Ένα από τα θέματα για τα οποία τοποθετήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στην επιστολή της προς το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ ήταν η απορία των συντεχνιών της ΑΗΚ γιατί η ρυθμιστική αρχή δεν επιτρέπει στην ΑΗΚ να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από ανεξάρτητους παραγωγούς (ενδεχομένως σε χαμηλότερη τιμή από το δικό της κόστος παραγωγής) και να το πωλεί -σε ρυθμιζόμενη τιμή- στους πελάτες της.

Η απορία -που στην πραγματικότητα είναι έντονη διαφωνία- εκφράστηκε μέσω ερώτησης που υποβλήθηκε στη ΡΑΕΚ με επιστολή των συντεχνιών τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό το θέμα απασχολεί πολλούς στην ΑΗΚ, ακόμα και στα ψηλά δώματα της διοίκησης και της διεύθυνσης, καθώς αν επιτρεπόταν στην ΑΗΚ να αγοράζει ρεύμα από παραγωγούς ΑΠΕ θα μπορούσε, λόγω της εμπορικής και άλλης αξιοπιστίας της, να προσελκύσει πολλούς παραγωγούς, μειώνοντας τη μέση τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ Προμήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από την απάντηση της ΡΑΕΚ προκύπτει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να δεχθεί η ΡΑΕΚ σε αυτή τη φάση να αλλάξει τη ρυθμιστική της απόφαση και να επιτρέψει στην ΑΗΚ Προμήθεια να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες παραγωγούς. Στην απάντησή της η ΡΑΕΚ αφήνει ένα περιθώριο να αλλάξει… κάποτε την απόφασή της, «όταν (και μόνο όταν) οι συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού προσεγγίσουν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην απάντησή της, η ΡΑΕΚ εξηγεί σε γενικές γραμμές πως αν η ΑΗΚ αφεθεί να προσφέρει καλύτερη τιμή σε ιδιώτες παραγωγούς, απορροφώντας το σύνολο της παραγωγής τους, «θα μετατρεπόταν σε ένα «μονοψώνιο» στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού», εκτός της θέσης ισχύος που έχει στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η ΡΑΕΚ, «θα αφαιρείτο το δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν επιλογή προμηθευτή».

Και προσθέτει η ΡΑΕΚ στην επιστολή της: «Μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε για μια ακόμη φορά το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού».

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, για την ίδια πτυχή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου εκφράζει την άποψη ότι δεν έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, ούτε η πρόθεση της ΡΑΕΚ «να άρει τους σχετικούς πρτιορισμούς όταν (και μόνο όταν) οι συνθήκες της αγοράς ηλεκτρισμού προσεγγίσουν τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης και τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».