Για την αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και σε τελική ανάλυση τη μείωση των λογαριασμών που λαμβάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απαιτούνται κυρίως τέσσερις λύσεις: Έξυπνοι μετρητές, φυσικό αέριο, αισθητό μερίδιο παραγωγής από ΑΠΕ στην καθημερινή κατανάλωση και κυρίως ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
Όμως, αντί για ταχύτατες λύσεις, αφού καθυστερούμε 15-20 χρόνια στα πιο πάνω, φαίνεται πως η κυβέρνηση προωθεί και άλλη οπισθοδρόμηση – για δήθεν προστασία της ΑΗΚ και ουσιαστικό μονοπώλιο- και στην αποθήκευση ηλεκτρισμού, που θα βοηθήσει σημαντικά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Αυτή η αντίφαση δηλώσεων και πράξεων της κυβέρνησης, τεκμηριώνεται με δύο ενέργειες:
Η πρώτη, αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η Κύπρος εκ νέου από βασικούς κανόνες ανταγωνιστικής αγοράς στον ηλεκτρισμό στους νέους κανονισμούς της Ε.Ε. σε σχέση με την αποθήκευση ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της και η Ε.Ε. ενέκρινε εξαίρεση της Κύπρου από τον ανταγωνισμό στην αποθήκευση ηλεκτρισμού και είμαστε η μόνη χώρα με εξαίρεση και σε αυτό τον τομέα.
Αν η Βουλή μας το υιοθετήσει θα είναι τετελεσμένο. Η ανταγωνιστική αγορά στην αποθήκευση ηλεκτρισμού θα είναι στον πάγο για την Κύπρο, μέχρι να γίνει ηλεκτρικός αγωγός που θα μας συνδέει με την Ευρώπη…
Η δεύτερη ενέργεια, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και συνειδητά άλλα λέει και άλλα πράττει, είναι το Σχέδιο Χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμό με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση, με χρόνο διαβούλευσης μόνο μερικές μέρες.
Αυτά τα δύο δεδομένα, δεν είναι έπεα πτερόεντα, είναι επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση μιλά για χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και πράττει προς παγίωση και διεύρυνση της δεσπόζουσας θέσης της ΑΗΚ. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει και χιούμορ στο άλλα λέει – άλλα κάνει: το Σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμό με ΑΠΕ, όπου ουσιαστικά αποκλείει εκ προοιμίου τον ανταγωνισμό, τον εντάσσει «στα πλαίσια του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης».
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο που δημοσίευσε τις προάλλες το Υπουργείο Ενέργειας, προβλέπεται ότι τα €35 εκατ. από το σύνολο των €40 εκ. που θα διατεθούν στη Φάση Α’ του Σχεδίου, πηγαίνουν στην ΑΗΚ (Προμήθεια), που ήδη έχει απόλυτα δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως και οι Διαχειριστές Διανομής (της ΑΗΚ) και Μεταφοράς, ο οποίος ΔΣΜΚ εξαρτάται ακόμα έμμεσα από την ΑΗΚ.
Πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση, που κατά τα άλλα «δεσμεύτηκε» και έχει την ευθύνη να προωθήσει αποτελεσματικά την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, να προτείνει σχέδιο επιδοτήσεων αποθήκευσης με εταίρο και τελικό αποδέκτη οφέλους την ανταγωνιστική δραστηριότητα της ΑΗΚ Προμήθειας;
Πόση σκόπιμη παραπλάνηση υπάρχει όταν κρυφά – κρυφά η κυβέρνηση προώθησε εξαίρεση της Κύπρου από τους ανταγωνιστικούς κανόνες της Ε.Ε. σε σχέση και με την αποθήκευση ενέργειας και μόλις το πέτυχε αυτό βγήκε και με Σχέδιο νέων επιδοτήσεων της ΑΗΚ Προμήθεια, που αποτελεί το ανταγωνιστικό τμήμα της ΑΗΚ στην αγορά ηλεκτρισμού, που ήδη έχει μια απόλυτα δεσπόζουσα θέση;
Ανανεώνοντας παράλληλα τον γύψο στον οποίο έθεσε ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας.
Το κυβερνητικό χιούμορ εντοπίζεται και σε άλλο σημείο του εν λόγω Σχεδίου: Οι ιδιώτες προμηθευτές, εξηγεί το Σχέδιο, με τον αποκλεισμό τους από το Σχέδιο στην Φάση Α, θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα… Πότε; Όταν, λέει έμμεσα, θα υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες της Ε.Ε. Έχετε ακούσει καλύτερο ανέκδοτο πρόσφατα;
Στην πράξη, η κυβέρνηση λέει ότι θα ενισχύει την έχουσα απόλυτη δεσπόζουσα θέση ΑΗΚ Προμήθεια, για να ενισχύει τον ανταγωνισμό όταν έρθει κάποτε μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να υλοποιήσει τον ηλεκτρικό αγωγό διασύνδεσης της Κύπρου με την Ε.Ε.
Μέχρι τότε, ας πληρώνουμε ακριβά την ανικανότητα, τη φοβία να σπάσουν οι κυβερνώντες αυγά, και τις σκοπιμότητες.
Η δική μας άποψη είναι πως (και) αυτή η κυβέρνηση, με αυτές τις αντιλήψεις, δεν θα βοηθήσει την ΑΗΚ. Το λίπος και η άνεση δεν προσφέρουν στην υγεία της. Ούτε και την οικονομία, ούτε και τα νοικοκυριά και κυρίως, ούτε το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου βοηθά.