Χαρμόσυνο νέο, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη είσοδο στην περίοδο των γιορτών, μετέδωσε χθες το Υπουργείο Ενέργειας, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό άλλου ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κύπρο, στον στόχο Zeus-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δυναμικότητας που προκαταρκτικά εκτιμάται από την κοινοπραξία Eni και TotalEnergies σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Πλην όμως, η χθεσινή ανακοίνωση δεν συνοδεύτηκε με οποιαδήποτε νέα στοιχεία από πλευράς της Κυβέρνησης για την εμπορική αξιοποίηση όχι τόσο του νέου κοιτάσματος (πολύ πρόωρο), όσο των άλλων τεσσάρων ανακαλύψεων που προηγήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνοι νέων διαταραχών στην αγορά από το πλαφόν στο φ/α

Αν θεωρήσουμε δεδομένο το εύρος της δυναμικότητας των τεσσάρων κοιτασμάτων για τα οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, με την ανακάλυψη στον Zeus 1 η Κύπρος αυξάνει το δυνητικό απόθεμα φυσικού αερίου (στον βυθό της ΑΟΖ) στα 13,7 tcf έως και 17,7 tcf (4,2 το Αφροδίτη, 5-8 ο Γλαύκος, 2,5 ο Κρόνος, 2-3 ο Zeus 1). Δεν υπολογίζεται η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί τελικά στο κοίτασμα Καλυψώ, επίσης στο 6, καθώς η ΕΝΙ ανακοίνωσε μεν το 2018 ότι εντόπισε κοίτασμα αλλά δεν προέβη ακόμα σε επίσημη εκτίμηση για την ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια φ/α στη γεώτρηση «Zeus-1»

Το μόνο από τα πιο πάνω κοιτάσματα που έχει επιβεβαιωθεί με ειδική γεώτρηση είναι το Αφροδίτη, ωστόσο εκκρεμεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στο 2023. Δεν διαπιστώνεται, όμως, ουσιαστική πρόοδος στις πολυετείς διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία, υπό την αμερικανική Chevron, που διαχειρίζεται το κοίτασμα, για προώθηση των σχεδιασμών άντλησης του φυσικού αερίου και εμπορίας του.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, η επιτυχής γεώτρηση διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της επιτυχούς γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων και κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Το υπουργείο προσθέτει ότι η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ήδη, Υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πολύ ωφέλιμος για Κρόνο – Καλυψώ ο Ζευς

Ο εντοπισμός φυσικού αερίου στον στόχο Zeus 1 διευκολύνει την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στο τεμάχιο 6, δήλωσε χθες η υπουργός Ενέργειας. Λόγω της γειτνίασης των κοιτασμάτων Ζευς, Κρόνος και Καλυψώ, η κοινοπραξία ENI-TotalEnergies μπορεί ευκολότερα και φθηνότερα να προωθήσει την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών άντλησης των αποθεμάτων. Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», η Νατάσα Πηλείδου χαρακτήρισε επικρατέστερο σενάριο τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Υπενθυμίζουμε πως, σε ό,τι αφορά το Αφροδίτη (4,2 tcf) αναμένεται η κατάθεση πρότασης για αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα μελετηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας. Σημειώνεται πως η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτής πλατφόρμας υγροποίησης, σε περίπτωση συνεργασίας των αδειοδοτημένων – στην κυπριακή ΑΟΖ – κοινοπραξιών. Ενδιαφέρον για πλωτή υγροποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ επιδεικνύει και η ελληνική Energean, για το αέριο που παράγει στο Ισραήλ.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται η νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο Αφροδίτη, καθώς και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στους στόχους «Ζευς» και «Κρόνος».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Συγνώμη που… συνηθίσαμε

Ναι, δεν προκαλεί πλέον τον ίδιο ενθουσιασμό η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στην ΑΟΖ. Με τον Zeus 1 έγιναν πέντε τα κοιτάσματα. Αλλά δεν ξεκίνησε η εκμετάλλευση ούτε ενός. Και μάλλον θα πάρει καιρό να ανακοινωθεί κάτι χειροπιαστό και δεσμευτικό για την αξιοποίηση των αποθεμάτων. Ούτε για τους Αιγυπτίους, ούτε για τους Ευρωπαίους εταίρους, ούτε για μας εδώ. Μέχρι νεωτέρας, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως για δικαιώματα ρύπων, άλλα περίπου 500-600 εκατ. για αγορά πετρελαίου ηλεκτροπαραγωγής και θα παράγουμε πανάκριβο ηλεκτρισμό από εμπορικά φωτοβολταϊκά.