Τον δρόμο των έγκαιρων αναδιαρθρώσεων δανείων, για μειωμένες δόσεις εξόφλησης πριν προκύψει πρόβλημα εμπρόθεσμης καταβολής τους, δείχνουν στους δανειολήπτες Κεντρική Τράπεζα, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και Σύνδεσμος Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις δυσκολίες που πιθανόν να προκύψουν στην εξόφληση δανείων από τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε τρεις αυξήσεις από τον Ιούλιο (συνολικά 200 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κτύπησε κόκκινο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται, πανευρωπαϊκά, ανησυχία για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χθες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου εξέτασε την ανάγκη λήψης μέτρων προς τους καταναλωτές για προστασία από τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων. Ήδη ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου έγινε δέκτης παραπόνων από δανειολήπτες και επικαλέστηκε επιστολή με την οποία οι επηρεαζόμενοι υποστηρίζουν πως οι δόσεις τους θα αυξηθούν κατά €400 το μήνα και θα ανέβουν στα €1680, αντί €1261 που πληρώνουν σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά για ειδικό δικαστήριο ΜΕΔ

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), ο Κλεάνθης Ιωαννίδης δήλωσε πως η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί αυξημένο κίνδυνο για τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξημένες δόσεις μειώνουν τα εισοδήματα των πολιτών. Όπως είπε, εάν ένας δανειολήπτης αντιμετωπίζει προβλήματα έχει τη δυνατότητα, βάσειτης Οδηγίας της ΚΤ, να αιτηθεί αναδιάρθρωση του δανείου του. Υπέδειξε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, επισημαίνοντας πως οι οριζόντιες λύσεις πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Ατομικά οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα (πρέπει) να απευθύνονται στις τράπεζες ή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς συμφωνία οι διευκολύνσεις για τις αναδιαρθώσεις δανείων

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Αυγή Λαπαθιώτη, ανέφερε πως δεν μπορούν να λαμβάνονται μέτρα που αναιρούν την νομισματική πολιτική.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, δήλωσε πως οι εταιρίες εξαγοράς δανείων, με την αύξηση των επιτοκίων, καταγράφουν μη αναμενόμενα κέρδη, ενώ λιγότερα είναι τα μη αναμενόμενα κέρδη για τις τράπεζες, αφού θα πρέπει να καταβάλουν και υψηλότερους τόκους στις καταθέσεις. Κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει, τονίζοντας την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε πως η Οδηγία της ΚΤ δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσεγγίσει την τράπεζα πριν υπάρξει καθυστέρηση, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην αποπληρωμή δόσεων. Κάλεσε τους δανειολήπτες να απευθυνθούν έγκαιρα στις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις, προτού τα δάνεια τους παρουσιάσουν καθυστερήσεις. Οπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, Βύρωνας Βύρωνος, δήλωσε ότι τα μέλη τους εφαρμόζουν το επιτόκιο που καθορίζεται στη σύμβαση, είτε είναι σταθερό είτε κυμαινόμενο.

Στο τέλος του δανείου οι αυξήσεις από ΚΕΔΙΠΕΣ

Τη δική της φόρμουλα εφαρμόζει η ΚΕΔΙΠΕΣ για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν αύξησε τις δόσεις των δανειοληπτών, αλλά μεταθέτει το κόστος των αυξήσεων στα επιτόκια στο τέλος της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΕΔΙΠΕΣ, Μάριο Παπαδόπουλο, η ΚΕΔΙΠΕΣ άφησε τις δόσεις στα ίδια επίπεδα, επισημαίνοντας πως το ποσό των αυξήσεων των επιτοκίων θα συσσωρεύεται στο τέλος της δανειακής σύμβασης. Επειδή στο μέλλον πιθανόν να μειωθούν τα επιτόκια, η ΚΕΔΙΠΕΣ εκτιμά ότι αυτό θα συμβάλει σε όφελος προς τους δανειολήπτες. Ήδη η ΚΕΔΙΠΕΣ μέσω επιστολών ενημέρωσε τους δανειολήπτες για την αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας την ευχέρεια σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν τις αυξήσεις στις δόσεις τους, αντί αυτές να μεταφερθούν στην περίοδο της πλήρους αποπληρωμής δανείων. Συνολικά, η ΚΕΔΙΠΕΣ προχώρησε σε αυξήσεις δόσεων στο 10% των δανείων.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ

Αναδιαρθρώσεις πριν το κοκκίνισμα

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δήλωσε χθες στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της πολιτικής ανόδου των επιτοκίων. Οι αρμόδιοι κάλεσαν τους δανειολήπτες να απευθυνθούν στις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις, προτού τα δάνεια τους καταστούν προβληματικά. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι αν οι τράπεζες θα συναινέσουν σε αναδιάρθρωση ενός εξυπηρετούμενου δανείου. Πιθανότατα όχι, καθώς, όπως λέχθηκε στη Βουλή, είναι περιορισμένος ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων εξυπηρετούμενων δανείων. Δυστυχώς, με αυτή την πρακτική οδηγούνται οι δανειολήπτες να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια τα δάνεια τους να καταστούν κόκκινα και μετά οι τράπεζες να συζητούν για αναδιαρθρώσεις.