Στη δημοφιλή λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Forbes» 30 Under 30 για το 2023 βρίσκεται η 29χρονη συμπατριώτισσά μας Ιωάννα Φίλιππου Πατσαλή από τη Λευκωσία, με καταγωγή από την Αθηένου και τη Λεμεσό. Η Κύπρια επιχειρηματίας, με σημαντικές σπουδές και βραβεύσεις, συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία της ενέργειας. Η τιμητική αυτή επιλογή αντανακλά στα έως τώρα επιστημονικά και επιχειρηματικά επιτεύγματά της, αντικατοπτρίζοντας συνάμα την εφευρετικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες της για την αειφόρο ανάπτυξη.

    Η Ιωάννα Πατσαλή σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο Διοίκηση Επιχειρήσεων και από το 2014 ζει στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο «Νιου Γιορκ Γιουνιβέρσιτι» (NYU), ξεκινώντας ένα ταξίδι δημιουργικότητας και επιχειρηματικής επιτυχίας. Εργάστηκε στο «Operations, Supply Chain and ΙΤ» και έχει επαγγελματική εμπειρία στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ως επικεφαλής έργων ανάπτυξης και βελτίωσης σε διάφορους κλάδους. Επίσης, επέβλεψε έργα καταναλωτικών συσκευασμένων προϊόντων (CPG), τόσο από την πλευρά της κατασκευής (B2B), όσο και από την πλευρά των καταναλωτών (B2C).

Μιλώντας στον «Φ», η κ. Πατσαλή αναφέρθηκε στην προσωπική διαδρομή της και στο έργο που επιτελεί η εταιρεία Direct Kinetic Solutions, της οποίας είναι συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος, έχοντας ως βασικό αντικείμενο «επιστημονικής δράσης» τις ραδιοϊσοτοπικές μπαταρίες (μικροσκοπικές πυρηνικές μπαταρίες) που έχουν ενεργειακή πυκνότητα 1.000 φορές υψηλότερη από τις χημικές μπαταρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H Ιωάννα Φίλιππου Πατσαλή στη λίστα Under 30 του Forbes

– Τι κρατάτε περισσότερο από τα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια στην Κύπρο;  

            – Ήμουν και είμαι πολύ τυχερή να μεγαλώσω σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη, προστασία και καθοδήγηση, και να έχω καλούς και αληθινούς φίλους που να με αγαπούν και να πιστεύουν στις δυνατότητές μου. Μεγαλώνοντας στην Κύπρο, η ποιότητας ζωής είναι πολύ υψηλή. Στο δημοτικό, θυμάμαι, μετά το σχολείο να περπατούμε με τις φίλες μου στο πάρκο και να παίζουμε ανέμελα μπάλα στο δρόμο. Στο γυμνάσιο, στα διαλύματα να πηγαίνουμε απέναντι στο σπίτι της φίλης μου να τρώμε κεφτέδες και πατάτες τηγανίτες που έφτιαξε η μητέρα της, και στο λύκειο, να πηγαίνουμε όλες μαζί ιδιαίτερα μαθηματικών, φυσικής και αγγλικών για να περάσουμε τις εξετάσεις για τα πανεπιστήμια στην Αγγλία. Τα καλοκαίρια ήταν πάντα αγαπημένα, με ταξίδια στο εξωτερικό, εκδρομές και πολλή θάλασσα. Απλές, ξέγνοιαστες, χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές, που πολλά παιδιά και πολλοί νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα και την ευλογία να τις βιώσουν.

– Υπήρξαν πρόσωπα, γεγονότα ή συγκυρίες πού σας έδωσαν το έναυσμα για να ακολουθήσετε τον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον;  

             – Έχω μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολλή αγάπη, υποστήριξη και καθοδήγηση, και με φίλους καλούς δίπλα μου, στοιχεία τα οποία μου έδωσαν ώθηση και στήριξη για τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου. Έβλεπα τους γονείς μου να έχουν μια σωστή φιλοσοφία ζωής, την οποία έκαναν καθημερινή πράξη, με σκληρή δουλειά και εντιμότητα, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο. Ήταν και είναι παράδειγμα προς μίμηση για μένα και τα αδέρφια μου. 

Καθημερινές συζητήσεις για καθετί ουσιαστικό και διδακτικό για τις αρχές και τις αξίες της ζωής, την αριστεία, τον δρόμο της αρετής, τους ανθρώπους, την κοινωνία, για το καλύτερο αύριο. Βεβαίως και για πολλά ειδικά θέματα, για την τέχνη, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Σίγουρα στον επιχειρηματικό τομέα, η ηγεσία και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της, η ανάλυση για startups, η προσέγγιση με καινοτόμες ιδέες, όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο που βρίσκομαι σήμερα. Όταν ο πατέρας μου ηγείτο οργανισμών και ανέπτυξε αργότερα την δικιά του εταιρία, ήμουν πολύ νεαρή και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όραμα, επίμονη εργασία και ηγεσία μιας ομάδας μέσα από το βίωμα και την εμπειρία. Με τον πατέρα μου συζητούσαμε και συζητάμε ακόμα για ώρες πως σκέφτεται, αναλύει, αντιμετωπίζει, διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται ο ίδιος καταστάσεις. Πρόκειται για μοναδικά μαθήματα από τα οποία αντλώ γνώσεις και τις αξιοποιώ στη ζωή μου.

 

 

 

Πάντα όμως ήθελα να κάνω κάτι μόνη μου, έξω από την σκιά της επιτυχίας των δύο γονιών μου. Οι σπουδές μου σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και η πολύτιμη μόρφωση που απέκτησα μού άνοιξαν νέους ορίζοντες για επιχειρηματική καινοτομία. Από πάντα με έλκυε η τεχνολογία και το πως έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει και να αναπτύσσει τον τρόπο που ζούμε, αλληλεπιδρούμε και συνυπάρχουμε μέσα σε μια ευημερούσα κοινωνία. Αυτό είναι που κάνω σήμερα με την εταιρεία Direct Kinetic Solutions (DKS) όπου η ανάπτυξη της τεχνολογίας δίνει λύση σε ουσιαστικά περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. 

Για μένα, η μεγαλύτερη κληρονομιά που μπορεί να αφήσει κάποιος πίσω του στην κοινωνία είναι να επηρεάσει θετικά τις ζωές των άλλων. Έτσι ελπίζω να καταφέρουμε σαν ομάδα στην DKS να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι για να σώσουμε τον πλανήτη μας μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

– Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η επιλογή των ΗΠΑ για περαιτέρω σπουδές και επαγγελματική ανέλιξη φαίνεται σήμερα, εκ του αποτελέσματος, ως καθοριστική και απόλυτα επιτυχημένη. Ποια ήταν τα βασικά στοιχεία αυτής της επίμονης προσπάθειάς σας και ποιοι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί που σας έφεραν στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» Under 30; 

– Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Αγγλία, κλήθηκα να πάρω σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της ζωής μου: να συνεχίσω σπουδές, να βρω δουλειά, να επιστρέψω στην Κύπρο. Ήξερα βέβαια ότι δεν ήθελα να ακολουθήσω μια εύκολη πορεία και ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά και παράλληλα να ξεκινήσω μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Ήμουν διατεθειμένη να δεχτώ ως πρώτη δουλειά ή εργασιακή εκπαίδευση σε οποιονδήποτε κλάδο, για να προχωρήσω στη συνέχεια σε κάτι καλύτερο.

Το νεαρό της ηλικίας μου, 21 χρονών τότε, έπαιξε ρολό στο να πάρω κάποιες αποφάσεις και ρίσκα χωρίς πολλή σκέψη. Δεν είχα ιδέα τι με περίμενε, αλλά ήμουν έτοιμη. Οι γονείς μου μού έδειχναν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις μου. Τον Σεπτέμβριο του 2014, πήρα 2 παντελόνια, 3 φανέλες και 2 ζευγάρια παπούτσια και πήγα μόνη στην Αμερική για να μείνω με οικογενειακούς μας φίλους στην Νέα Υόρκη, ξεκινώντας δουλειά την επόμενη μέρα και ψάχνοντας για σπίτι να νοικιάσω και να εγκατασταθώ.

Η πρώτη μου δουλειά σε μια μεγάλη επιχείρηση δεν με ολοκλήρωνε επαγγελματικά για διάφορους λόγους, και θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου πως θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Ήθελα να κάνω επίσης μεταπτυχιακό MBA και ξεκίνησα να διαβάζω για τις εξετάσεις GMAT με την προϋπόθεση να συνεχίσω να δουλεύω και να σπουδάζω ταυτόχρονα. Υπήρξαν πολλές απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής μου. Έδωσα εξετάσεις και έγινα δεκτή στο Stern School of Business του New York University. Ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο το οποίο μου έδωσε γνώση, αλλά περισσότερο διαμόρφωσε τον τρόπο που σκέφτομαι και ενεργώ επιχειρηματικά. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους καθηγητές που με δίδαξαν και με ενέπνευσαν, αλλά και ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Κοιτάζοντας πίσω, η θέλησή μου να πετύχω, καθώς και η αποφασιστικότητα και η τύχη με βοήθησαν να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα.

 

 

 

Η αναγνώριση μου από το περιοδικό «Forbes» των ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη ότι το να στοχεύεις ψηλά, με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, το να μην τα βάζεις κάτω, στο τέλος επιβραβεύεσαι. Διευθύνω μια μικρή, ευέλικτη ομάδα από εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουν διαπρέψει στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της χημείας και της μηχανικής. Έχουμε περάσει πολλές διαδρομές από το Valley of Death (την Κοιλάδα του Θανάτου) και επιβιώσαμε.

Συνεχής αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για έρευνα και ανάπτυξη, σκληρές  διαπραγματεύσεις, αδιέξοδα, αναπροσαρμογή πλάνων, και προχωράμε, χωρίς ποτέ να το βάζουμε κάτω. Όλες αυτές οι προκλήσεις μας έδωσαν την ευκαιρία να ωριμάσουμε σαν επιστήμονες, σαν επιχειρηματίες, αλλά και σαν άνθρωποι. Κάποιοι από τους αναπτυξιακούς σταθμούς της εταιρείας είναι η εξασφάλιση άδειας και η Συμφωνία Συνεργατικής Έρευνας & Ανάπτυξης (CRADA) με το Ερευνητικό Εργαστήριο του Στρατού των ΗΠΑ (Army Research Lab., USA), η συμφωνία άδειας της πατέντας, η διεκδίκηση και επιτυχία πολλών αναγνωρίσεων και βραβείων από την κυβέρνηση της Αμερικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

– Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο της έως τώρα επιχειρηματικής και δημιουργικής επιτυχίας σας είναι η συνεργασία σας με τον αμερικανικό στρατό για περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θεωρείτε ότι αυτό το εγχείρημα επιφέρει και ανατροπές στις μορφές των στρατιωτικών εξοπλισμών και στα ζητήματα ασφάλειας;  

– Ναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η από-ανθρακοποίηση είναι οι κυριότεροι στόχοι της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός της για το 2022 συγκεκριμένα είναι 617 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο ο στρατός, έχει επενδύσει σε έρευνα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μπαταρίες. Ο μέσος στρατιώτης κουβαλάει τουλάχιστον 14 κιλά μπαταρίες στην πλάτη του όταν είναι σε αποστολή, γι’ αυτό πρέπει να έχει ελαφρές φορητές πηγές ενέργειας που δεν χρειάζονται ανανέωση γιατί διαρκούν χρόνια. Η επιτυχία που είχαμε μέχρι τώρα με τον στρατό ήταν σε εφαρμογές, όπου οι κοινές μπαταρίες λιθίου αποτυγχάνουν σε δύσκολα περιβάλλοντα και το κόστος των μηχανών είναι τεράστιο. 

– Από την εμπειρία σας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ποια ήταν η πιο σημαντική πρόκληση και ποια η μεγαλύτερη ανησυχία σας; Ασπάζεστε την άποψη ότι επίκειται μία τεράστια κρίση, χειρότερη απ’ αυτή που προέκυψε λόγω της πανδημίας του Covid-19; 

– Οι προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά με σοβαρές συνέπειες στο κόστος παραγωγής. H πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τις τάσεις των προβλημάτων που εκτυλίσσονται εδώ και δεκαετίες. Οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες διακοπές εφοδιασμού που προκάλεσε η πανδημία, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθώς η ροή καταναλωτικών αγαθών σε βασικές αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία και η Ινδία, περιορίζονται από το επανειλημμένο κλείσιμο μεγάλων παγκόσμιων λιμανιών και αεροδρομίων, κυρίως στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ. Το χάος σε εργοστάσια, λιμάνια και ναυπηγεία, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών στην αγορά, είναι βασικός μοχλός για την αύξηση των τιμών. Ακόμη ένα στοιχείο που συμβάλλει στην παγκόσμια κρίση είναι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού των τελευταίων ετών.

Για να επανέλθουμε πίσω, στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, απαιτούνται χρηματοδοτικές επενδύσεις, ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, επιχειρηματικές αναβαθμίσεις, αλλά και αναδιαμόρφωση των κινήτρων που ισχύουν στις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Θα χρειαστούν περισσότερα πλοία, πρόσθετες αποθήκες, οδηγοί φορτηγών, και αυτά δεν μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα ή φθηνά. Είναι πιθανό να περάσουν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια, πριν η κατάσταση γίνει καλύτερη. Αυτή είναι όμως μια ευκαιρία, που θα δώσει την κινητήρια δύναμη σε μικρές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και στις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.

 

 

 

Οι προκλήσεις για το περιβάλλον

– Η αειφόρος ανάπτυξη θωρείται «ύψιστη προτεραιότητα» για τη σωτηρία του πλανήτη. Δεν είναι όμως μόνο ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά πολιτικό και οικονομικό. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές αδυναμίες και κενά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ποιοι κανονισμοί θα πρέπει να ισχύουν ώστε η ανθρωπότητα να μη φτάσει από τη σημερινή απειλή και απληστία σε μια άλλη και χειρότερη, δήθεν στο όνομα της οικολογίας; 

– Η τρέχουσα κατάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν είναι απλό ζήτημα. Μερικά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η ακεραιότητα της βιόσφαιρας, η όξυνση των ωκεανών, η καταστροφή του όζοντος, η οικολογική ρύπανση, η βιογεωργικοχημικές ροές αζώτου και φωσφόρου, η χρήση γλυκού νερού, η χημική ρύπανση. Οι λύσεις λοιπόν που απαιτούνται, είναι πολύπλευρες και πολύπλοκες. Θα χρειαστεί  να αναπτυχθεί μια νέα προσέγγιση διακυβέρνησης σε παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική κλίμακα. 

Συμφωνώ πως είναι ζήτημα πολιτικό και οικονομικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να δώσω ένα παράδειγμα, το 1987, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τον επείγοντα χαρακτήρα και την εγκυρότητα της επιστήμης και αγκάλιασαν τις πολιτικά δεσμευτικές απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Οι κυβερνήσεις πήραν μέτρα για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξάντλησης του στρώματος του όζοντος. Απομακρυνθήκαμε την τελευταία στιγμή από το χείλος της καταστροφής, συρρικνώνοντας την τρύπα του όζοντος, η οποία θα μπορούσε πλέον να επουλωθεί μέχρι το 2050.

Εάν τα έθνη μπορούν να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση, όπως έκαναν για να αντιμετωπίσουν την απειλή για την τρύπα του όζοντος, τότε υπάρχει πιθανότητα και ελπίδα να αντιστρέψουμε την πορεία, προς μια σταθερή κατάσταση. Αυτή η πιθανότητα γίνεται όλο και πιο αμυδρή, αλλά είναι μια προσπάθεια που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε.

 

Mε κατάλληλη επένδυση και έρευνα

– Όπως αναφέρατε, «η εταιρεία σας Direct Kinetic Solutions έχει σκοπό να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας αξιόπιστες και μακροχρόνιες λύσεις σε πολλαπλούς κλάδους, όπως αισθητήρες – internet of things και το διάστημα». Θα μπορούσατε να προσδιορίσετε τι ακριβώς θα σηματοδοτεί αυτή η δραστική αλλαγή και σε ποιες άλλες προκλήσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει για την αειφόρο ανάπτυξη; 

– Η DKS βλέπει την ενέργεια διαφορετικά από τις κοινές μπαταρίες, αφού εστιάζουμε την προσπάθειά μας στην ανάπτυξη ραδιοϊσοτοπικών πηγών ενέργειας.  Η διαφορά έγκειται στο ότι η μπαταρία είναι μια συσκευή που αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή χημικής ενέργειας. Όταν είναι απαραίτητο, η ενέργεια απελευθερώνεται και πάλι ως ηλεκτρική ενέργεια για τους καταναλωτές συνεχούς ρεύματος, όπως οι κινητήρες φωτισμού και εκκίνησης. Σε αντίθεση με τις μπαταρίες, οι ραδιοϊσοτοπικές πηγές ενέργειας είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ενέργεια από τη διάσπαση ενός ραδιενεργού ισοτόπου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δηλαδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική ενέργεια, αλλά διαφέρουν στο ότι δεν χρησιμοποιούν αλυσιδωτή αντίδραση.

Αυτό μας δίνει τα εξής πλεονεκτήματα: Η πηγή ενέργειας είναι πολύ μικρή (σαν κόκκος ρυζιού) και μπορεί να διαρκέσει δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια που σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη για επαναφόρτιση, ούτε χρειάζεται αλλαγή. Σε αντίθεση με την ηλιακή ενέργεια, δεν επηρεάζεται από σκοτάδι ή φως και λειτουργεί το ίδιο αποδοτικά κάτω από τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο λόγος που συγκεντρώσαμε το ενδιαφέρον ανάπτυξης στο Internet of Things είναι γιατί υπάρχει η μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη αισθητήρων πίεσης, θερμότητας, τοποθεσίας ώστε να διαρκούν αποδοτικά πάρα πολλά χρονιά χωρίς αντικατάσταση ή συντήρηση. 

Για παράδειγμα, να εντοπίζουν μηχανήματα που βρίσκονται στην έρημο χωρίς παρακολούθηση ή πετρελαιαγωγούς που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση. Αυτές οι πήγες ενέργειας μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά στο διάστημα, στον αέρα, στη θάλασσα, στο βυθό ή οπουδήποτε που είναι δύσκολα προσβάσιμα. Θεωρούμε ότι με την κατάλληλη επένδυση και ερευνά μπορούμε να βάλουμε πολλές μικρές ραδιοϊσοτοπικές συσκευές μαζί παίρνοντας περισσότερη ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να τις εφαρμόσουμε και σε άλλες χρήσεις με περισσότερη ενεργειακή πυκνότητα, όπως: drones, τηλέφωνα, αυτοκίνητα και αλλού.

Το επιχειρηματικό ταξίδι

-Πώς ξεκίνησε η εταιρεία σας;

– Ενώ παρακολουθούσα το MBA στο NYU Stern School of Business, εντάχθηκα στο FedTech, ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα που συνδέει κυβερνητικές τεχνολογίες με καινοτόμα επιχειρηματικά μυαλά. Άρχισα να συνεργάζομαι με το Army Research Lab (Αμερικανικό Ερευνητικό Εργαστήριο Στρατού) για να βρούμε εφαρμογές σε μια καινοτόμο τεχνολογία: radioisotopic power sources. Δηλαδή, πηγές ενέργειας που προέρχονται από ισότοπα με υψηλή πυκνότητα ενέργειας. 

Έτσι, το 2019, ήταν η αρχή της εκκίνησης για τη startup μου, Direct Kinetic Solutions (DKS) και με σκοπό να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας αξιόπιστες και μακροχρόνιες λύσεις σε πολλαπλούς κλάδους, όπως: Αισθητήρες – Internet of Things (IoT) και το Διάστημα. Προσβλέπουμε για μια αγορά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αποστολή της DKS είναι να καταστεί «ενεργειακή λύση» στις μελλοντικές γενιές και αναζητά, επί του παρόντος, ιδιωτικές επενδύσεις για την εμπορευματοποίηση συσκευών εντός του επόμενου έτους.

– Στη βάση ποιας (μορφής) τεχνολογίας λειτουργεί;

Τοποθετούμε έναν μικρό ήλιο (ισότοπο) πάνω από ένα ηλιακό πάνελ και αιχμαλωτίζουμε την ενέργειά του. Αυτό είναι ανεξάρτητο από βροχή ή ήλιο, μέρα ή νύχτα.

– Και ποια είναι τα βασικότερα θετικά στοιχεία;

            – Οι πηγές ενέργειας είναι μικροσκοπικές (1 εκατοστό x 1 εκατοστό). Είναι φορητές και διαρκούν για δεκαετίες χωρίς την ανάγκη συντήρησης στα πιο σκληρά περιβάλλοντα. Επίσης, οι ραδιοϊσοτοπικές πηγές ενέργειας έχουν το πλεονέκτημα, σε σχέση με τις τρέχουσες λύσεις, που είτε πρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο είτε χρειάζονται αντικατάσταση.