Του Πανίκου Χαραλάμπους

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύσκεψη αναφορικά με τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, από τις ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Επίσης, συζητήθηκαν «θέματα που αφορούν το σύστημα διανομής ηλεκτρισμού και η περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός από τον Πρόεδρο, εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), της ΑΗΚ και οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί.

Ήταν δηλαδή μια σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους, κατά την οποία θα έπρεπε, κανονικά, να είχαν αποφασιστεί συγκεκριμένα μέτρα. Αντ’ αυτού, ανακοινώθηκαν 7 μέτρα, τα 6 από τα οποία είναι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Το έβδομο, που στη σειρά ήταν δεύτερο, αφορά την πρόσληψη προσωπικού από την ΑΗΚ. Δηλαδή, το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που πάρθηκε αφορά στην πρόσληψη κι άλλων υπαλλήλων!

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πελεκάνος, «λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

1) Να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού, με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο.  

2) Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του οργανισμού.  

3) Θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία κονδύλι ύψους €80 εκατ. για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.  

4) Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

5) Θα αξιολογηθούν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας (…).

6) Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού, το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.

7) Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας».

Με άλλα λόγια, εκτός από το μέτρα 1 και 2, που αφορούν το δίκτυο της ΑΗΚ και την πρόσληψη προσωπικού από την Αρχή, τα 3 έως 6 που ακολουθούν αποτελούν τέσσερα «θα» και το έβδομο είναι επικοινωνιακό.

Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το ρεύμα πανάκριβα, στη σχεδόν διπλάσια τιμή από ό,τι πριν ένα με ενάμιση χρόνο και θα αναμένουμε τρία με τέσσερα χρόνια -το ολιγότερο- να «γεννήσουν» τα «θα» των μέτρων 3-6 και θα παρακαλούμε να τελειώσει η κρίση στην Ουκρανία και να μην προκύψει καμιά άλλη, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων διεθνώς και κατ’ επέκταση και οι τιμές του ρεύματος στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!

Μια εισήγηση άμεσα εφαρμόσιμη

Η ερώτηση είναι βέβαια, κατά πόσο θα μπορούσε να αποφασιστεί κάτι άλλο που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική. Κι αυτό το άλλο θα έπρεπε να μας το πουν όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν στο Προεδρικό και όχι να μας παραθέσουν εφτά αποφάσεις, από τις οποίες η μόνη με άμεσο αποτέλεσμα είναι η πρόσληψη προσωπικού από την ΑΗΚ, προεκλογικά!

Εγώ θα καταθέσω μία εισήγηση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και με πολλαπλά οφέλη. Προτείνω να δοθεί το δικαίωμα στην ΑΗΚ και σε όλους τους αδειοδοτημένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), να τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε κατοικίες και εμπορικά υποστατικά, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα, η ΑΗΚ να μπορεί να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό σύστημα στην κατοικία ή το υποστατικό του «Χ» καταναλωτή, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μέσα από το οποίο το συγκεκριμένο νοικοκυριό – εταιρεία θα πληρώνει με έκπτωση π.χ. 50% την αξία του ρεύματος που καταναλώνει με βάση τις τιμές της ΑΗΚ και ύστερα από την πάροδο 10 ετών, το φωτοβολταϊκό σύστημα να περιέρχεται στην κατοχή του νοικοκυριού – εταιρείας. Να γίνεται δηλαδή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο του Build-Operate-Transfer, γνωστού ως BOT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν θα «κόβει» το ρεύμα η ΑΗΚ εάν υπάρχει διάταγμα

Έξι πλεονεκτήματα

Η πιο πάνω εισήγηση, κατά την άποψή μου, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

● Πρώτον, θα επιτρέψει την εισαγωγή συστημάτων ΑΠΕ (δες φωτοβολταϊκά) σε μαζικούς αριθμούς και με πιο έντονους ρυθμούς.

● Δεύτερον, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά και εμπορικούς καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομικά ευχέρεια να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα υποστατικά τους, να το πράξουν.

● Τρίτον, θα μειώσει το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς πλέον οι αγοραστές δεν θα είναι τα νοικοκυριά αλλά οι μεγάλοι πελάτες (π.χ. ΑΗΚ), που θα τα προμηθεύονται σε μεγάλους αριθμούς.  

● Τέταρτον, το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν υφιστάμενοι χώροι που έχουν αναπτυχθεί κατασκευαστικά και έτσι θα μειωθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης άλλης γης, επί το πλείστον γεωργικής.

● Πέμπτον, μια μαζική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων θα φέρει την Κύπρο πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για τις ΑΠΕ.

● Έκτο, ένα μέτρο όπως το πιο πάνω, θα επιτρέψει στο κράτος να επιχορηγεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές και όχι για όλους, όπως γίνεται σήμερα.

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, μέσω δηλώσεών του στον «Φ», μας προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε εποχή πολύ πιο ακριβών καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος και να μην περιμένουμε μειώσεις τιμών. Όπως είπε, λόγω της πολιτικής της ΕΕ για πράσινη μετάβαση θα επιβληθούν νέες φορολογίες στα ορυκτά καύσιμα. Σημειώνει πως η λύση είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως η Κύπρος είναι πίσω σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Ιδού λοιπόν, κύριε υπουργέ, η Ρόδος…

* Δημοσιογράφος

[email protected]