Ολική μεταμόρφωση της εικόνας της Λάρνακας, μέσω των αρχών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θέλει να πετύχει ο δήμος της πόλης, που έθεσε μεγαλεπήβολους στόχους σε βάθος επταετίας για την πράσινη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των έργων του ΣΒΑΚ, που ξεκινούν τον επόμενο χρόνο και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, θα γίνει αναβάθμιση πέραν των 15 βασικών λεωφόρων και οδών με στόχο τη δημιουργία νέων ποδηλατολωρίδων μήκους 30 χιλιομέτρων και λωρίδων λεωφορείων.

Τα πιο εντυπωσιακά πλάνα, ωστόσο, αφορούν στην μήκους 4 χιλιομέτρων λεωφόρο Γρίβα Διγενή/ Γρηγόρη Αυξεντίου, που ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο του Metropolis mall και φτάνει μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης. Το όραμα, όπως ανέφερε στον «Φ» η πολεοδόμος του Δήμου Λάρνακας, Τούλα Αγγελίδου, είναι να γίνει ένα βουλεβάρτο στην είσοδο της Λάρνακας, δηλαδή ένας άξονας με πλατιά πεζοδρόμια, πολύ πράσινο και πλατείες. «Η αίγλη που έχει μια πόλη, φαίνεται από τον κύριο άξονα της, που είναι η είσοδός της. Αυτή την αίγλη θέλουμε να τη φέρουμε μέσα από έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να δώσουμε μια νέα εμπειρία στους Λαρνακείς. Η προμετωπίδα της πόλης, θα γίνει ένας πιο ανθρωποκεντρικός άξονας, που θα μπορείς να τον περπατήσεις ή να τον περιδιαβείς με το ποδήλατο». 

Το έργο θα είναι πολεοδομικό και θα ξεκινήσει μετά τις εργασίες για το ΣΒΑΚ, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2029. Μέσα από τις εργασίες θα επιτευχθεί, όπως σημείωσε η κ. Αγγελίδου, ομοιομορφία στον οδικό άξονα, το κάθε τμήμα του οποίου έχει αυτή τη στιγμή διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός προνοεί τη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομων, λεωφορειολωρίδων, φύτευση ψηλών δέντρων, καθώς και την τοποθέτηση ειδικού φωτισμού και σύγχρονου αστικού εξοπλισμού. 

Από τον Δημοτικό Κήπο δε μέχρι και την ΑΔΕ Λάρνακας, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας γραμμικός άξονας με πλατειακό χαρακτήρα, όπου δεν θα κυριαρχεί η άσφαλτος. Στην περιοχή αυτή, που αποτελεί το πιο όμορφο κομμάτι της λεωφόρου, θα βρίσκεται και το νέο Δημοτικό Μέγαρο που θα στεγαστεί τα επόμενα χρόνια στο διατηρητέο κτίσμα του παλαιού νοσοκομείου της πόλης. Μέχρι τότε, θα είναι έτοιμο και το εντυπωσιακό πάρκο Σαλίνα, που θα δημιουργηθεί κοντά στο Δημοτικό Κήπο, ενώ θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση των πλατειών Αλκής και Ακροπόλεως.    

Το ρυθμιστικό σχέδιο για τη λεωφόρο έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στο Φορέα Κυκλοφοριακών Θεμάτων. «Ακολούθως θα περάσει από έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσει η διαδικασία. Οι μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια, επειδή είναι μεγάλο έργο. Δεν υπάρχει ακόμη κοστολόγηση, ωστόσο η αρχική εκτίμηση είναι πως το έργο θα είναι της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ». 

Ποδηλατικό δίκτυο μήκους 80 χιλιομέτρων

Την πρώτη μεγάλη γεύση όσων προωθεί η Λάρνακα για την αστική κινητικότητα θα την πάρουν οι δημότες της το 2026, όταν θα ολοκληρωθούν τα πρώτα έργα του ΣΒΑΚ. Η μεγάλη τομή που θα φέρουν, έγκειται στο γεγονός πως σχεδόν όλες οι κεντρικές λεωφόροι της πόλης θα μετατραπούν σε πράσινους οδικούς άξονες, όπου θα δίδεται προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες. 

Μέσω των έργων θα ενοποιηθούν οι υφιστάμενοι ποδηλατόδρομοι και θα αυξηθεί σημαντικά το μήκος τους. Ο μακροπρόθεσμός στόχος είναι μέχρι το 2030 η Λάρνακα να μετατραπεί σε πρότυπη ποδηλατική πόλη, έχοντας δίκτυο ποδηλατόδρομων που ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα. 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μόλις τέσσερις ποδηλατόδρομοι στη Λάρνακα μήκους 13 χιλιομέτρων (περιοχή Βεργίνας,Metropolis mall, λεωφ. Παναγούλη και Πιαλέ Πασά). Μέσω του ΣΒΑΚ θα προστεθούν λωρίδες ποδηλάτου μήκους 30,5 χιλιομέτρων. «Όταν ολοκληρωθεί το ΣΒΑΚ θα έχουμε ποδηλατόδρομους περίπου 45 χιλιομέτρων. Θα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει, για παράδειγμα, από τη Ριζοελιά και να φτάσει μέχρι το κέντρο της πόλης με το ποδήλατο». 

Ποδηλατικό δίκτυο θα προστεθεί, μεταξύ άλλων, στις λεωφόρους Ακροπόλεως, Σπύρου Κυπριανού, Γιάννου κρανιδιώτη, Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Αρτέμιδος, Φανερωμένης και Λεμεσού. Σε αυτό θα ενωθούν, τα επόμενα χρόνια, ποδηλατόδρομοι που θα δημιουργηθούν στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, στην περιοχή της μεγάλης επένδυσης για τη μαρίνα και το λιμάνι, καθώς και στην Αραδίππου.  Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν και λωρίδες λεωφορείων μήκους 11 χιλιομέτρων, στην οδό ελευθερίας και στις λεωφόρους Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, Αρτέμιδος και Μακαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει αναδιάταξη των υφιστάμενων διατομών που θα περιλαμβάνει μονοδρομήσεις οδών, μείωση οχηματικών λωρίδων σε κύριες λεωφόρους, δημιουργία πράσινων αξόνων, διαβάσεις πεζών και ποδηλάτων, ανακατασκευή του οδοστρώματος και συμπλήρωση των πεζοδρομίων.

Τα έργα για το ΣΒΑΚ θα κοστίσουν 13 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενώ στη βάση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα ρυθμιστικά και κατασκευαστικά Σχεδία ανατέθηκαν στον ξένο οίκο ΜΙC-HUB, που συνεργάζεται με τοπικούς μελετητές.

«Θα υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο έργο που θα επιτρέπει σε κάποιον να κινηθεί με ασφάλεια για να περιδιαβεί την πόλη είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», ανέφερε η κ. Αγγελίδου σημειώνοντας πως η Λάρνακα επενδύει πολλά στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. 

ΑΠΟΨΗ 

Αλλαγή κουλτούρας

Κλειδί για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αποτελούν οι ίδιοι οι πολίτες αφού καλούνται ν’ αλλάξουν εκ βάθρων την κουλτούρα τους και να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, όπως είναι τα ποδήλατα και τα λεωφορεία. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις στα νέα έργα που προωθούνται στη Λάρνακα, κυρίως λόγω της μεγάλης αλλαγής που θα γίνει στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, όσο μεγάλες κι αν είναι, ν’ αλλάξουν τα εξαιρετικά σχέδια για τη βιώσιμη κινητικότητα, που θ’ αποτελέσουν πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.