Οι προβληματικές επενδύσεις του παρελθόντος εξακολουθούν δυστυχώς να αντικατοπτρίζονται στο αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων της Cyta, αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ταμείου, Χάρης Μίλλας. Προσθέτει ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών συντείνουν στη διατήρηση του ελλείμματος αυτού σε υψηλά επίπεδα. Αναμένεται, ωστόσο, να υπάρξει πλήρης κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης του Ταμείου σε 3,6 χρόνια, η χαμηλότερη χρονική περίοδος αποπληρωμής μέχρι σήμερα.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την εξέλιξη του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων ΑΤΗΚ κατά τη θητεία της παρούσας Διαχειριστικής Επιτροπής.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία έτη υπήρξαν πρωτόγνωρες αρνητικές οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στις χρηματαγορές. Όσον αφορά τις επενδύσεις του Ταμείου, σε συνέχεια της εξαιρετικής επενδυτικής απόδοσης για το έτος 2021, που οδήγησε σε πλεόνασμα €32,9 εκ. από επενδύσεις και σε αύξηση των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου κατά €23,1 εκ., το έτος 2022 που ακολούθησε ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από πλευράς επενδυτικών αποδόσεων. Παρά τις πολύ αρνητικές αυτές συνθήκες διεθνώς, το 2022 το Ταμείο κατάφερε να περιορίσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις του, έχοντας αρνητική μεταβολή από επενδύσεις, της τάξης του 4,9%. Κατά το τρέχον έτος και παρόλο που οι αρνητικές συνθήκες συνεχίζονται, το Ταμείο σημειώνει θετική απόδοση στις επενδύσεις του, η οποία οδηγεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2,3% σήμερα, καλύπτοντας σε ένα βαθμό τις απώλειες που είχαν σημειωθεί κατά το 2022, καθώς και σε αύξηση των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.

Ποια είναι η τρέχουσα επενδυτική πολιτική του Ταμείου;

Η τρέχουσα επενδυτική πολιτική του Ταμείου, η οποία εφαρμόζεται το έτος 2023, θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και πάλι σε συνέχεια της μελέτης Μοντελοποίησης Ενεργητικού & Παθητικού  (Assets & Liabilities Modelling, ή αλλιώς ALM). Η νέα Δήλωση Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής (ΔΑΕΠ) του Ταμείου υποβλήθηκε την 1η Μαρτίου 2023 στον Έφορο Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και έχει υλοποιηθεί σε βαθμό πέραν του 95%.  

Ο κύριος στόχος της επενδυτικής πολιτικής είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης του Ταμείου σε επενδύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυξημένους κινδύνους και μεγάλη πολυπλοκότητα, καθώς και η υιοθέτηση πιο συντηρητικών και ρεαλιστικών στόχων ως προς την αναμενόμενη απόδοση.

Σε ποια επίπεδα βρίσκεται το Αναλογιστικό Έλλειμμα;

Η Αναλογιστική Μελέτη Χρηματοδότησης του Ταμείου ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2023 με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2022. Η Μελέτη κατέδειξε αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης των €75,7 εκ., δηλαδή σημαντικά μειωμένο κατά €57,3 εκ., σε σχέση με το αντίστοιχο έλλειμμα στις 31/12/2021, των €133 εκ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις του 2022, είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου, για το υπό αναφορά έτος, σημείωσε σημαντική μείωση. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο κυριότερος παράγοντας για τη μείωση αυτή ήταν η αύξηση των επιτοκίων και συνεπώς του προεξοφλητικού επιτοκίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την εκπόνηση της Αναλογιστικής Μελέτης.

Όπως γνωρίζετε, η Cyta, ως Χρηματοδοτούσα Επιχείρηση, καταβάλλει προς το Ταμείο ετήσιες εισφορές για την κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος χρηματοδότησης, οι οποίες καθορίζονται στη βάση του εκάστοτε ισχύοντος Σχεδίου Ανάκαμψης. Κάθε χρόνο, το Σχέδιο αυτό συνομολογείται ή επικαιροποιείται από κοινού μεταξύ του Ταμείου και της Cyta, σε συνέχεια της διεξαγωγής Αναλογιστικής Μελέτης Χρηματοδότησης. Στη συνέχεια, το Σχέδιο εγκρίνεται από τον Έφορο Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών.

Οι προβληματικές επενδύσεις του παρελθόντος εξακολουθούν δυστυχώς να αντικατοπτρίζονται στο αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου, το μέγεθος του οποίου υπολογίζεται ετησίως, σύμφωνα με το εκάστοτε προεξοφλητικό επιτόκιο και άλλους εξωγενείς παράγοντες. Παράλληλα, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών επίσης συντείνουν στη διατήρηση του ελλείμματος αυτού σε υψηλά επίπεδα.  

Αναμένεται να υπάρξει πλήρης κάλυψη του ελλείμματος χρηματοδότησης του Ταμείου σε 3,6 χρόνια, η χαμηλότερη χρονική περίοδος αποπληρωμής μέχρι σήμερα.

Πέστε μας λίγα λόγια για τις προβληματικές επενδύσεις του παρελθόντος.

Και σε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο το Ταμείο κατάφερε κατά τα τελευταία έτη να έχει επιτυχή κατάληξη σε αριθμό προβληματικών υποθέσεων, ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της επίλυσης και άλλων τέτοιων περιπτώσεων και συνεπώς επιτυχών καταλήξεων για το Ταμείο.

Το Ταμείο, έχοντας πάντα στόχο την ανάκτηση των χρηματικών ποσών που είχαν επενδυθεί σε επισφαλή έργα, έχει δρομολογήσει κατά τα τελευταία έτη αρκετές ουσιαστικές βελτιωτικές ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν πολύπλοκες και πολύχρονες διαπραγματεύσεις, νομικές ενέργειες καθώς και υιοθέτηση συγκεκριμένων σχεδίων δράσης με στόχο την  επίλυση ή την πιο αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών αυτών έργων του παρελθόντος, οι επιπτώσεις των οποίων ταλαιπωρούν δυστυχώς ακόμα το Ταμείο.   

Πώς βλέπετε το μέλλον για το ΤαμείοΣυντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων ΑΤΗΚ;

Το Ταμείο θα συνεχίσει να υιοθετεί βασικές αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια ενός ολοκληρωμένου  Κώδικα, που στόχο έχει να καλύπτει όλες τις απαιτούμενες  διαδικασίες και κανονισμούς.  Ήδη, η λειτουργία του Ταμείου και οι καθημερινές του συναλλαγές διέπονται από αυστηρές προδιαγραφές και σημαντικές δικλείδες ασφαλείας. Οι μηχανισμοί αυτοί αναθεωρούνται σε συνεχή βάση και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε εξελίξεις, τις διαφοροποιούμενες ανάγκες του Ταμείου και τις εμπειρίες που αποκομίζονται στην πορεία διαχείρισής του.

Πόσο άλλαξε η Cyta κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Λειτουργούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο απαιτεί εγρήγορση και προσήλωση σε στόχους και στρατηγική. Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητά μας, ως Συμβούλιο της Cyta, ήταν να λάβουμε τις στρατηγικές εκείνες αποφάσεις που θα εξελίξουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό και θα τον θωρακίσουν απέναντι στις προκλήσεις που ενδεχομένως να του επιφυλάσσει το μέλλον.  

Η προσπάθειά μας έχει στεφθεί με επιτυχία και σήμερα η Cyta, σε μια εποχή διαρκών και αλλεπάλληλων κρίσεων, παραμένει ένας εύρωστος οργανισμός του δημοσίου και οδηγός της τεχνολογικής εξέλιξης του τόπου. Παρά το γεγονός ότι λειτουργεί με όρους δημόσιου οργανισμού και σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, καταφέρνει να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, η Cyta όχι μόνο διόρθωσε κάποια θέματα που προβλημάτιζαν, αλλά καταγράφει ρεκόρ κερδοφορίας. Και πρέπει να πούμε ότι τα κέρδη αυτά επενδύονται εξ ολοκλήρου σε νέα έργα υποδομής και καινοτόμες υπηρεσίες, που απαντούν στις ανάγκες των πελατών μας αλλά και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν.  

Σημαντική, επίσης, είναι η έμφαση που δόθηκε  από το Συμβούλιο σε σημαντικά ζητήματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η κοινωνική πρόοδος, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας.

Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο;

Σημαίνει πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και μεγάλες επενδύσεις που ωφελούν τη χώρα, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, όχι μόνο τον ίδιο τον οργανισμό.

Έχοντας επενδύσει σημαντικά σε υπερσύγχρονα δίκτυα κινητής και σταθερής επικοινωνίας,  η Cyta πέτυχε πέρσι 100% κάλυψη 5G, καθιστώντας την Κύπρο μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που το κατάφερε. Πετύχαμε διεθνή αναγνώριση, για δύο συνεχόμενες χρονιές, ως το ταχύτερο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη και σύντομα ολοκληρώνουμε το πλάνο για κάλυψη των αστικών περιοχών με το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών Cyta Fiber και ξεκινούμε την κάλυψη των αγροτικών περιοχών, που θα προσφέρει αυξημένες ταχύτητες και χωρητικότητες σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Τα επιτεύγματα αυτά αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Κοινωνίας & Οικονομίας (DESI), όπου σε θέματα συνδεσιμότητας η χώρα μας σημείωσε θεαματική πρόοδο και το 2022. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ με πλήρη κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς που παρέχουν υπερυψηλές ταχύτητες (Next Generation Access Networks).

Παράλληλα, ενισχύσαμε τη σύνδεση του νησιού μας με τον κόσμο, αναπτύσσοντας νέα υποθαλάσσια καλώδια, όπως το Arsinoe, που τέθηκε σε λειτουργία το 2022 και το CADMOS-2, που αναμένεται να μπει σε λειτουργία το 2026, τα οποία διασφαλίζουν απεριόριστη χωρητικότητα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών επικοινωνίας του νησιού, ενώ έχουμε ξεκινήσει τις διεργασίες για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, «πράσινου» Datacenter που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Κύπρου στον ψηφιακό χάρτη.