Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του νέου χρόνου υπολογίζεται η εξισορρόπηση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων. Αυτό προκύπτει από σημείωμα του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Ζαχαριάδη προς την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, το οποίο υποβλήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής όταν το θέμα ηγέρθη κατά τη συζήτηση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων για την πληρωμένη γονική άδεια.

Στο σημείωμα του ο κ. Ζαχαριάδης καταγράφει και γραπτώς τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης για ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με στόχο την παροχή νέων παροχών από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους αυτοτελώς. Το σημείωμα, όπως αναφέρθηκε, κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων για την πληρωμένη γονική άδεια που προωθείται βάσει και σχετικής οδηγίας της ΕΕ, τα οποία εξαιρούν τους αυτοτελώς εργαζομένους. Σε αυτό ο γ.δ. του υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως «στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συμπεριλαμβάνεται δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσίας μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με στόχο την επέκταση της κάλυψης των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που σήμερα δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί εργαζόμενοι, στους αυτοτελώς εργαζομένους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η χαρτογράφηση των εργαζομένων στην Κύπρο

Αναφορά που έγινε προφορικά και ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας στα τέλη του περασμένου μήνα. Ως εκ τούτου, προστίθεται στο σημείωμα του Α. Ζαχαριάδη, «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα υποβάλει σε εύθετο χρόνο σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα επεκτείνεται η κάλυψη των παροχών ανεργίας, εργατικών ατυχημάτων και της γονικής άδειας στους αυτοτελώς εργαζομένους». Η γραπτή πλέον δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για διεύρυνση των παροχών και δικαιωμάτων των αυτοτελώς εργαζομένων προκάλεσε την ικανοποίηση της ΠΟΒΕΚ, με τον γ.γ. της Ομοσπονδίας Στέφανο Κουρσάρη να δηλώνει στον «Φ» πως αναμένεται πλέον να δούμε κατά πόσο η συγκεκριμένη δέσμευση θα υλοποιηθεί.

Ο κ. Κουρσάρης διευκρίνισε πως αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Οργάνωσης τα δικαιώματα των αυτοτελώς να τεθούν σε ισότιμη βάση με εκείνα των μισθωτών, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση μια κατάφωρη αδικία που πρέπει να διορθωθεί. «Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τα νομοσχέδια για τη γονική άδεια», είπε, «αλλά όπως φαίνεται αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμα». Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας όταν θα συνεχιστεί η εξέταση των νομοσχεδίων για τη γονική άδεια. Όπως γράψαμε ξανά, η εξάλειψη διακρίσεων μεταξύ των ασφαλισμένων του ΤΚΑ που πλέον εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούσε και σχετική σύσταση της ΕΕ προς την Κύπρο.