Στο όνομα της κυπριακής οικονομίας και της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, η Κυβέρνηση νομιμοποιεί με νομοθεσία εγκαταστάσεις, χωρίς πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής και πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, περιλαμβανομένων σφαγείων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της ΑΗΚ, σταθμών παραγωγής βιοαερίου, μονάδων διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Μαΐου 2022. Σε κείμενο που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται, πως «η απαγόρευση λειτουργίας για κάποιες εγκαταστάσεις είναι αδύνατη (ΑΗΚ, ΧΥΤΑ, σφαγεία κτλ.) και για άλλες θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου (κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και βιομηχανίες).

Στο ίδιο κείμενο αναγνωρίζεται η παράνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων που θα καλυφθούν με την νομοθεσία που προωθήθηκε με την εξής αναφορά: «Με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Οδηγία IED), καμία εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κατοχή Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ). Εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αδυνατούν να εξασφαλίσουν Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) λόγω πολεοδομικών προβλημάτων, παρότι πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια της σχετικής Οδηγίας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, πρόκειται για εγκαταστάσεις που λειτουργούν για δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι πολεοδομικές άδειες ή/και άδειες οικοδομής που εξασφάλισαν κατά την αρχική λειτουργία να έχουν λήξει και η έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης είναι αδύνατη, είτε λόγω αλλαγών στην εγκατάσταση είτε λόγω άλλων προβλημάτων».

Όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο, σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση των περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) Νόμων του 2013 έως 2021, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ΑΒΕ από τον υπουργό Γεωργίας σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων (όπως ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί της ΑΗΚ, σταθμοί παραγωγής βιοαερίου, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, σφαγεία, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία, κ.λπ.), οι οποίες, ενώ πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ΑΒΕ λόγω μη κατοχής έγκυρης και εν ισχύι πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης. Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται επίσης, πως η υιοθέτηση του πιο πάνω τροποποιητικού Νομοσχεδίου κρίνεται αναγκαία καθότι θα επιτρέψει τη χορήγηση ΑΒΕ σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων και θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση του προβλήματος μη συμμόρφωσης με την Οδηγία IED. 

Τυχόν μη έγκριση και μη έγκαιρη ψήφιση του Νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμάται, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ότι θα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με το Νομοσχέδιο δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο στις αρμόδιες Αρχές του κράτους για επίλυση του πιο πάνω νομικού αδιεξόδου.