Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Το ακριβότερο αλλά και επιβλητικότερο κτήριο στο πορτοφόλιο της απέκτησε πρόσφατα η LAZARI Investments, η μεγαλύτερη ομογενειακή επιχείρηση στο Λονδίνο και μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα της στην Αγγλία.

Συγκεγκριμένα, η LAZARI Investments αγόρασε έπειτα από συζητήσεις που διήρκησαν πέραν του ενός έτους, το εμβληματικό κτήριο FENWICK στην Bond Street, τον πιο διάσημο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου, με τα πιο γνωστά ονόματα στη μόδα και όχι μόνο. Η συμφωνία αγοράς του κτηρίου ανήλθε στα £430 εκατ., με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

Η ιστορία της Fenwick

H Fenwick άρχισε τις εργασίες της το 1882 και σήμερα έχει 9 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κατάστημα της εταιρείας στη The New Bond Street, που εξαγόρασε η εταιρεία, λειτουργεί από το 1891. Έχει επίσης καταστήματα σε Newcastle, York, Bracknell, Canterbury, Colchester, Kingston, Tunbridge Wells και στο βόρειο Λονδίνο, στο Brent Cross shopping centre. H εταιρεία ιδρύθηκε από τον John James Fenwick, ο οποίος γεννήθηκε το 1846. Αφού εργάστηκε ως βοηθός σε κατάστημα, εξαγόρασε το 1882 για £181 ένα σπίτι ιατρού στο Newcastle, το οποίο μετέτρεψε στο πρώτο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 20 Κύπριες που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Τι δηλώνει για το deal o Λεωνίδας Λαζαρή

Για τον λόγο που προχώρησαν στη συγκεκριμένη επένδυση μίλησε αποκλειστικά στον «Φ» ο εκ των μετόχων της LAZARI Investments, Λεωνίδας Λαζαρή.

«Ο Όμιλος μας εξαγόρασε το φημισμένο πολυκατάστημα Fenwick που λειτουργεί εδώ και 134 χρόνια και το κατάστημα Dolce & Gabbana στην Bond Street του Λονδίνου. Ο γωνιακός χώρος αποτελείται από έξι κτήρια και θεωρείται ένας από τους πιο ελκυστικούς χώρους στην Ευρώπη. Η τοποθεσία περιλαμβάνει 80 μέτρα εξαιρετικής πρόσοψης στην οδό Bond και την Brook Street, με πέντε ανώτερα επίπεδα. Με βάση τη συμφωνία, παρά το ότι ο όμιλος των πιο πάνω πολυκαταστημάτων αποφάσισε να μας πουλήσει το κτήριο, το FENWICK θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις αρχές του 2024», εξήγησε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Λαζαρή ανέφερε ότι στόχος της LAZARI Investments είναι να ανακατασκευάσει τα κτήρια, για να παράσχει ένα σχέδιο μικτής χρήσης 23.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελείται από χώρους γραφείων με τις υψηλότερες προδιαγραφές, τόσο από αρχιτεκτονικής όσο και άνεσης, καθώς και μοντέρνα καταστήματα λιανικής πώλησης.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη βιωσιμότητα για να διασφαλίσουμε ότι η αναπτυξιακή μας δραστηριότητα ελαχιστοποιεί τον ενσωματωμένο άνθρακα όπου είναι δυνατόν, έτσι ώστε το κτήριο να είναι ουδέτερο από άνθρακα όταν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Λεωνίδας Λαζαρή.

Διεθνές ενδιαφέρον

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λαζαρή, αναγνωρίζουν στην εταιρεία του το ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει διεθνές ενδιαφέρον και σημασία και για αυτό θα ετοιμάσουν ένα σχέδιο με εξαιρετική αρχιτεκτονική, ώστε να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξή τους ενισχύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Mayfair.

«Ήδη μάς έχουν προσεγγίσει φορείς εκμετάλλευσης πολυτελών ξενοδοχείων, οι οποίοι και δεν έχουν απορρίψει αυτή την επιλογή. Αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2027, με αναμενόμενη αξία της τάξης του £1 δισ.», κατέληξε.

Υπάρχει και συνέχεια

Με το τελευταίο deal, με την εξαγορά του εμβληματικού κτηρίου της FENWICK στην Bond Street, το οποίο ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποίησε η εταιρεία, τα παιδιά του Κρις Λαζαρή έδειξαν και στην πράξη ότι μπορούν να συνεχίσουν την αυτοκρατορία που έκτισε ο πατέρας τους στην αγορά ακινήτων και παράλληλα να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό του έργο, στο οποίο η Κύπρος ήταν πάντα στο επίκεντρο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, με βάση την τελευταία διαθέσιμη λίστα της Sunday Times Rich List, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022, η καθαρή περιουσία της οικογένειας Λαζαρή ανέρχεται στα £2,125 δισ.

Η Lazari Investments και ο Κρις Λαζαρή

Η Lazari Investments είναι μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με χαρτοφυλάκιο 300.000 τ.μ. στο κεντρικό Λονδίνο, αξίας περίπου £3,8 δισ. Ο Όμιλος Lazari σήμερα ανήκει στα παιδιά του αείμνηστου Κρις Λαζαρή, Λεωνίδα, Νίκολα και Άντρη Λαζαρή.

Ο Κρις Λαζαρή απεβίωσε στις 27 Ιουλίου του 2015, έπειτα από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 69 ετών. Γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Δορά, της επαρχίας Λεμεσού και ήταν συμμαθητής και στενός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1962, έχοντας στην τσέπη του μόνο 20 στερλίνες και με χρήματα που κέρδισε εργαζόμενος σε εστιατόρια σπούδασε σχέδιο μόδας στο Λονδίνο, δημιουργώντας στη συνέχεια τη δική του εταιρεία ένδυσης, με την επωνυμία Drendie Girl. Το 1969 δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής γυναικείων φορεμάτων, με την επωνυμία Christy Gowns. Καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, αγόρασε γραφεία και καταστήματα, μετακομίζοντας στην πολύ ακριβή αλλά πολύ προσοδοφόρα αγορά του κεντρικού Λονδίνου.

Με τα κέρδη από την επιχείρηση αυτή, το 1978 στράφηκε στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας και εργαζόμενος με μεθοδικότητα απέκτησε εμπορικά ακίνητα και κατοικίες σε ακριβές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, κατορθώνοντας να δημιουργήσει περιουσία δισεκατομμυρίων λιρών.

Το 2014 πραγματοποίησε το τελευταίο του μεγάλο deal, αφού αγόρασε για 135 εκατομμύρια λίρες το κτηριακό συγκρότημα Brunswick Center, το οποίο αποτελείται από 45 καταστήματα λιανικής πώλησης, ένα χώρο κινηματογράφου και 408 διαμερίσματα.