Μπορεί ο νέος κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, να προκρίνει λύση δύο κρατών για το κυπριακό πρόβλημα, ωστόσο αν δει κανείς το παρελθόν του, μόνο άσχετο δεν είναι με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ιστορία της. Παρόλο που ο ίδιος ενεπλάκη σε ύποπτες συναλλαγές με τον γνωστό Τουρκοκύπριο απατεώνα, Ασίλ Ναδίρ, ο πατέρας του Ρουστέμ Τατάρ δεν ήταν απλώς πολιτικός και επιχειρηματίας, αλλά συνέδεσε το όνομά του με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα από νευραλγικό πόστο.

Στις 16 Αυγούστου 1960, όπως προέβλεπαν οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης, ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ήταν ο πρώτος Γενικός Ελεγκτής, ενώ από το 1955-1960 κατείχε ανώτερες οικονομικές θέσεις στην αποικιοκρατική Δημόσια Υπηρεσία του νησιού. Μετά από αυτόν ακολούθησαν έξι Γενικοί Ελεγκτές (οι οποίοι και αφυπηρέτησαν), ενώ ο έβδομος (Οδυσσέας Μιχαηλίδης) βρίσκεται σε υπηρεσία. Κατά σειράν, οι Γενικοί Ελεγκτές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν οι Ρουστέμ Τατάρ, Ι. Στάθης, Γ. Ανδρέου, Θ. Θεοφίλου, Σπ. Χρίστου, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ο Ρουστέμ Τατάρ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1930 και αφού αποφοίτησε από το λύκειο το 1947, σπούδασε οικονομικά και αργότερα έγινε ορκωτός λογιστής στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ της Αγγλίας, κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Σαουθάμπτον.

Από τις 27 Δεκεμβρίου 1967 μέχρι τις 5 Ιουλίου 1976 υπηρέτησε ως λεγόμενος «Υπουργός Οικονομικών» κατά την περίοδο της προσωρινής τουρκικής διοίκησης, αποχωρώντας από την Ελεγκτική Υπηρεσία, με την τουρκανταρσία του 1963. Λογιστής ήταν και ο πατέρας του Ρουστέμ και παππούς του Ερσίν, ο Χασάν Τατάρ, το όνομα του οποίου είναι ξακουστό μέχρι την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ρουστέμ Τατάρ είχε άριστες σχέσεις με την εθνικιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς.

Η σύλληψη

Στις 24 Δεκεμβρίου 1981, ο Ρουστέμ Τατάρ συνελήφθη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κουβαλώντας στις αποσκευές του 30 εκατομμύρια ξένου νομίσματος. Μόλις αφίχθη, ρωτήθηκε «έχετε κάτι να δηλώσετε στο τελωνείο;» και αφού απάντησε «όχι», έγινε έλεγχος στην αποσκευή του. Ο πατέρας του νυν κατοχικού ηγέτη αρχικά υποστήριξε ότι επρόκειτο για 100.000 λίρες και στη συνέχεια ότι τα νομίσματα ανήκουν στην τουρκική τράπεζα.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς μεταφορέας των χρημάτων, ωστόσο συνελήφθη. Έπειτα, το περιστατικό οδηγήθηκε στον «εισαγγελέα» του κατοχικού καθεστώτος και ο Ρουστέμ Τατάρ αθωώθηκε στο λεγόμενο δικαστήριο.

Παρακαταθήκες…

Όπως δημοσίευσε χθες και το Insider, ούτε το όνομα του νέου εκπροσώπου της κατοχής, Ερσίν Τατάρ είναι κρυστάλλινο. Το όνομά του ενεπλάκη με τις αμφιβόλου ποιότητας «δουλειές» του Τουρκοκύπριου Ασίλ Ναδίρ, οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στην Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ είχε εργαστεί μέχρι το 1991 ως διαχειριστής κεφαλαίου στην εταιρεία του Ναδίρ («Polly Peck»), η οποία κατέρρετσε με χρέη άνω των 1.3 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών. Ο Ναδίρ κρίθηκε ένοχος και ο Τατάρ θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ως αυτός που τον βοήθησε σε μεταφορά χρημάτων –κατά… κύρη, που λέει κι ο λαός.

«Φτιάξαμε ένα ξύλινο όπλο για τον Ερσίν»

Ο 90χρονος Ρουστέμ Τατάρ, που ζει στην κατεχόμενη Κερύνεια, δεν μετανοεί για τα εθνικιστικά φρονήματά του. Ο Ερσίν Τατάρ επισκέφθηκε τον πατέρα του τη Δευτέρα με αρκετά μέλη της οικογένειάς του. Ο νέος κατοχικός ηγέτης φίλησε το χέρι του πρώτου Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήλωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην «κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων. «Η Τουρκία ήταν πάντα μαζί μας», είπε και αναφέρθηκε στους «μάρτυρες», επισημαίνοντας ότι υπάρχει πόνος για κάθε οικογένεια στην Κύπρο.

Ο Ρουστέμ Τατάρ δήλωσε ότι ο γιος του θα προστατεύσει τα δικαιώματα του «τ/κ λαού» μέχρι το τέλος και συνέχισε: «Ο γιος μου ήταν άτομο με υψηλά εθνικά συναισθήματα, ακόμα και όταν ήταν 5-6 ετών. Υπήρχε μια στρατιωτική μονάδα κοντά στο σπίτι μας. Φτιάξαμε ένα ξύλινο όπλο για τον Ερσίν και πάντα πήγαινε στη μονάδα. Μια μέρα, τα παιδιά θα εμβολιάζονταν στο σχολείο. Κοίταξα ότι όλα τα παιδιά έκλαιγαν. Ο Ερσίν πέρασε τη γραμμή, άπλωσε το χέρι στη νοσοκόμα και είπε ‘Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν κλαίνε. Εμβολιάστε με’. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του γιου μου για την πατρίδα».

Τώρα, σε ποια πατρίδα αναφέρεται ο Ρουστέμ Τατάρ, είναι ευκόλως εννοούμενο. Το αν ο γιος του θα εργαστεί με προτεραιότητα την Τουρκία ή τα… εκατομμύρια είναι υπό εξέταση. Μάλλον και για τα δύο…