαζομένων, όπως κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και στις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου.  

«Η συμμετοχή μίας μόνο (και μάλιστα κρατικοδίαιτης) συντεχνίας και ο αποκλεισμός των υπόλοιπων συντεχνιών παραβιάζει επίσης τον περί της Θέσπισης Γενικού Πλαισίου Ενημέρωσης και Διαβούλευσης των Εργοδοτουμένων Νόμο του 2005, που ενσωματώνει την Οδηγία 2002/14/ΕΚ και επιβάλλει υποχρέωση διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων πριν αλλαγές που τους επηρεάζουν ουσιωδώς» τονίζει.

Επιπρόσθετα κααλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο  και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο επί ίσοις όροις με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που δεν θα πλήττουν δυσανάλογα τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιούν πως αντιδράσουν χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.