Σκέψεις για να δοθεί ολιγόμηνη παράταση στο πάγωμα των εκποιήσεων κάνουν και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σε 22 ημέρες λήγει η αναστολή του νόμου που είχε εγκρίνει η πλειοψηφία της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, την 31η Οκτωβρίου λήγει η αναστολή του νόμου και βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων άρχισαν επαφές για να δοθεί συνέχεια στο πάγωμα. Η αντιπολίτευση, θωρακισμένη από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ως συνταγματική την περσινή στοχευμένη αναστολή της νομοθεσίας για εκποιήσεις, έβαλε στο τραπέζι του διάλογου προτάσεις σε σχέση με την χρονική διάρκεια του παγώματος του μέτρου. Έδαφος φαίνεται να κερδίζει η εισήγηση, σύμφωνα με την οποία, η αναστολή των πλειστηριασμών πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου. Και αυτό γιατί, ενόψει των προεδρικών εκλογών, δεν θα διεξάγονται εργασίες στο Κοινοβούλιο από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Πάντως, η αντιπολίτευση μελετά να κινηθεί στην ίδια περίμετρο του νόμου, δηλαδή, η αναστολή να αφορά κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμαχίων αξίας €100 χιλ. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος παραμονές των βουλευτικών του 2021 είχε ταχθεί υπέρ του παγώματος. Τότε, μάλιστα,η πρόταση που εγκρίθηκε ήταν ιδιαίτερα διευρυμένη, καθώς εφαρμόστηκε για κύρια κατοικία αξίας €500 χιλ., για επαγγελματική στέγη με  ετήσιο κύκλο εργασιών €2 εκατ. και 10 εργαζόμενους και για αγροτεμάχια ύψους €250 χιλ. Στις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ είχαν υποστηρίξει πως τάχθηκαν υπέρ της νομοθεσίας για να αποφευχθεί η έγκριση των άλλων 13 προτάσεων νόμου που αφορούσαν τροποποίησεις στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις αλλά και η πρόταση νόμου για τη σύσταση και λειτουργία του δικαστηρίου εκποιήσεων. Όπως είχαν δηλώσει, η πρόταση που εγκρίθηκε θα είχε τις λιγότερες επιπτώσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δικαστήριο Εκποιήσεων

Το θέμα του Δικαστηρίου Εκποιήσεων ήρθε στο προσκήνιο εκ νέου τον περασμένο Ιούνιο, όταν συζητούνταν τα δύο νομοσχέδια που αφορούσαν τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τα οποία συνδέονταν με την εκταμίευση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφού τα δύο νομοσχέδια πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, τελικά εγκρίθηκαν, με αποτέλεσμα η χώρα να υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για να λάβει τα χρήματα από την ΕΕ. Σύντομα αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα τοποθετηθεί εάν τα νομοθετήματα συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έδωσε η Δημοκρατία στο πλαίσιο των δράσεων που ανέλαβε να εκπληρώσει μέχρι το τέλος 2026, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται πως η Δημοκρατία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να λάβει συνολικό ποσό €1.2 δισ. Τα δύο νομοσχέδια για τους διαχειριστές δανείων, το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, καθώς και το νομοσχέδιο περί Αποδείξεως, θα συμπληρώσουν το παζλ στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου. Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων, αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Απομένει λίγος χρόνος

Παρόλο που στους στόχους της Κυβέρνησης ήταν η κατάθεση αλλά και η έγκριση του νομοσχεδίου για το Δικαστήριο Εκποιήσεων πριν από τις προεδρικές εκλογές, αυτό όπως φαίνεται πιθανόν να μην καταστεί εφικτό. Και αυτό γιατί όταν οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, θα σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή. Ουσιαστικά, απομένουν περίπου δύο μήνες πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου λόγω των εκλογών και πιθανόν να κατατεθεί τη νέα χρονιά. Το δικαστήριο εκποιήσεων αποτέλεσε κατά διαστήματα προϋπόθεση για την έγκριση σημαντικών νομοθετημάτων. Την πρώτη φορά ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 και τη δεύτερη φορά τα νομοσχέδια που αφορούσαν τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Αρχικά, το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2019 και τον  Απρίλιο του 2021 η κυβέρνηση το απέσυρε, καθώς λόγω των τροπολογιών των κομμάτων άλλαζε η γενικότερη φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης. Με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα δημιουργηθεί ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η οποία θα εξετάζει διαφορές σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή.

Το δικαστήριο θα επιλαμβάνεται, πέραν από τις διαφορές σε σχέση με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής διευκόλυνσης και οποιαδήποτε άλλη διαφορά για πιστωτικές διευκολύνσεις, εγγυήσεις και εξασφαλίσεις. Δηλαδή, θα επιλαμβάνεται και της εκδίκασης διαφορών σε σχέση με υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα καλύπτουν τους πρωτοοφειλέτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης, που έχουν ως εξασφάλιση στο δάνειο που έλαβαν την κύρια κατοικία, με εκτιμημένη αξία που δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επιπρόσθετα, θα εξετάζει και διαφορές που αφορούν τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου, το οποίο αποτελεί εξασφάλιση, καθώς και διαφορές αναφορικά με τα αξιόγραφα πιστωτικών ιδρυμάτων που αποκτήθηκαν μεταξύ 2008 και Μαρτίου 2013. Οι αιτήσεις και οι εφέσεις που θα καταχωρούνται στο Επαρχιακό Δικαστήριο θα εξετάζονται και θα αποπερατώνονται εντός 60 ημέρων από την ημέρα της καταχώρησης τους.

Στο περίμενε το νομοσχέδιο για τον περί Αποδείξεως

Το νομοσχέδιο περί Αποδείξεως, με το οποίο οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αλλά και μη πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στα βιβλία των τραπεζών, για διευκόλυνση της συνέχισης αγωγών εναντίον δανειοληπτών, εκκρεμεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών από τον Μάρτιο 2020. Αρχικά θα συζητείτο στην Επιτροπή Οικονομικών, στη συνέχεια στάλθηκε στην Επιτροπή Νομικών, παρόλο που πριν από μερικούς μήνες υπήρξε εισήγηση για εκ νέου εξέτασή του από την Επιτροπή Οικονομικών, η οποία δεν υλοποιήθηκε.  Σήμερα, οι τράπεζες, μετά την πώληση δανείων στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, τους παραχωρούν και τα τραπεζικά βιβλία. Ωστόσο, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τα συγκεκριμένα βιβλία στα δικαστήρια, όπως πράττουν οι τράπεζες. Αυτό ρυθμίζεται μέσω του συγκεκριμένου νομοσχέδιου.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη συμπερίληψη στις ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με το αποδεκτό, για σκοπούς μαρτυρίας, καταχωρίσεων σε τραπεζικά βιβλία, πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων και των άλλων αγοραστών δανείων όπως οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Με βάση στοιχεία που λήφθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, εκκρεμούν στο Δικαστήριο 2.936 υποθέσεις συνολικού χαρτοφυλακίου, ύψους €648.6 εκατ., για τις οποίες δεν έχει αρχίσει η διαδικασία ακρόασης. Μάλιστα, σε αρκετές υποθέσεις δεν εντοπίζονται αποδείξεις εκταμίευσης των δανείων, η παρουσίαση των οποίων θα ήταν η εναλλακτική στην απόδειξη της υπόθεσης. Όπως μας λέχθηκε, μόλις τα μέλη της Επιτροπής Νομικών ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες εκκρεμότητες τους, το νομοσχέδιο θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

ΑΠΟΨΗ

Βελτίωση παρά ξήλωμα

Δεν θα έχουν άδικο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά το Δικαστήριο Εκποιήσεων. Κάποια, μάλιστα, δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για να δώσουν τη θετική τους ψήφο στον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτά τα δεδομένα, να μην παραξενευτούμε εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πάντως, με το καθολικό πάγωμα των εκποιήσεων η Βουλή δεν προστατεύει μόνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα ήταν πιο ορθό να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, παρά να γίνει για άλλη μια φορά πάγωμα.