Με επιστολή του γενικού του γραμματέα, Στέφανου Στεφάνου, προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, το ΑΚΕΛ ανανεώνει την πίεσή του προς την Κυβέρνηση για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στον τομέα της ενέργειας. Ισχύει ωστόσο η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να αποφασίσει αρχές του 2023 για το θέμα της επιβολής «ενός τέλους για το 2022» στις επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας, τουλάχιστο μέσα στο 2022, πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους, λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμου της ΑΗΚ για την παραγωγή ρεύματος.

Την ύπαρξη (μεγάλων) απροσδόκητων κερδών είχε αναγνωρίσει και η ΡΑΕΚ στο πλαίσιο ρυθμιστικής της απόφασης τον περασμένο Ιούνιο, βάσει της οποίας καταργήθηκε προσωρινά η απόφαση να πληρώνονται οι παραγωγοί από ΑΠΕ στο ύψος του κόστους παραγωγής της ΑΗΚ, αφού -τότε- το κόστος της ΑΗΚ ήταν γύρω στα 20 σεντ την κιλοβατώρα (σήμερα είναι περίπου 25) ενώ τα πλείστα φωτοβολταϊκά πάρκα του κρατικού σχεδίου του 2017 παράγουν με κόστος γύρω στα 6-7 σεντ. Ενδεικτική της βεβαιότητας της ΡΑΕΚ για την ύπαρξη υπερκερδών ήταν η απόφασή της να μειώσει το κόστος αγοράς του ρεύματος από φωτοβολταϊκά στα 11 σεντ την κιλοβατώρα, από 20 που ήταν τον Ιούνιο. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών υποστηρίζει έντονα πως και με τα 11 σεντ προκύπτουν υπερβολικά κέρδη για τους παραγωγούς ΑΠΕ και ζητά χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στα υπερκέρδη παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αλλά προφανώς αυτά εννοεί. Ο κ. Στεφάνου ουσιαστικά επαναλαμβάνει με την επιστολή του το αίτημα που είχε υποβάλει με άλλη επιστολή στις 8 Ιουλίου 2022 για συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ για το θέμα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή επιστολή «στις 8 Ιουλίου 2022, με επιστολή μου σας ζητούσα συνάντηση για να συζητήσουμε ένα πλαίσιο σκέψεων σχετικά με τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών που έχουμε ετοιμάσει, αλλά με λύπη σημειώνω ότι δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το θέμα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών, το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη σύσταση προς τα κράτη μέλη από πλευράς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικρίστηκε θετικά από την πλευρά σας κατά τη συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου (20 Ιουνίου 2022) για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Το ΑΚΕΛ», προστίθεται στην επιστολή, «επαναλαμβάνει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων που να ανακουφίζουν την κοινωνία, σε μια περίοδο που η ακρίβεια στα ήδη πρώτης ανάγκης – και ειδικά στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα – εξανεμίζει τον προϋπολογισμό δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και συμπιέζει την επιχειρηματική δραστηριότητα πάρα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για ενίσχυση των εσόδων του κράτους, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη σε διάφορες ομάδες. Κάτι τέτοιο άλλωστε ήδη εφαρμόζουν διάφορα κράτη στην ΕΕ και όχι μόνο. Παρακαλώ όπως έχω απάντηση στο αίτημα για συνάντηση μαζί σας για συζήτηση του θέματος».

Θυμίζουμε ότι στις 4/8 το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει -προκαλώντας αντιδράσεις από ενδιαφερόμενους- πως η απόφαση σε σχέση με το κατά πόσο υπήρξαν ή όχι, σε κάποιες περιπτώσεις, υπερκέρδη από παραγωγούς ΑΠΕ θα ληφθεί αρχές 2023. Το θέμα συζητά ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας και της ΡΑΕΚ. Παρόλο που ο σύνδεσμος των επιχειρήσεων ΑΠΕ είχε αναγνωρίσει δημόσια τα αυξημένα κέρδη μελών του, ο γενικός διευθυντής του Υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ότι «πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς έχουμε μόνο στοιχεία για τα μέχρι σήμερα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι θα πρέπει να μας υποβάλουν και στοιχεία για τις δαπάνες τους»…

ΑΠΟΨΗ

Πουθενά δεν αμφισβητούνται

Πουθενά στην ΕΕ δεν αμφιβάλουν οι κυβερνήσεις ότι οι παραγωγοί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφουν τεράστια υπερκέρδη, που αλλού ονομάζονται απροσδόκητα και αλλού ουρανοκατέβατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τηρουμένων των αναλογιών (δεν χρησιμοποιείται στην Κύπρο το πανάκριβο σήμερα φυσικό αέριο και δεν συνδέονται με αυτό, αλλά με το πετρέλαιο, οι τιμές πώλησης του ρεύματος από ΑΠΕ) υπάρχουν και στην Κύπρο υπερκέρδη για μια μερίδα φωτοβολταϊκών πάρκων. Εξαρχής είχε προκαλέσει αρνητική έκπληξη η απόφαση της κυβερνητικής ομάδας εργασίας να παρατείνει μέχρι τις αρχές του 2023 την εξέταση του θέματος. Αν η Κυβέρνηση δεν θέλει να κατηγορείται ότι παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες, ας επιταχύνει.