Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για την κατασκευή και λειτουργία μεγάλου μελισσοκομικού κέντρου, συνολικού κόστους €1,2 εκατ., στην κοινότητα Τεμβριά, από την εταιρεία ΒΙΟΣΟΛΕΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΛΕΑ ΛΤΔ. Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική ανάπτυξη στην περιοχή και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην περιοχή της Σολέας.

Το εν λόγω έργο αφορά μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μελιού, με ένταση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι στην ποσοτική παραγωγή. Η μονάδα θα ειδικεύεται στην μελισσοκομία και την βασιλοτροφία, και συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ένα Μελισσοκομικό Κέντρο στη Κοινότητα Τεμβριά της επαρχίας Λευκωσίας, με δυναμικότητα που δεν θα ξεπερνά τους 10 τόνους μέλι το χρόνο από 500 περίπου κυψέλες.

Το Κέντρο θα ασχολείται με όλο τον κύκλο παραγωγής μελιού και υποστήριξης των μελισσών, από την κατασκευή και συντήρηση κυψελών και κηρήθρων, την ανακύκλωση του παραγόμενου κεριού, έως τον τρύγο και εμφιάλωση του μελιού. Ο κύκλος αυτός θα υποστηρίζεται από φύτευση ελκυστικών προς τη μέλισσα ειδών και ανάπτυξη έρευνας γύρω από τη μελισσοκομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Λακατάμια

To κτήριο στέγασης του Μελισσοκομικού Κέντρου αφορά σε μεταλλική κατασκευή με θερμομονωτικά πανέλλα πλαγιοκάλυψης, ενώ το υπόγειο θα κατασκευαστεί με μπετόν. Θα διαθέτει δύο ορόφους (υπόγειο και ισόγειο με ημιόροφο) με μέγιστο ύψος 7.45 μέτρα και ωφέλιμο εμβαδόν 1120 τ.μ. Το ισόγειο του οικοδομήματος θα περιλαμβάνει τους εξής χώρους:

-Κατάστημα και χώρο γευσιγνωσίας -Κουζίνα -Δωμάτιο Apitherapy -Αποθήκη Κυψελών και Κεριού -Πλυντήριο -Εργαστήριο -Αίθουσα επεξεργασίας -Ξυλουργείο και τουαλέτες για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Στον υπόγειο χώρο του οικοδομήματος θα περιλαμβάνονται οι υποστηρικτικοί χώροι όπως αποθήκες και ψυγεία. Ο εξωτερικός χώρος του οικοδομήματος με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης 13 θέσεων για το προσωπικό (5 θέσεις), τους επισκέπτες (7 θέσεις + 1 ΑΜΕΑ).

Οι εργασίες ανέγερσης του έργου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2023 και το έργο με βάση τον σχεδιασμό θα είναι σε θέση να δεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες τον Σεπτέμβριο του 2024.