Ξεπέρασε και το φράγμα του 10% ο πληθωρισμός στην Κύπρο, με την ακρίβεια να αυξάνεται κάθε μήνα και να καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εντείνοντας τις ανησυχίες μέχρι πού μπορεί να φθάσει τους επόμενους μήνες και ποιες συνέπειες θα προκαλέσει.

Το κύμα των ανατιμήσεων που υπάρχει στην αγορά, από τα καύσιμα ως τα είδη διατροφής, αδειάζει πιο γρήγορα το πορτοφόλι από τις αρχές του μήνα και έχει μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθών.

Τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή για τον Ιούλιο, που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιούλιο υπολογίζεται στο 10,6%, από 9% τον Ιούνιο και 2,7% πέρυσι τον ίδιο μήνα. Κατά κανόνα, ο πληθωρισμός που θα ανακοινώσει στις 4 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι κατά τι (ακόμα) ψηλότερος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι επωφελούνται και πόσο από την επιδότηση ηλεκτρισμού

Το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού που ανακοίνωσε η Eurostat σημαίνει ότι μισθός €1.000 αξίζει πλέον €900 (ή και λιγότερα στην ουσία, αν μιλάμε για χαμηλόμισθους που ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στα -πανάκριβα- είδη πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου του ηλεκτρισμού και των καυσίμων) και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση προβλέπεται ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβριος, καθώς μέσα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα προστεθούν οι ανάγκες των παιδιών για σχολικά είδη, ρούχα, παπούτσια και φροντιστήρια.

Η κυβέρνηση προωθεί οικονομικά μέτρα, όπως το τελευταίο που έχει σχέση με την επιδότηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, καθώς μια από τις μεγάλες ανατιμήσεις που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το νέο πακέτο έρχεται να προστεθεί στα πακέτα που είχαν ήδη υλοποιηθεί, το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα €300 εκατ. Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δεν φαίνεται να αποδεικνύονται αποτελεσματικά, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι αυστηρά στοχευμένα.

Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε αρχικά σε άνοδο εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που προκάλεσε η πανδημία COVID, αλλά στη συνέχεια, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ώθησε σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων. Το περιβάλλον πληθωρισμού που χτυπάει την Ευρωζώνη έχει θορυβήσει έστω και αργά την ΕΚΤ, η οποία στις 21 Ιουλίου αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50%, αντίθετα με τις δικές της εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, ενώ εξήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Πρώτες οι Βαλτικές χώρες, φθηνότερη η Μάλτα

Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο  8,9% από 8,6%. Αυτό σημαίνει πως ο πληθωρισμός στην Κύπρο (10,6%) έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η ενέργεια, αν και σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο, παραμένει η βασική αιτία ανόδου του πληθωρισμού. Οι τιμές ενέργειας στη ζώνη του ευρώ έκαναν άλμα 39,7%, από 41,9% τον Ιούνιο. Ακρίβεια στο κόκκινο και για τα τρόφιμα, με τον δείκτη τους να ενισχύεται κατά 9,8%, ύστερα από αύξηση 8,9% τον Ιούνιο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά είδαν το κόστος τους να αυξάνεται κατά 4,5% (4,3% τον Ιούνιο) και οι υπηρεσίες ήταν πιο ακριβές κατά 3,7% από 3,4% τον Ιούνιο. Σε Εσθονία (22,7%) και Λετονία (21%) παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες τιμές. Ακολουθεί η Λιθουανία με ποσοστό 20,8%. Η Μάλτα έχει τον πιο χαμηλό πληθωρισμό 6,5%, η Φιλανδία 7,9%, Ιταλία 8,4%, Γερμανία 8,5%.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Μεγαλώνει το κοινωνικό χάσμα

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη εξίσωση, που συνδυάζει υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και ψηλότερες δόσεις δανείων βρίσκονται οι καταναλωτές, που βλέπουν ότι το πρόβλημα ήρθε για να μείνει. Αυτή τη φορά, η ακρίβεια δεν φεύγει τόσο εύκολα και αυτό έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση. Το θέμα όμως είναι ότι ο πληθωρισμός θα διευρύνει ακόμη περισσότερο την κοινωνική ανισότητα και θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Τα φτωχά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν περισσότερο επώδυνα τις επιβαρύνσεις του πληθωρισμού και μπορεί να αναγκαστούν να περικόψουν ακόμη και από τα στοιχειώδη είδη ανάγκης. Οι υψηλόμισθοι, ναι μεν θα επηρεαστούν, αλλά θα αντέξουν το ροκάνισμα των εισοδημάτων.