Μόνος έμεινε ο ΔΗΣΥ στο «όχι» για πάγωμα της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών το κυβερνών κόμμα βρήκε σύμμαχο το ΔΗΚΟ εναντίον του τρίμηνου παγώματος των εκποιήσεων, αλλά χθες το ΔΗΚΟ… τα γύρισε και ψήφισε υπέρ της αναστολής. Η προεκλογική περίοδος, άλλωστε, ίσως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κοινοβουλευτικές συμμαχίες με τον ΔΗΣΥ. Προφανώς η ηγεσία του ΔΗΚΟ και οι βουλευτές του, υπό τον φόβο αντιδράσεων μέσα στην κοινή γνώμη, δεν θέλησαν να ταυτιστούν με τον ΔΗΣΥ και προτίμησαν να ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των εκποιήσεων, όπως έκαναν και στο παρελθόν, ταυτιζόμενοι με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν 34 ψήφοι υπέρ της αναστολής και 16 εναντίον, ενώ δεν υπήρξαν αποχές. Την αποστασιοποίηση του ΔΗΚΟ από την απόφαση βουλευτών του κόμματος τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών εξήγησε η πρόεδρος της επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου και υπενθύμισε ότι και στις προηγούμενες προτάσεις νόμου για στοχευμένη αναστολή συγκεκριμένων κατηγοριών εκποιήσεων το ΔΗΚΟ ήταν εκ των εισηγητών και υποστηρικτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Η συζήτηση στην Βουλή ήταν αρκετά έντονη, κυρίως μεταξύ βουλευτών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαϊδη, είπε ότι είναι γεγονός ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν παρευρέθηκε σε συνελεύσεις τραπεζών, καθώς «έφερνε τους τραπεζίτες στην Εζεκία Παπαϊωάννου και στην Κυβέρνηση» (εννοώντας την υπουργοποίηση πρώην τραπεζικών στελεχών), ενώ πρόσθεσε ότι αν υποβαθμιστεί η Κύπρος ένα σκαλί -λόγω της νέας αναστολής εκποιήσεων- θα χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και δεν θα μπορεί να μπει στα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η αναστολή τριών μηνών των εκποιήσεων θα οδηγήσει αμέσως σε υποβάθμιση της οικονομίας, αλλά ότι «θα καταγραφεί η συνεχής πολιτική παρέμβαση» και διερωτήθηκε τι θα αλλάξει μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Νωρίτερα, ο κ. Λουκαϊδης είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του κ. Νεοφύτου ότι «κουράστηκε να ψηφίζει (το 2014) νόμους για τις τράπεζες, υπέρ των τραπεζών» και «8 χρόνια μετά συνεχίζει να κάνει το ίδιο, όπως και η απερχόμενη Κυβέρνηση», ενώ αναφέρθηκε σε τραπεζική κρίση που φτωχοποίησε τον λαό και ότι «το πρόβλημα της οικονομίας, που ήταν οι τράπεζες, να παραμένει η βασική απειλή της οικονομίας».

Δεν είναι λύση αλλά ψήφισαν υπέρ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει την πρόταση «παρά το γεγονός ότι θέλουμε να υποδείξουμε ότι αυτή δεν είναι η λύση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ είναι υποχρεωμένη να το πράξει γιατί αυτό το σώμα έδωσε υπερεξουσίες στους τραπεζίτες για να ασυδοτούν σε βάρος των δανειοληπτών και όχι των κακοπληρωτών αλλά και των μη κακοπληρωτών». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ θα στηρίξει την πρόταση, ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων για εκποίηση ακινήτων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κόσμος που προσπαθεί να καταλήξει «σε συμφωνία με την τράπεζα και η απάντηση που λαμβάνει είναι λες και έχει να κάνει με τοκογλύφους».

ΑΠΟΨΗ

Βουλευτές και σύγκρουση συμφέροντος

Θα έπρεπε οι βουλευτές πριν τη χθεσινή ψήφιση της νομοθεσίας να ενημερώσουν το κοινοβούλιο αν έχουν σύγκρουση συμφέροντος και δάνειο/α που επηρεάζεται/ονται από το πάγωμα εκποιήσεων. Ως προς το αποτέλεσμα, αλλίμονο αν πιστεύει κάποιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί με παρατάσεις. Οι βουλευτές – υπέρμαχοι του παγώματος θα μπορούσαν να διερωτηθούν γιατί δεν στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία το σχέδιο Εστία για προστασία της πρώτης κατοικίας και γιατί οι δανειολήπτες – κακοπληρωτές δεν ήθελαν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτός ο ζήλος να προστατεύεται αυτός που δεν πληρώνει και να τιμωρείται αυτός που πληρώνει είναι κυπριακή και ελληνική πρωτοτυπί