Οι προεδρικές εκλογές άλλαξαν τις ισορροπίες και τις συνεργασίες στη Βουλή, με αποτέλεσμα το θρίλερ των εκποιήσεων να πρέπει να συνεχιστεί για άλλες επτά ημέρες τουλάχιστον. Χθες τα δεδομένα διαφοροποιούνταν συνεχώς, με αποτέλεσμα κάποιοι μέχρι πρότινος «συνεργάτες» να έρθουν σε αντιπαράθεση, όταν το ΔΗΚΟ ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων, με την οποία προτεινόταν πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023. Η αναστολή του νόμου θα αφορούσε κύρια κατοικία αξίας €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχια με αξία μέχρι €100 χιλ.

Τις τελευταίες ώρες πριν τη χθεσινή Ολομέλεια το σκηνικό ήταν εντελώς ρευστό. Εκεί που κάποια από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες συζητούσαν τρόπους για να καταστεί πιο στοχευμένο το πάγωμα των εκποιήσεων, καθώς θεωρούν πως η πρόταση νόμου δεν επιλύει το πρόβλημα, τελικά, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών αποφασίστηκε να τεθεί προς έγκριση η αναστολή των εκποιήσεων όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση. Ωστόσο, στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση, για να υπάρξουν επαφές για να βρεθεί λύση, με την οποία θα θωρακίζονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες και παράλληλα δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν 29 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, εναντίον τάχθηκαν 19 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους, ενώ αποχή τήρησε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την υστάτη άλλαξαν τα δεδομένα, γιατί στάλθηκαν μηνύματα από κυβερνητικής πλευράς πως, σε περίπτωση αναστολής του νόμου, πιθανόν να υπάρξουν υποβαθμίσεις στην κυπριακή οικονομία, ενώ θα επηρεαστεί και η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τα κόμματα που στηρίζουν στις προεδρικές εκλογές τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλαδή ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ (17 βουλευτές), συμμάχησαν και αναμένεται να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για να βρεθεί μια συναινετική φόρμουλα. Η νέα προσπάθεια θα είναι πιο στοχευμένη, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες. Όπως πληροφορείται ο «Φ», η νέα πρόταση θα προβλέπει μη εκποίηση των κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ., που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι μονογονιοί, άνεργοι και όσοι έχουν μηναίο οικογενειακό εισόδημα κάτω των €2 χιλ. Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να δεσμεύσουν το κυβερνητικό στρατόπεδο, ώστε να προωθηθεί το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων και να εφαρμοστεί το Σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης.

Ίσως συναινέσει και ο ΔΗΣΥ

Όταν υπάρξει κατάληξη μεταξύ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, θα επιχειρήσουν να λάβουν και την στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων (21 βουλευτές), που επιμένουν στην αρχική πρόταση. Λόγω του γεγονότος πως από μόνη της η «συμμαχία Χριστοδουλίδη» δεν αποκτά την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εάν η προστασία θα αφορά μόνο την κύρια κατοικία ίσως την στηρίξει και ο ΔΗΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στην ΕΔΕΚ πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και εξελίξεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο Εκποιήσεων. Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της ΔΗΠΑ αναμένεται διαβεβαίωση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων ότι δεν θα βγάζουν στο σφυρί κύριες κατοικίες ευάλωτων πολιτών. Πάντως, προ ημερών, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε δεν συναινούσαν όλες οι εταιρείες. Η ΚΕΔΙΠΕΣ διαβεβαίωσε πως δεν γίνονται εκποιήσεις κύριων κατοικιών μέχρι €350 χιλ., κάτι που ανέφεραν πολλές φορές και οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΟ

Απαιτούνται συναινετικές λύσεις

Οι διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες αλλά και η πίεση που θα βάλουν τα κόμματα τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ίσως φέρουν αποτέλεσμα. Και αυτό ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθωρισμού, που είναι το ζητούμενο, να υπάρξουν εξελίξεις για το Δικαστήριο Εκποιήσεων και το Σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης και θα αποφευχθούν και προβλήματα από τη διασάλευση του νομικού πλαισίου. Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως μόνο με συναινετικές λύσεις, που να μην είναι είναι ετεροβαρείς, θα επιλυθεί το πρόβλημα που παρατηρείται με τις εκποιήσεις.