Σε καμία αλλαγή δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα τρία ζητήματα που έθεσαν τα κόμματα και οι επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι για το τροποποιημένο νομοσχέδιο που αφορά τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας. Μάλιστα, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η Κομισιόν να μην αποδεχθεί ούτε το νέο νομοσχέδιο (που κατατέθηκε μετά από πιέσεις των κομμάτων) ούτε τις νέες χαλαρώσεις που θέλουν κάποια κόμματα να επιφέρουν στο κείμενο. Είναι ορατό το ενδεχόμενο, μέσα και από επείγουσα επιστολή του γ.δ. του ΥΠΟΙΚ προς την Επ. Οικονομικών, η ΕΕ να κρίνει πως δεν συνάδουν οι «χαλαρές» πρόνοιες που ζητά η πλειοψηφία της Βουλής με τον κοινωνικό σκοπό της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και να προχωρήσει σε καταγγελία της ΚΔ στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πριν από ένα χρόνο η Δημοκρατία έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της καταχρηστικής εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας για μειωμένο ΦΠΑ για την απόκτηση κύριας κατοικίας. Η ΕΕ μάς προειδοποιεί ακόμα και με δίωξη ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, επειδή το κράτος παραχωρεί μειωμένο ΦΠΑ ακόμα και σε ευκατάστατους πολίτες ή σε εκατομμυριούχους ξένους επενδυτές που αγοράζουν πανάκριβα σπίτια.

Σε χθεσινή του επιστολή προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εμφανίζεται πρόθυμο να υιοθετήσει τις αλλαγές που του ζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Επιφυλάξεις είχαν εκφραστεί από βουλευτές και επαγελματίες του τομέα των κατασκευών για τις πρόνοιες που αφορούν τον διαχωρισμό των κατοικιών και διαμερισμάτων κατά τον υπολογισμό του συντελεστή ΦΠΑ, την επιβολή, από την κυβέρνηση, οροφής στη συνολική αξία του ακινήτου που θα μπορεί να επωφελείται από μειωμένο συντελεστή, αλλά και τη μεταβατική περίοδο που παραχωρεί η κυβέρνηση (τέλη Νοεμβρίου), ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζεται το σημερινό χαλαρό καθεστώς που απορρίπτει η ΕΕ.

Το νέο νομοσχέδιο -που δεν φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών- προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με συνολική αξία συναλλαγής που να μην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ 5% θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία που δεν θα υπερβαίνει τις €200 χιλ. Προβλέπονται και μεταβατικές διατάξεις, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να ισχύουν για υπεύθυνες δηλώσεις που υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή για την εξασφάλιση μειωμένου ΦΠΑ μετά τις 30 Νοεμβρίου του 2022. Ουσιαστικά στο αναθεωρημένο πλαίσιο διαχωρίζονται τα κριτήρια μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων, καθορίζονται μέγιστες αξίες για κατοικίες και διαμερίσματα και εισάγεται εύλογη μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο βασίστηκε σε ανάλυση των επίσημων στατιστικών δεδομένων 2019-2021, αναφορικά με τις αγορές κατοικιών και διαμερισμάτων. Όπως αναφέρεται σε επείγουσα επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εστάλη μετά τις επιφυλάξεις βουλευτών την περασμένη Δευτέρα, τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο το υπουργείο του επιτρέπουν να επιχειρηματολογήσει ως προς τη συμμόρφωση του προτεινόμενου πλαισίου με το κοινοτικό κεκτημένο, δεδομένου ότι τα στοιχεία αφορούν το 50% του ντόπιου πληθυσμού. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες της ΕΕ να κρίνουν πως το νομοσχέδιο δεν συνάδει με την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ, λόγω του ότι, όπως αναφέρει ο κ. Παντελή, καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που ενδεχομένως να κριθεί ότι υπερβαίνει την έννοια της κοινωνικής πολιτικής, αφού δεν αναφέρεται μόνο σε ευάλωτους πολίτες. Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου σημειώνει πως είναι διιστάμενες οι απόψεις στην Επιτροπή για τις μέγιστες αξίες και την έκταση της μεταβατικής περιόδου.

Μέγιστες αξίες

Σε σχέση με τις μέγιστες αξίες, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, έχουν καθοριστεί στη βάση των επίσημων στατιστικών δεδομένων 2019-2021 και μπορεί να αναπροσαρμόζονται από τον Έφορο Φορολογίας, στη βάση επικαροποιημένων στοιχείων. «Ενόψει του γεγονότος ότι το νομοσχέδιο θα τύχει εφαρμογής μετά το 2023, οι εν λόγω αξίες θα τύχουν αναπροσαρμογής στη βάση των δεδομένων του 2022, που θα έχουμε στη διάθεση μας αρχές του επόμενου έτους» προσθέτει. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Παντελή η τροποποίηση του πλαισίου έγινε γνωστή από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τονίζει, επίσης, πως το νομοσχέδιο προβλέπει όπως η μεταβατική περίοδος λήξει τον Νοέμβριο του 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη γνωστοποίηση της υποχρέωσης της Δημοκρατίας για τροποποίηση του πλαισίου. Την ίδια ώρα προειδοποιεί πως οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της περιόδου πιθανόν να τύχει εκμετάλλευσης ή και να μην γίνει αποδεχτή από την ΕΕ.