Εν μέσω των εσωτερικών διαβουλεύσεων που διεξάγει η κυβερνητική πλευρά για την εξεύρεση φόρμουλας για φορολόγηση των υπερκερδών που πραγματοποιούν παραγωγοί ηλεκτρισμού από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκών), τίθενται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, που εισηγείται την επιβολή 90% φόρου στα απροσδόκητα κέρδη. Τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει πως εντός Νοεμβρίου θα ήταν έτοιμη η πρόταση για τη φορολόγηση υπερκερδών, κάτι το οποίο δεν έγινε ακόμα.

Με την πρώτη πρόταση νόμου, τροποποιείται ο νόμος περί της λειτουργίας του Ταμείου ΑΠΕ, με στόχο την επιβολή «τέλους ανταπόδοσης» στους παραγωγούς ηλεκτρισμού με τη χρήση ΑΕΠ. Με τη δεύτερη πρόταση νόμου τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας, έτσι ώστε να φορολογούνται με 90% τα απροσδόκητα κέρδη των  εταιρειών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Το ίδιο ποσοστό φορολογίας θα ισχύσει και για τα απροσδόκητα κέρδη, αν υπάρχουν, των διανομέων καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, για το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΕΛ: 90% φόρο στα υπερκέρδη από ρεύμα και καύσιμα

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΑΚΕΛ αναμένεται να προτάξουν το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, σε σχέση με τη φορολόγηση των απροσδόκητων (windfall profits) στον τομέα της ενέργειας. Το πιο πιθανόν είναι η Κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και να απαιτήσει η ρύθμιση του θέματος να γίνει μέσω των νομοσχεδίων που επεξεργάζεται η ίδια. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα στηρίζεται στα ευρήματα της ομάδας εργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας καθώς και της ΡΑΕΚ, η οποία αξιολόγησε τα υφιστάμενα σχέδια ΑΠΕ που εφαρμόζονται στην χώρα και την τιμολόγηση που εφαρμόζουν. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει ότι είναι πολύ λίγα τα υπερκέρδη, ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Όπως είπε, τα κέρδη υπολογίζονται περίπου στα €70 εκατ. και το υπερκέρδος είναι περιορισμένο (κάποιες διαρροές από κυβερνητικής πλευράς το περιόριζαν στα 5 εκατ. σε σχέση με το 2021).