Εκρηκτική είναι η αύξηση στις τιμές των τροφίμων, που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών βασικών προϊόντων, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζει την ανοδική τάση χωρίς να διαφαίνονται σημεία αναχαίτισης της ακρίβειας.

Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν με την αύξηση των τιμών των τροφίμων τρομάζουν, και δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των σιτηρών, των δημητριακών και των λιπασμάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών της Κομισιόν που παρακολουθεί τις εξελίξεις των αγορών για τα γεωργικά βασικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα στοιχεία Απριλίου τόσο σε επίπεδο, ΕΕ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύουν τις πρόσφατες αυξητικές τάσεις των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληθωρισμός-ακρίβεια: Κοκτέιλ ακατάλληλο για ευάλωτους

Σε σχετικό πίνακα καταγράφονται οι αγορές αροτραίων καλλιεργειών, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μεταξύ των δημητριακών καταγράφονται ετήσιες αυξήσεις στην τιμή του μαλακού σιταριού 78,3%, του σκληρού σιταριού 63,2%, του καλαμποκιού 59,2% και του κριθαριού 89,7%. Στα στοιχεία της ΕΕ που αφορούν την Κύπρο καταγράφεται αύξηση στην τιμή του κριθαριού 61,4%.

Στην κατηγορία των κρεάτων η τιμή του βοδινού έχει αυξηθεί 35,6%, του χοιρινού 21,9% και του κοτόπουλου 30,6%. Στην Κύπρο καταγράφεται αύξηση στην τιμή του χοιρινού 34,3% και του κοτόπουλου 3,4%.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα άνοδο παρουσιάζουν η τιμή του βουτύρου 71,2%, και του τυριού 21,8%. Αύξηση παρουσιάζει και η τιμή του αποβουτυρωμένου γάλα σε σκόνη 65,7% και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη 62,6%.

Αύξηση παρουσιάζει και η κατηγορία των ελαιούχων σπόρων με την τιμή της ελαιοκράμβης να παρουσιάζει αύξηση κατά 89,9%, ενώ η τιμή στα  φασόλια σόγιας καταγράφει αύξηση 20,5%. Αύξηση παρουσιάζει και η τιμή της λευκής ζάχαρης κατά 12,4%, ενώ η τιμή στο ρύζι τύπου japonica έχει αυξηθεί μέσα στο χρόνο κατά 69,3% και του ρυζιού τύπου Indica κατά 18,9%.

Αλυσιδωτές αυξήσεις στα τρόφιμα

Η μεγάλη ανησυχία στους καταναλωτές με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΕ. Μέσα σε ένα χρόνο η Κύπρος έχει πετύχει αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους δείκτες τροφίμων, ενώ η διακύμανση στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία σχεδόν σε όλα τα είδη από τη μέση τιμή στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Στον γενικό δείκτη η Κύπρος καταγράφει αύξηση τον Απρίλιο του 2022 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 8,6%, με τη μέση τιμή στην ΕΕ να είναι 8,1%. Περαιτέρω, στην κατηγορία τρόφιμα η αύξηση στην Κύπρο είναι 12,3% σε σύγκριση με 8,9% η μέση τιμή στην ΕΕ. Η κατηγορία ψωμί και δημητριακά παρουσιάζει αύξηση 9,5% στην Κύπρο σε σύγκριση με 10% στην ΕΕ, ενώ η τιμή στα κρέατα παρουσιάζει αύξηση 11,4% στην Κύπρο σε σύγκριση με 9,1% μέση τιμή στην ΕΕ.

Η κατηγορία ψάρια και θαλασσινά παρουσιάζει αύξηση 9,5% στην Κύπρο, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι 7,7%. Η κατηγορία γάλα, τυρί και αυγά παρουσιάζει αύξηση 3% στην Κύπρο, σχετικά πολύ μικρότερη από τη μέση μεταβολή στην ΕΕ που ανήλθε σε 8,9%, ενώ φθηνότερη είναι η Κύπρος στην κατηγορία έλαια και λίπη που παρουσιάζει μεταβολή 10,5% σε σύγκριση με 23%. Αύξηση 5,5% παρουσιάζει η τιμή των φρούτων και 44,2% των λαχανικών στην Κύπρο. Αντίστοιχα, στην ΕΕ η μέση τιμή αύξησης είναι 6% και 10,7%.

Αύξηση παρουσιάζει η κατηγορία ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτα και ζαχαροπλαστική 4% που αντιστοιχεί με τη μέση τιμή 3,9% στην ΕΕ., ενώ η κατηγορία προϊόντα τροφίμων παρουσιάζει αύξηση 7,4% στην Κύπρο και 5,8% η μέση τιμή στην ΕΕ.