Το τελευταίο χαρτί της ρίχνει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις λόγω των πολλών αλλαγών στις οποίες προχώρησαν τα κόμματα, καθιστώντας το ως μη εφαρμόσιμο, το υπουργείο Οικονομικών μελετά συγκεκριμένα σενάρια καθώς η ευελιξία του είναι περιορισμένη.

Τα εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα συνδυάζουν επιδοτήσεις και κρατική χορηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»,  στο τραπέζι βρίσκεται η επιδότηση του επιτοκίου από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο επιδότησης του επιτοκίου ύψους 1,5% στα νέα δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, η επιδότηση των δανείων αντιστοιχεί περίπου στο 50% του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων που παραχωρούνται σήμερα.
 
Τα νέα μέτρα θα προβλέπουν και την παραχώρηση κρατικής χορηγίας σε 36 χιλ. πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 υπαλλήλους και αυτοτελώς εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως θα μεταφερθούν οι πρόνοιες που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.
 
Το ύψος της κρατικής χορηγίας είναι €100 εκατ. και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στις μικρές επιχειρήσεις θα κυμαίνεται μεταξύ €1.875 μέχρι €3.500 ενώ για τους αυτοεργοδοτούμενους η χορηγία θα είναι €1.125 μέχρι €1.500.
 
Σημειώνεται πως τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλο κόστος για την Κυβέρνηση καθώς θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλια για να τα καλύψει. Συγκεκριμένα πρόκειται για απευθείας στήριξης των επιχειρήσεων κάτι που συνεπάγεται με αύξηση των δημόσιων δαπανών. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις, όπου η εγγύηση θα ενεργοποιείτο μόνο στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πλήρωνε το δάνειο που θα λάμβανε από την τράπεζα.
Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν και ποια θα είναι η επίπτωση τους στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ» για κάλυψη των επιπλέον δαπανών που θα προκύψουν για την εφαρμογή των νέων μέτρων, το κράτος ενδεχομένως να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στη Βουλή. Πάντως ο προϋπολογισμός για να μπορεί να εφαρμοστεί χρειάζεται και πάλι τη συναίνεση του Κοινοβουλίου. Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί τα νέα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή για να αποφευχθεί επανάληψη του ίδιου σκηνικού με τις διαφωνίες των κομμάτων. Άλλη μια λύση που εξετάζει η Κυβέρνηση είναι τα επιπλέον κονδύλια που θα δοθούν για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων να προέλθουν από εξοικονομήσεις.
Επίσης η Κυβέρνηση επενδύει πολλά για κάλυψη των επιπλέον δαπανών και στη βοήθεια που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους €500 δισ., του οποίου η κατανομή των δαπανών θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες, και όχι ανάλογα με το μέγεθος, της κάθε χώρας. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως τα κονδύλια που αντιστοιχούν στην Κύπρο θα είναι μεταξύ €1 με €2 δισ.
Επιπλέον, η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €256 εκατ. από τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού ταμείου ύψους €25 δισ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Πάντως, στον απόηχο της απόσυρσης του νομοσχεδίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό έγινε για να αποφευχθεί ο έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Το μεγάλο όπλο
Εν τω μεταξύ, τη διαδικασία πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ξεκίνησε πρόσφατα η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει πρόσφατα έχει τεθεί στόχος να υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ουσιαστικά η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βγαίνει στην αγορά για να πωλήσει το «φιλέτο» των περιουσιακών της στοιχείων, το οποίο αποτελείται από εξυπηρετούμενα δάνεια 543 εκατ. ευρώ (στοιχεία 12/19), τα οποία δεν είχαν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα όταν έγινε η σχετική συμφωνία, και δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ τα οποία αναδιαρθρώθηκαν και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω από 90 μέρες.
Αν και η αρχική σκέψη είναι πως η περίοδος είναι αβέβαιη στον τραπεζικό τομέα, εντούτοις, από τη στιγμή που πρόκειται για εξυπηρετούμενα δάνεια, τα δεδομένα δεν διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα αφού το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υφίσταται.
Άλλωστε, υπάρχει εδώ και μήνες ανεπίσημο ενδιαφέρον από πλευράς τραπεζικών ιδρυμάτων για τα συγκεκριμένα δάνεια και η εκτίμηση είναι πως υπό τις παρούσες συνθήκες, υπό τις οποίες έχει ήδη περιοριστεί η ζήτηση για νέα δάνεια, το ενδιαφέρον από τράπεζες για να τα αποκτήσουν θα παραμείνει το ίδιο έντονο. Άλλωστε, οι περισσότερες διαθέτουν και την απαιτούμενη ρευστότητα.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα εξυπηρετούμενα δάνεια πωλούνται αρκετά κοντά στην ονομαστική τους αξία, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σε περίπτωση που πωληθούν όλα τα δάνεια, τα έσοδα για το κράτος θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.
«Πάντα το σκεφτόμασταν, αφού πρόκειται για ένα καλό περιουσιακό στοιχείο που ανήκει σε μία κρατική εταιρεία. Η σχετική διαδικασία δεν προχωρά μόνο λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό», σχολίασε πηγή από το υπουργείο Οικονομικών. Επεσήμανε επίσης, πως τα όποια έσοδα προκύψουν για την ΚΕΔΙΠΕΣ και καταλήξουν στην κυβέρνηση ως μέρος της αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει ο Συνεργατισμός δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα για να ξοδευτούν αλλά θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι ασφαλείας όταν χρειαστεί.
Υπενθυμίζεται πως το Δ’ Τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αποπληρωμές κρατικής βοήθειας σε μετρητά ύψους €120 εκατ. Επίσης, τον Μάρτιο του 2020 έγινε αποπληρωμή κρατικής βοήθειας ύψους €90 εκατ., ως εκ τούτου το ύψος της συνολικής αποπληρωμής σε μετρητά διαμορφώθηκε στα €210 εκατ.