Δημιουργούνται, επιτέλους, μετά από εννιά μήνες, οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) να συνεδριάζει… σχεδόν κανονικά, ώστε να ομαλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό και η λειτουργία του οργανισμού.

Σύμφωνα με ενημέρωση του «Φ» από το Υπουργείο Οικονομικών, πρόσφατα έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα δύο νέα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΧΣ, ο διορισμός των οποίων θα επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρία του, που είναι ορισμένη για την Τετάρτη. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα νομιμότητας της συγκρότησης του διοικητικού οργάνου του ΟΧΣ αναμένεται να επιλυθεί εντός των ερχόμενων ημερών. Είναι γνωστό ότι από τις 22 Ιανουαρίου του 2022 δεν μπορούσε να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο, καθώς δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό μελών.

Η εξέλιξη όμως με τα δύο μη εκτελεστικά μέλη που εγκρίθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα και θα επικυρωθούν από το Υπουργικό, δεν λύνει στο σύνολό τους τα διοικητικά-λειτουργικά προβλήματα του ΟΧΣ, καθώς υπάρχουν ακόμη δυο μεγάλα κενά. Δεν έχει ληφθεί ακόμα από την Κεντρική η απόφαση για έγκριση ή απόρριψη του διορισμού του Διονύση Διονυσίου ως γενικού διευθυντή του οργανισμού και του Δημήτρη Τσίγκη ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Οι κενές θέσεις του προέδρου του δ.σ. και του γ.δ. προκαλούν δυσλειτουργία και καθυστερούν ή εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων σε έναν ένα πιστωτικό οργανισμό, που έχει ως ρόλο να χρηματοδοτεί την απόκτηση στέγης από ζευγάρια που είναι οικονομικά αδύναμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζει η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023

Ο «Φ» απέστειλε ερώτημα στην Κεντρική, ζητώντας να μάθει πότε αναμένεται να κλείσει το θέμα των διορισμών του κ. Διονυσίου και του κ. Τσίγκη, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στελέχη της Κεντρικής είχαν διαβεβαιώσει παλαιότερα βουλευτές ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του περασμένου Αυγούστου θα είχαν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις…

Καθυστερεί η έγκριση

Το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», ανέφερε ότι «παρόλο που ο διορισμός του γενικού διευθυντή του ΟΧΣ έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερ. 19.1.2022, εκκρεμεί  μέχρι και σήμερα η έγκρισή του από την Κεντρική, ως προς την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων ικανότητας και καταλληλότητας για διορισμό προσώπων, όπως αυτά καθορίζονται στον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο (Ν. 66(I)/1997) και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων οδηγιών της ΚΤΚ».

Διευκρινίζει επίσης ότι «από την 1η Ιουλίου του 2021 που έχει λήξει η θητεία του απερχόμενου προέδρου του ΔΣ, δεν έχει τύχει της έγκρισης της ΚΤΚ μέχρι και σήμερα ο διορισμός του νέου προέδρου». Για το κατά πόσο το υπουργείο προτίθεται να καταθέσει νέα ονόματα στην Κεντρική για τις δύο θέσεις, μάς δόθηκε η απάντηση ότι η Κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να αλλάξει τις αποφάσεις της, ενόσω είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης και ότι αλλαγή αποφάσεων θα μπορούσε να γίνει στις περιπτώσεις απόσυρσης του ενδιαφέροντος των αναφερόμενων προσώπων ή της μη έγκρισής τους από την ΚΤΚ.

ΥΠΟΙΚ: Θεσμικό ατόπημα οι παρεμβάσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από τις απαντήσεις του στον «Φ», είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο για την κριτική που ασκείται στον διορισμό του κ. Διονυσίου, ανώτερου λειτουργού του ΥΠΟΙΚ, στη θέση του γενικού διευθυντή του ΟΧΣ, επειδή, όπως είχε αναφερθεί, το όνομά του συνδέεται με τον Συνεργατισμό και συναφείς αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Χωρίς να κατονομάζει την Ελεγκτική Υπηρεσία, που έχει ασκήσει έντονη κριτική για τον διορισμό, το υπουργείο αναφέρει ότι «η τελική απόφαση για διορισμό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και αποτελούν θεσμικό ατόπημα οι παρεμβάσεις άλλων θεσμών στην όλη διαδικασία διορισμού. Επίσης», προστίθεται, «η επίκληση αναφορών σε εκθέσεις δεν αποτελούν λόγο αποκλεισμό υποψηφίου από ενδεχόμενο διορισμό σε διοικητικό συμβούλιο ή αλλού».

Διευκρινίζεται από πλευράς υπουργείου ότι «η αίτηση του προτεινόμενου γενικού διευθυντή έγινε υπό την προσωπική του ιδιότητα και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε συσχέτιση των αποφάσεων του διοικητικού οργάνου του ΟΧΣ με την υφιστάμενη υπηρεσία του στο Υπουργείο Οικονομικών είναι ατυχής. Στην περίπτωση του προτεινόμενου γενικού διευθυντή, το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του διοικητικού οργάνου του ΟΧΣ, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από ανεξάρτητο οίκο, τον διόρισε στην βάση της κείμενης νομοθεσίας ως γενικό διευθυντή του ΟΧΣ».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εννιά μήνες αναμονής

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε και πρότεινε και η Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει επί των διορισμών προέδρου και γενικού διευθυντή για ένα μη συστημικό τραπεζικό ίδρυμα, που είναι ταυτόχρονα και ημικρατικός οργανισμός (ΟΧΣ). Από τον Ιανουάριο του 2022 είναι σε εξέλιξη η εξέταση της καταλληλότητας των προσόντων των δύο προτεινόμενων, δηλαδή έχουν περάσει εννιά μήνες και ακόμη δεν λήφθηκε απόφαση από την Κεντρική Τράπεζα. Η καθυστέρηση αυξάνει τη δυσφορία και την κριτική διάθεση προς την Κεντρική. Ο ΟΧΣ είναι ένας πιστωτικός οργανισμός, με καταθέτες και δανειολήπτες, και θα πρέπει το θέμα να κλείσει το συντομότερο, γιατί η λειτουργία του επηρεάζεται και οι πελάτες ανησυχούν. Ανησυχούν και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, οι οποίοι μόλις πρόσφατα πραγματοποίησαν, με πρωτοβουλία της ΕΤΥΚ, γενική συνέλευση και αναμένουν επίλυση της εκκρεμότητας.