Πρόστιμα που φτάνουν και τις €70.000 επιβλήθηκαν πειθαρχικά σε δικηγορικά γραφεία, επειδή κρίθηκε ότι άσκησαν πλημμελή έλεγχο σε πελάτες τους σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα και τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Αυτό ανέφερε χθες στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας, ότι από την τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή πιθανόν να προκύπτουν εκτός από πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα για κάποιους δικηγόρους. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, στη βάση παλαιών εκθέσεων για το ζήτημα, έχει εξεταστεί θέμα μη τήρησης των διατάξεων του Συλλόγου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο ίδιος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, επειδή στο στόχαστρο της κοινής γνώμης βρέθηκαν τα δικηγορικά γραφεία και όχι οι ελεγκτικοί οίκοι. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι σε δέκα δικηγορικά γραφεία επιβλήθηκαν ποινές για παραβιάσεις των κανονισμών, ενώ εξετάζονται άλλες 10 περιπτώσεις και σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις.  

Ο πρόεδρος των δικηγόρων τόνισε ότι έχουν διερευνηθεί 20 – 25 μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία χειρίστηκαν υποθέσεις πολιτογραφήσεων και τα οποία αναφέρονται στην έκθεση Καλογήρου, στην πρώτη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην έκθεση Νικολάτου και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Τα δικηγορικά γραφεία ερευνώνται για τη μη τήρηση των διατάξεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο πτυχές στη διερεύνηση των υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η μία, είπε, είναι ότι τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με επενδυτικά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν τον πελάτη τους και αυτό συνεπάγεται έρευνα για διαπίστωση τού ποιος είναι ο πελάτης, του ιστορικού του και τού αν είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, αν έχει οποιεσδήποτε καταδίκες, αν καταζητείται στη χώρα του ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η άλλη πτυχή, τόνισε, αφορά στον έλεγχο που πρέπει να γίνεται για τη νομιμότητα προέλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε δικηγόρος που ασχολείται με αυτά τα θέματα να φτιάχνει ένα οικονομικό προφίλ του πελάτη, να γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματά του και αν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει τα λεφτά τα οποία παρουσιάζει για σκοπούς επένδυσης», επισήμανε. «Στις πλείστες των περιπτώσεων που εξετάσαμε, δυστυχώς έγινε πλημμελής έλεγχος σε αυτές τις δύο πτυχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και καταδίκες και επιβολή προστίμων», δήλωσε.

Όσον αφορά στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι κάποια εξ αυτών έχουν καταβληθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν, προσθέτοντας ότι για όσα δεν έχουν καταβληθεί θα πάρει απόφαση το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου την προσεχή Δευτέρα. «Το Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής των γραφείων αυτών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δεδομένου ότι η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, τον νόμο που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος και τους κανονισμούς δεοντολογίας, δυνατόν να συνιστά παράβαση των κανονισμών δεοντολογίας», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Έρευνες για Pandora

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που διενεργούνται εναντίον δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων (το ένα αφορά στο πρώην γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας) που αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής υπεράκτιων εταιρειών, η οποία αποκαλύφθηκε από τα Pandora papers. Κατά τον κ. Κληρίδη, η έρευνα που αφορά στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ολοκληρώνεται εντός Σεπτεμβρίου, ενώ η άλλη έρευνα για μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Πάφο γίνονται επιπρόσθετες έρευνες, αφού στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα δύο δικηγορικά γραφεία.