Τσιμεντώθηκε η ακρίβεια στο κατασκευαστικό κόστος, με τον δείκτη υλικών κατασκευής να ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία από τον Νοέμβριο του 2020, με μόνο ένα μικρό διάλειμμα σταθεροποίησης σε ψηλό επίπεδο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η απότομη αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά και κατά συνέπεια στις τιμές ακινήτων. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα για αποκλιμάκωση του κατασκευαστικού κόστους.

Το ενεργειακό κόστος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι τέτοιο και τους επόμενους μήνες και να συμπαρασύρει και τις τιμές στον κατασκευαστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χθες, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 ανήλθε στις 134,55 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 16,24%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (18,73%), στα ορυκτά (16,95%), στα προϊόντα ορυκτών (15,51%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (14,62%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (12,23%).

Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, οι τιμές του κατασκευαστικού κόστους δεν παρουσίασαν αυξήσεις, παραμένοντας σε σταθερά επίπεδα μεταβολών. Ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών ήταν κατά μέσο όρο στο 100,97. Το μεγάλο μπαμ ανόδου στις τιμές έγινε το 2021, χρονιά που η κατασκευαστική δραστηριότητα άρχισε να επανέρχεται σε συνθήκες κανονικότητας αλλά άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης του κατασκευαστικού κόστους να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 112,02. Μέσα σ’ ένα χρόνο η αύξηση των τιμών ήταν 10,94%. Εκεί που η κατάσταση πήγε να ομαλοποιηθεί, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ανατροπές και άρχισαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και ειδικά στα μέταλλα. Ο δείκτης υλικών κατασκευής άρχισε να ανεβαίνει από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο, ακολουθώντας στη συνέχεια μια σταθερή πορεία.  

Η Κεντρική Τράπεζα στην έκδοση για τις τιμές ακινήτων αρχές Οκτωβρίου είχε σημειώσει ότι η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχουν ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των τιμών, τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών.

Πρωταθλητής στην ακρίβεια ο σίδηρος

Δεν υπάρχει κατηγορία υλικών του κατασκευαστικού κλάδου που να σημείωσε πτώση τιμών σε ετήσια βάση ή στο εννιάμηνο του ’22, σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις, 29,43%, έχουν καταγραφεί στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα το εννιάμηνο, σε σχέση με πέρυσι και τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν 16,40%. Στα είδη από πλαστικό οι αυξήσεις τιμών ήταν 27,97% και σε ετήσια βάση 32,69%. Στις υποκατηγορίες προϊόντων, μεγάλη αύξηση τιμών 44,17% το εννιάμηνο σημειώθηκε στις πόρτες και παράθυρα από PVC, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν 54,51%. Στα προϊόντα από ξύλο, οι αυξήσεις τιμών το εννιάμηνο ήταν 201,13% και τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση 12,65%. Στα ηλεκτρολογικό υλικό η άνοδος τιμών το εννιάμηνο ήταν 19,72% και σε ετήσια βάση 18,20%. Τν μικρότερη αύξηση τιμών, 2,27%, είχαν τα προϊόντα θέρμανσης και ψύξης.

ΑΠΟΨΗ

Κανείς δεν ξέρει την επόμενη μέρα

Δύσκολα μπορεί να βγει συμπέρασμα αν τους επόμενους μήνες οι τιμές στα κατασκευαστικά υλικά θα σταθεροποιηθούν και δεν θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις. Προφανώς οι αυξήσεις στις τιμές δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο την Κύπρο, καθώς είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Υπό αυτά τα δεδομένα, ένα έργο δεν μπορεί να κοστολογηθεί με την ακρίβεια που απαιτείται, από την αρχή μέχρι να φθάσει στο τέλος. Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά και να καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου ή οι τιμές να αυξηθούν κατακόρυφα. Δεν είναι τυχαίο που σημειώθηκε μείωση το επτάμηνο του 2022 στην αδειοδότηση νέων οικοδομικών έργων και οι κατασκευαστές έχουν «μαζευτεί».